Je zelfvertrouwen verbeteren na een relatiebreuk

Hoewel we het misschien als iets negatiefs zien, is het belangrijk om na een relatiebreuk door een fase van rouw te gaan. Dit helpt ons namelijk om onze wonden te genezen en er sterker uit te komen.
Je zelfvertrouwen verbeteren na een relatiebreuk

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Aan elke relatiebreuk, of deze nu traumatisch was of niet, zitten consequenties verbonden. Een van deze consequenties is de negatieve invloed die relatiebreuken hebben op ons zelfvertrouwen. Is het echter mogelijk om je zelfvertrouwen weer te verbeteren na een relatiebreuk?

Het antwoord is natuurlijk ‘ja’. Maar om hiertoe in staat te zijn, moeten we in eerste instantie kunnen erkennen dat ons zelfvertrouwen een klap heeft gekregen.

Na een relatiebreuk slaat ons leven een nieuwe weg in. Wij zijn weer alleen, er is niemand meer die onze hand vasthoudt en de hele toekomst die we ons hadden voorgesteld bestaat niet meer.

Het is normaal dat je je enigszins onzeker voelt wanneer je in deze situatie terechtkomt. Plotseling is het moeilijk om beslissingen te nemen of optimistisch naar de toekomst te kijken… In dit soort situaties is het echter heel vaak zo dat we onszelf overal de schuld van geven.

Om je zelfvertrouwen te verbeteren na een relatiebreuk, moet je goed voor jezelf zorgen

Man die depressief is geworden na een relatiebreuk

Om je zelfvertrouwen weer op te krikken na een relatiebreuk, is het allereerst noodzakelijk om een ​​belangrijke eerste stap te nemen, namelijk goed voor jezelf gaan zorgen.

Na een relatiebreuk is het vaak zo dat ons gevoel van eigenwaarde afneemt. We zakken weg in ons verdriet en we vergeten onszelf.

Dit zorgt ervoor dat we niet meer goed voor onszelf zorgen. We hechten geen waarde meer aan lichaamsbeweging en gezond eten. In plaats van te herstellen van deze pijnlijke ervaring, geven we er de voorkeur aan om ons nog slechter te voelen. Als dit al mogelijk is.

Naast jezelf verwaarlozen, is het ook geen goed idee om afstand te nemen van anderen of onszelf te isoleren van onze vrienden. Zij zijn degenen bij wie we ons kunnen laten gaan. Misschien hebben ze in het verleden wel hetzelfde meegemaakt en kunnen ze ons hierdoor zeer goed advies geven.

Het is normaal om pijn te voelen en alleen te willen zijn om het volledig te ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat zolang de pijn niet te lang duurt, het volkomen gezond is.

We mogen best een tijdje minder gezond eten, niet echt aan lichaamsbeweging doen en onszelf een beetje laten gaan… Maar dit zou niet langer dan een paar weken moeten duren.

Is dit wel het geval, dan is het raadzaam om hulp van buitenaf te raadplegen. Het kan dan namelijk zijn dat we langzaam in een depressie terechtkomen.

Probeer niet te schuilen achter sociale netwerken

Blaadje met een hartje erin, maar hoe zit het na een relatiebreuk?

Om ons zelfvertrouwen te verbeteren na een relatiebreuk, is het van essentieel belang om de verleiding te weerstaan ​​om te ‘chatten’ met mogelijke toekomstige partners op sociale netwerken.

Sommige mensen zullen tegen ons zeggen dat we gewoon via Tinder een date moeten regelen. Op die manier kunnen we zien dat we heus wel weer een nieuwe partner zullen vinden.

Dit is echter geen gezond advies. Niet omdat het onmogelijk is om iemand te vinden die aan onze verwachtingen voldoet, maar omdat het nodig is om door een fase van rouw te gaan.

Schuilen achter sociale netwerken omdat we willen voelen dat we nog steeds begeerlijk zijn, om onszelf ervan te overtuigen dat we niet alleen zullen eindigen, of om de pijn niet te voelen, is niet positief.

Het is normaal om pijn te voelen, om je gebroken of hopeloos te voelen. Ons gevoel van eigenwaarde is gedaald, maar we moeten het weer omhoog zien te krijgen. Niet door het te ontwijken, maar door het rechtstreeks onder ogen te komen.

We moeten hetgeen er gebeurd is accepteren, meer tijd in de echte wereld doorbrengen en niet zozeer op internet, en onszelf de tijd geven om de pijn te genezen die ontstaan is na onze relatiebreuk.

Het is normaal om verdrietig te zijn, maar pessimistisch zijn is een keuze

Meisje dat verdrietig is na een relatiebreuk

Als je je zelfvertrouwen wilt verbeteren, moet je je eerst realiseren dat verdriet een natuurlijk gevoel is waar alle mensen weleens last van hebben.

We neigen ernaar om het te verwerpen omdat we het bestempelen als een negatieve emotie. Verdriet is echter zeer noodzakelijk.

Als we verdrietig zijn na een relatiebreuk, moeten we de kamer van verdriet moedig betreden. Zodoende kunnen we nadenken over onze situatie, het aanvaarden en overwinnen en er zo snel mogelijk hernieuwd uit te komen.

Het is een noodzakelijke stap, maar wat gebeurt er als we deze stap niet willen zetten? We zullen desondanks die kamer binnengaan, of we het nu leuk vinden of niet, zelfs als we het licht uitdoen, zelfs als we onszelf bedriegen door te geloven dat we er niet echt zijn.

Hoe meer we proberen het verdriet te ontwijken, des te meer tijd we in die kamer zullen moeten doorbrengen.  Dit zal ervoor zorgen dat we in pessimisten veranderen, simpelweg omdat we een slechte keuze hebben gemaakt.

We kiezen ervoor om het te negeren, om onszelf af te leiden in plaats van het onder ogen te zien. In plaats van naar onszelf te kijken en de ervaring te gebruiken als een kans om te herstellen, voor onszelf te zorgen en te rijpen.

Dus ja, je kunt je zelfvertrouwen verbeteren na een relatiebreuk, zolang je bereid bent om je verdriet onder ogen te zien, het te voelen, begrijpen, en, bovenal, te accepteren wat er is gebeurd.

Hoewel je de hoop in de situatie nog niet kan zien, weet je dat het er is. Je moet gewoon terugkijken om je de andere situaties te herinneren waarin hetzelfde gebeurde.

Is hiermee alles afgelopen?

Nee, omdat alles voorbij gaat. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.