5 tips om depressie te voorkomen

Depressie is een mentale ziekte die zeer ernstige gevolgen voor je lichaam kan hebben. Over het algemeen is dit een complex proces, dat onder andere geassocieerd wordt met psychologische en chemische aspecten. Daarom is het erg belangrijk om goed op deze ziekte te letten en hulp te zoeken wanneer de eerste symptomen naar voren komen.
5 tips om depressie te voorkomen

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we je vijf tips geven om depressie te voorkomen. Onthoud echter dat dit geen exacte wetenschap is en dat het advies van een therapeut in elk geval onmisbaar is.

Probeer deze tips om depressie te voorkomen

1. Geloof in jezelf

Een erg belangrijke tip is om altijd in jezelf en je vaardigheden te vertrouwen. Je zou jezelf moeten waarderen om de vaardigheden en capaciteiten die je hebt en conclusies moeten trekken uit ervaringen in het verleden.

Je zou je bewust moeten zijn wie je bent en van de kansen die je aan kan grijpen. Vertrouwen in jezelf hebben kan echter lastig zijn, omdat het toewijding en aandacht vereist.

Een aantal strategieën voor het krijgen van vertrouwen zijn: test jezelf op een niveau dat bij jou past tijdens de taken die je uitvoert, zie fouten als normaal en wees je bewust van wat de beste manieren om te leren zijn, vier de successen die je behaalt naargelang hoe zwaar het voor je was om deze te bereiken, etc.

2. Omring jezelf met goede personen

Wandelen

Om depressie te voorkomen is het erg belangrijk dat je jezelf omringt met mensen die je een goed gevoel geven. Je zou mensen om je heen moeten hebben die je waarderen, respecteren en je goed gevoel over jezelf geven; personen die je helpen om je vaardigheden, maar ook je gebreken te herkennen, maar dit altijd opbouwend overbrengen. Besteed wat tijd om na te denken over de personen die een onderdeel van je leven zijn, die je ondersteunen en emotioneel goed voor je zijn.

3. Houd slechte gedachten op afstand

Om een periode van depressie te voorkomen, is het ook belangrijk om slechte gedachten op afstand te houden of jezelf van deze gedachten te ontdoen. In dit geval raden we aan om negatieve gedachten te vervangen met positieve gedachten die gerelateerd zijn aan dingen die je wilt bereiken. Dit zal je helpen om je energie en vaardigheid te geven om op positieve dingen te concentreren, die je zullen helpen om je gemoedstoestand te verbeteren.

4. Probeer je problemen te confronteren

Blijdschap

Problemen uit de weg gaan is niet aanbevolen voor je zelfvertrouwen of voor het voorkomen van depressie. In tegendeel. Het beste is juist om de problemen die je hebt zo goed mogelijk op te lossen. Ze van je afzetten en vooruitschuiven tot later kan een hoop problemen voor je veroorzaken, je stresswaarden verhogen en het zodoende makkelijker maken om je depressief te voelen.

5. Zoek professionele hulp voordat het te laat is

Wanneer je de eerste tekenen van depressie opmerkt, die per persoon kunnen verschillen, kan je het beste contact opnemen met een professional, zodat hij of zij een goede diagnose kan stellen en je de juiste behandeling aan kan bieden. Zoals we eerder al zeiden, hebben we het hier over een ernstige en invaliderende ziekte. Die moet dus onderzocht en behandeld worden door een professional, net als bij een fysieke ziekte.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Psychiatric Association. Depressive disorders. In: American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013:155-188.
  • Cruwys, T., Dingle, G. A., Haslam, C., Haslam, S. A., Jetten, J., & Morton, T. A. (2013). Social group memberships protect against future depression, alleviate depression symptoms and prevent depression relapse. Social Science and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2013.09.013
  • Flannery-Schroeder, E. C. (2006). Reducing Anxiety to Prevent Depression. American Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2006.07.006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.