Eenzaamheid binnen een relatie: wanneer het niet uitmaakt of je samen of alleen bent

Als je je alleen voelt binnen je relatie kan dit je beetje bij beetje kapot krijgen. Ontsnap van deze situatie en ga een gezonder leven lijden
Eenzaamheid binnen een relatie: wanneer het niet uitmaakt of je samen of alleen bent
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 07 november, 2022

Er bestaat een gezegde dat we allemaal al vaak gehoord of gebruikt hebben, maar misschien heb je nog niet goed nagedacht over wat het echt betekent: “Het is beter alleen te zijn dan in slecht gezelschap te verkeren.” Deze spreuk verwijst naar de situatie waarbij eenzaamheid binnen een relatie voelt.

Eenzaamheid binnen een relatie omschrijft het zowat de meest slechte relatie die je je kan inbeelden. Beeld je eens in dat je in een relatie zit en je nog steeds eenzaam voelt. Deze situatie komt helaas vaker voor dan je denkt. En het probleem verergert alleen maar als je er niets aan doet.

Vrouw Alleen

Eenzaamheid binnen je relatie kan je erg leeg doen voelen vanbinnen. Je vindt geen oplossing om dit gevoel op te lossen, omdat je niet alleen bent; je hebt een partner!

In theorie, of ten minste fysiek, ben je inderdaad niet alleen. Maar hoewel de persoon misschien wel vaak in je nabijheid is, betekent dit niet dat hij of zij ook in je ziel aanwezig is.

Signalen van eenzaamheid binnen een relatie

Let op signalen die erop wijzen dat jij en je partner helemaal niet zo close zijn als je denkt:

  • Je partner luistert niet naar je of heeft helemaal geen aandacht voor wat je zegt. Misschien doet hij/zij alsof hij/zij luistert, maar hoort hij/zij eigenlijk helemaal niet wat je zegt. Wanneer je hem/haar verrast door een vraag te stellen over wat je net zei, kan hij/zij geen juist antwoord geven.
  • Je hebt je partner op een leugen betrapt. Hij/zij besteedt geen aandacht aan je.
  • Je partner geeft je een minderwaardigheidsgevoel, misschien wel zonder dat je het beseft.
  • In plaats van je aan te moedigen om je dromen na te jagen en een gedurfde uitdaging aan te gaan, spoort je partner je aan om af te stappen van je ‘gekke’ ideeën.
  • Is het altijd jouw schuld? Een partner hoort je te steunen en niet slecht te doen voelen. Misschien zat je verkeerd, maar dit betekent nog altijd niet dat je partner je een slecht gevoel hoeft te geven en je de brokstukken zelf moet laten lijmen zonder je te helpen.
Vrouw met Takken

De hierboven aangehaalde eigenschappen zijn typische kenmerken van een egoïstisch persoon. Helaas zijn er heel veel mensen die vele van deze eigenschappen vertonen en dus kan je maar beter afstand nemen van dit soort mensen, zeker wanneer je je eenzaam voelt.

Een persoon als deze weet je niet te waarderen, geeft niet om je en kan je geen onvoorwaardelijke steun bieden. Dit soort partner laat je geen leuke tijd beleven en dat vreet aan je persoonlijkheid.

De emotionele pijn van eenzaamheid binnen een relatie

Niet alleen voel je je verdrietig, kwaad en ontgoocheld… de eenzaamheid die je voelt binnen je relatie kan ernstige gevolgen voor je hebben op de lange termijn. Vergelijk het met samenzijn met een giftig persoon. Ze kosten je energie en zuigen je leeg tot er niets van je meer over blijft.

Misschien geeft dit zelfs aanleiding tot angstaanvallen of een depressie. Waarom? Omdat je geen afstand kan nemen en de negativiteit rond je blijft hangen.

De moeilijkste stap in deze situatie is het doorbreken van de situatie. Vaak tast de situatie je gevoel van eigenwaarde aan en ga je jezelf schuldig voelen voor de situatie waarin je bent terechtgekomen. Je gaat jezelf de schuld geven voor je eenzaamheidsgevoel.

Vervolgens stop je al je energie in het creëren van een emotionele band met je partner, in de hoop je relatie sterker en gezonder te maken. Misschien wordt je bang dat je partner je zal verlaten omdat je je eenzaamheidsgevoel niet opgelost lijkt te krijgen.

Pijn
Je creëert een emotionele afhankelijkheid en je begint de onevenwichtigheid tussen jou en je partner te zien. Vervolgens ben je jezelf niet meer en heb je je vechtlust en kracht verloren. Als je partner je eenzaam doet voelen, geef jezelf dan niet de schuld. Het ligt niet aan jou; het ligt aan je partner.

Kies voor je eigen eenzaamheid

Als je aanvoelt dat dit is wat jou aan het overkomen is, zoek dan hulp. Vraag een vriend, familielid of een professional om je bij te staan. Het is namelijk heel erg moeilijk om uit dit soort situaties te komen als je niet omringd wordt door mensen die voor 100% achter je staan.

Zodra dat je deze steun gevonden hebt, moet je je eigen identiteit terugvinden en tot rust komen. Je partner gaf je een gevoel van eenzaamheid en zo zal je je misschien aanvankelijk nu ook voelen, maar het is wel een eenzaamheid waar jij zelf verantwoordelijk voor bent, en niet je partner.

Het is een gezondere eenzaamheid waarin je jezelf opnieuw kan ontdekken en waarin je je veilig voelt.

Je hebt je misschien bang gevoeld voor deze fase en dit gevoel, maar je zal snel merken dat dit gevoel van eenzaamheid veel comfortabeler aanvoelt dat die eenzaamheid waarvoor je partner verantwoordelijk voor was.

Eenzaamheid in een relatie

Er passeren veel mensen in je leven die je uit balans brengen. Het maakt deel uit van je levenspad en is tegelijkertijd ook een levensles. Deze ervaringen maken je wijzer en helpen je om een sterker persoon te worden. Het is niet voor niets geweest. Het zal niet meer gebeuren… 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.