Schenk de wereld respectvolle kinderen door ze respectvol op te voeden

Omdat kinderen van alles oppikken van wat ze om zich heen zien, is het om respectvolle kinderen op te voeden belangrijk om zelf altijd consistent te handelen en je kinderen te leren wat de waarde van respect is.

Om de wereld respectvolle kinderen te schenken, is het belangrijk dat deze kinderen gedurende hun jeugd zelf ook gerespecteerd worden. Gedurende die eerste jaren van hun leven die bepalend zijn voor de manier waarop ze als persoon groeien.

Wanneer we het hebben over verschillende opvoedingsstijlen, zijn ouders hierin vrij om zelf te bepalen welke methode ze het meest geschikt vinden, aan de hand van hun eigen waarden. Een aspect dat echter nooit verwaarloosd zou mogen worden, is het geluk van je kinderen.

Vergeet daarnaast niet dat wij als volwassenen de taak hebben om onze kinderen te leren om een betere, eervollere wereld te creëren.

Je kinderen opvoeden is een taak die zeer veel verantwoordelijkheid met zich meedraagt en misschien wel de belangrijkste taak die je in je leven op je zal nemen. Het is niet de bedoeling dat je hierdoor geobsedeerd raakt of dat je er voortdurend naar streeft om de perfecte ouder te worden. Soms moet je gewoon je hart volgen.

In dit artikel hebben we het over hoe je je kinderen kunt opvoeden tot bewuste en respectvolle mensen.

Liefhebbende, respectvolle kinderen

Wanneer een kind ter wereld komt, weet je eigenlijk nog niet zo veel over hem. En je zult ook niet binnen een paar maanden of jaren alles over hem te weten komen naarmate hij een karakter begint te vormen, een karakter dat misschien wel helemaal niet overeenkomt met hetgeen jij op je kind wilt overbrengen.

Lees ook: Eenvoud is de sleutel tot het opvoeden van kinderen

Elk kind ontwikkelt zijn eigen smaken, zijn eigen identiteit en zal zijn eigen passies en zorgen hebben. Kinderen zijn geen kopie van hun ouders en het is ook niet aan jou om voor je kind te bepalen wat hij zou moeten denken en voelen.

Het is jouw taak om je kind met liefde en respect te begeleiden tijdens zijn groeiproces. Als je wilt dat je kinderen respectvol zijn, dan bestaat er geen betere manier om hiervoor te zorgen dan je kinderen zelf ook met respect, liefde en waardering op te voeden.

Ouders en Baby

Respecteer de natuurlijke groei van je kinderen

Tijdens de jaren negentig werd gedacht dat vroege stimulatie bij kinderen erg belangrijk was. Vroege stimulatie is zeer bevorderend en ongetwijfeld een geweldige manier om kinderen die problemen ervaren met hun ontwikkeling een kans te geven om bepaalde fundamentele processen te verbeteren.

  • Verwar de term vroege stimulatie echter niet met ‘versnelling’. Zo zijn sommige moeders bijvoorbeeld geobsedeerd met het idee dat hun kind al wanneer hij pas vier jaar oud is geweldig moet kunnen lezen.
  • Sommige gezinnen leren hun kinderen wanneer ze pas vijf jaar oud zijn al rekenen. Terwijl het kind daarnaast misschien al twee talen leert en ook nog eens naar balletles, de muziekschool of voetbaltraining gaat…
  • Soms kan een versneld leerproces een kind juist alleen maar gestrest maken. Stress, angst en druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen zullen er nooit voor zorgen dat een kind respectvol wordt.
  • Laat de groei van je kinderen aangestuurd worden door de ‘langzame vlam van de liefde’. Laat ze spelen, laat ze de wereld die aan hun voeten ligt ontdekken, hun eerst stapjes zetten, onderuit gaan in het park, rennen, vallen en zelf weer opstaan…

Lees ook: Voed kinderen met liefde en verhonger zo hun angsten

Dit is allemaal goed om het groeiproces van je kinderen te respecteren. Wanneer kinderen voelen dat ze geliefd zijn en gerespecteerd worden, zullen ze zelf ook respectvol zijn.

Kinderen

Breng begrip op voor hun gevoelens en help ze hun gevoelens te sturen

Wanneer je je stem verheft en tegen je kinderen zegt dat ‘ze te oud zijn om nog te huilen’ of dat je ‘geen tijd hebt voor hun onzin, dat je moe bent’, dan pas je hiermee hun emotionele wereld voor altijd aan.

  • Een respectvolle opvoeding wordt op zo’n manier toegepast dat je je kinderen altijd de kans geeft om hun emotionele wereld te sturen en hun woede, angst en stress te begrijpen…
  • Respect tonen voor elkaars emoties is een oefening voor de gezondheid en de groei, waar je kinderen altijd dankbaar voor zouden moeten zijn.
  • Wanneer kinderen het gevoel hebben dat ze gehoord worden, wanneer ze kunnen merken dat op elk woord dat ze uitspreken gereageerd wordt, zullen ze zelfverzekerder en volwassener worden.

Je kinderen met respect opvoeden betekent helemaal niet dat je geen grenzen stelt voor je kinderen. Grenzen stellen is noodzakelijk. Net als de verantwoordelijkheden en grenzen die de maatschappij jou oplegt en waar jij je aan moet houden, moeten je kinderen ook leren om zich aan bepaalde regels en verantwoordelijkheden te houden.

Je kinderen rechten en verantwoordelijkheden leren is ook een vorm van respect. Dit helpt kinderen namelijk om met hun frustratie om te gaan en te allen tijde te begrijpen wat er van ze verwacht wordt.

Een kind dat niet weet waar zijn grenzen liggen, zal deze grenzen dag in dag uit proberen te overschrijden. Dit heeft alleen maar negatieve gevolgen en zal ervoor zorgen dat jij je als ouder gefrustreerd en verloren voelt.

Lees ook: Leer kinderen alstublieft en dankuwel te zeggen

Respectvolle kinderen weten daarentegen ook hoe ze zichzelf moeten respecteren.

Meisje en Kat

Zoals je kunt zien, proberen meerdere gezinnen hun kinderen op respectvolle manier op te voeden. En dit doen ze omdat ze begrijpen dat liefde en respect onzichtbare banden vormen die de ontwikkeling van een kind begeleiden.

Kinderen moeten veilig kunnen lopen, maar zich tegelijkertijd ook vrij voelen om hun eigen tempo te bepalen, waarbij ze zelf weten wat ze wel en niet mogen doen.

Wees het beste rolmodel voor je kinderen. Onthoud dat je kinderen nu de ‘jonge studenten’ van het leven zijn en ze meer leren van voorbeelden dan van woorden.

Bekijk Ook