5 tips die helpen om met emotionele pijn om te gaan
Emoties hebben een diepe impact op mensen. Ze kunnen veel lijden veroorzaken als ze niet op de juiste manier aangepakt worden. Daarom is het belangrijk dat je enkele belangrijke manieren leert waarop je met emotionele pijn kan omgaan.
Deze vaardigheden zullen ervoor zorgen dat je niet in wanhoop wegzakt. Zelfs als je problemen onoverkomelijk en ondraagbaar lijken, zal deze houding je helpen. Bovendien kan je veerkracht ontwikkelen en je zelfvertrouwen vergroten.
We geven je in dit artikel enkele tips om met emotionele pijn om te gaan. Het zijn erg belangrijke factoren die je zullen helpen om om het even welke tegenslag te overwinnen.
Lees ook dit boeiende artikel: Depressie: vijf dingen die jij wel weet, maar buitenstaanders niet
1. Met emotionele pijn omgaan door van jezelf te houden
Niemand leert je hoe je voor jezelf moet zorgen en van jezelf te houden. Maar andere mensen eisen wel dat je er voor hen bent wanneer ze je nodig hebben.
Als jij jezelf niet op de eerste plaats zet, dan zal je ook niet in staat zijn om jezelf voorrang op alles te geven wanneer je met problemen geconfronteerd wordt.
Val niet in die valkuil waarbij je jezelf de schuld gaat geven. Word ook geen slachtoffer van wat jou overkomt. Want dit zal alleen maar de hoeveelheid pijn die je voelt vergroten.
Om met emotionele pijn om te gaan, moet je gul, geduldig, aardig en inschikkelijk zijn met jezelf. Dit is de enige manier waarop je die onaangename situatie achter je kan laten en met je gevoelens omgaan.
2. Waar komt de pijn vandaan?
Je moet de bron van je pijn identificeren. Maar dat is één van de moeilijkste dingen om te doen. Want je mag niet bang zijn om het in de ogen te kijken. Op dat moment zal het immers je lijden nog groter maken. Maar je moet dit echt doen zodat je afstand kan nemen en het achter je laten.
Emotionele pijn aanpakken betekent dat je niet kan ontsnappen aan datgene wat jou kwetst. Bovendien kan je het niet negeren of verdringen of een beetje oplappen. Want dit zal er alleen maar voor zorgen dat de pijn nog langer blijft duren.
Je moet dus terugkeren naar het allereerste begin. Stel jezelf de volgende vraag. Op welk moment is deze pijn ontstaan? De oorzaken van je pijn identificeren biedt je een voordeel.
Zodra je beseft wat je pijn veroorzaakt heeft, krijg je de kans om te ontdekken hoe je met emotionele pijn om kan gaan en hoe je het kan oplossen.
Ontdek meer in dit artikel: Bedaar je rusteloze geest en vind innerlijke vrede
3. Met emotionele pijn omgaan door te aanvaarden wat je niet kan veranderen
Hoe kan je op een doeltreffende manier omgaan met emotionele pijn? Probeer de situatie te analyseren die jou zoveel schade berokkend heeft. Vraag jezelf dan af “Hoe kan ik dit veranderen?”
Sommige situaties kan je veranderen. Je kan op een andere plaats gaan wonen of weggaan van de persoon die jou kwetst. Soms is het enige wat je hoeft te doen, een beslissing nemen. Want je kan beslissen om te stoppen met toe te laten dat iets ervoor zorgt dat je pijn ervaart.
Maar in andere omstandigheden heb jij niet de macht om iets te veranderen. Voorbeelden hiervan zijn ziekte, dood of het verlies van je werk.
In deze gevallen moet je werken aan aanvaarding. Op die momenten krijg je dus een uitstekende kans om dit te doen. Bovendien is het een geweldige leerervaring die je in toekomstige situaties ook zal kunnen gebruiken.
4. Met emotionele pijn omgaan door de controle in handen te nemen
Het kan erg gemakkelijk zijn om de controle over je leven los te laten. Dat komt omdat je je verloren voelt en overmand door verdriet. Het gevolg is dan dat je doelloos rondzwerft en je compleet verloren voelt.
Ten eerste is het belangrijk dat je met wat perspectief kijkt naar wat er met jou gebeurd is. Span je in om dit te doen. Op slechte momenten gebeurt het immers gemakkelijk dat we geloven dat het ergst mogelijke zich voordoet – het enige gevolg van deze manier van denken is dat de feitelijke situatie alleen maar nog erger wordt.
Het is dan ook nodig dat je kracht haalt uit andere dingen. Want zo kan je verwezenlijken wat je moet doen. Zie het als een geweldige kans om je doelstellingen realistischer te maken. Dit is vooral belangrijk als onrealistische verwachtingen de oorzaak waren van je emotionele pijn.
Het meest belangrijke voor jou is dat je meer kracht krijgt zodat je de teugels in handen kan nemen en niet langer meegesleurd wordt in de stroom van negativiteit. Je problemen en tegenslagen kunnen je helpen om te groeien. Maar dan moet je dit wel toelaten.
We adviseren ook dit artikel: Chronisch slachtofferschap: voortdurend klagen
5. Met emotionele pijn omgaan door te erkennen wat je voelt
Alles wat we hiervoor besproken hebben, is nutteloos als je weigert te aanvaarden dat je pijn voelt en dat je lijdt.
Soms wil je dit niet toegeven. Maar het is echter erg belangrijk dat je dat wel doet.
- Wees eerlijk tegen jezelf. Dit zal ervoor zorgen dat je ook eerlijker bent met anderen. Zo zullen ze jou beter kunnen ondersteunen. Anderen zullen je de kracht geven die jij dacht kwijtgeraakt te zijn als gevolg van alles wat er gebeurd is.
Als geen enkele van deze adviezen helpt, wees dan niet bang om een deskundige te raadplegen.
Die kan jou de hulp bieden die je nodig hebt om met emotionele pijn om te gaan. Je zal bovendien ook voorbereid zijn om andere ervaringen en situaties aan te pakken die zich in de toekomst zullen voordoen.
Met deze eenvoudige tips en stappen zal je veel gemakkelijker met emotionele pijn kunnen omgaan.
Tegelijkertijd helpt elke tegenslag of moeilijkheid in je leven je om te groeien. Je zal leren hoe je die moeilijkheden kan oplossen en op een doeltreffende manier verdergaan met je leven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Borsook, D., & Becerra, L. (2009). Emotional Pain without Sensory Pain-Dream On? Neuron. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2009.01.003
- Lumley, M. A., Cohen, J. L., Borszcz, G. S., Cano, A., Radcliffe, A. M., Porter, L. S., … Keefe, F. J. (2011). Pain and emotion: A biopsychosocial review of recent research. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.20816
- Rhudy, J. L., & Meagher, M. W. (2000). Fear and anxiety: Divergent effects on human pain thresholds. Pain. https://doi.org/10.1016/S0304-3959(99)00183-9