Hoe vind je een stabiele relatie?

Het is de moeite waard om te bedenken dat het vinden van een stabiele relatie een van de meest vreugdevolle dingen in het leven is. Maar we moeten niet wachten tot er iemand anders langskomt om ons gelukkig te maken. Je eerste liefde zou jezelf moeten zijn.
Hoe vind je een stabiele relatie?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vroeg of laat willen we allemaal een stabiele relatie vinden. We willen allemaal dat gezelschap vinden waar we van gedroomd hebben.

In dit artikel zullen we een aantal praktische adviezen geven om je te helpen om liefde te vinden.

Overwaarderen we de behoefte om een stabiele relatie te vinden?

Veel mensen zeggen dat het onmogelijk is om alleen gelukkig te zijn, omdat een mens zijn betekent om met andere mensen te leven.

Maar is het echt zo belangrijk om een stabiele relatie te hebben?

Dat hangt ervan af.

Voor veel mensen is het creëren van een gelukkige en langdurige relatie hun levenslange droom. Voor anderen lijkt een relatie meer een bonus dan een hoofddoel.

Veel verschillende dingen kunnen een relatie beïnvloeden:

 • leeftijd
 • cultuur
 • opleiding
 • smaak
 • ervaringen
 • etcetera

Maar als we eerlijk zijn, willen we allemaal genieten van goed gezelschap en geliefd zijn.

Het risico is dat we onze partner vaak overwaarderen en onze andere behoeften en verantwoordelijkheden negeren om iemand aan onze zijde te houden. In deze situaties neigt de relatie ertoe om schadelijk te worden en raken beide mensen gekwetst.

6 tips voor het vinden van een stabiele relatie

Nee, er is geen perfecte manier om een stabiele relatie te vinden. Als het gaat om gevoelens en emoties, dan is elke persoon uniek.

Daarom is het advies hieronder om je te helpen je op je best te voelen voor wanneer de liefde eindelijk arriveert.

1. Houd je geest actief

Tekening man en vrouw
Een luie geest is een gevaarlijke vijand voor een goed zelfvertrouwen. Wanneer de geest actief en goed opgeleid is, dan is deze gericht op productief zijn en nieuwe kennis en vaardigheden opdoen.

Vergeet niet dat liefde niet alleen over uiterlijkheden gaat. Mensen kunnen zich door iemand aangetrokken voelen vanwege:

 • de dialoog
 • hun humeur
 • de manier van denken
 • de manier om de wereld te bekijken

Emotionele en intellectuele eigenschappen zijn de dingen die liefde genereren.

Zoek activiteiten die het leren stimuleren. Het is belangrijk om je geest actief en gezond te houden. Bovendien is het een uitstekende gewoonte om het gevoel van zelfvertrouwen te verbeteren en de horizon van je leven te verruimen.

2. Haast je niet

Wanneer is het ideale moment om een stabiele relatie te vinden en een geweldige liefde te ervaren?

De waarheid is dat er geen perfect moment is wanneer je gevoelens voor iemand begint te krijgen. Elk persoon heeft zijn eigen emotionele dynamiek, smaak en voorkeuren.

Proberen om jezelf te dwingen iets in het bijzonder te voelen, heeft geen zin en kan zeer onbevredigend zijn. Om deze reden is het van cruciaal belang om te investeren in een goede relatie door de tijd te nemen en je niet te haasten.

3. Neem elke dag wat tijd om voor jezelf te zorgen

Tekening vrouw met lang haar
Het is vaak moeilijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je echter goed plant en het echt wilt, dan kun je elke dag minstens 15 minuten besteden aan het verzorgen van je lichaam en je geest.

Deze houding helpt je zelfvertrouwen te verbeteren en je wordt zowel van binnen als van buiten mooier. Besteed de tijd zoals jij leuk vindt, zoals:

 • luisteren naar je favoriete muziek
 • een goede film kijken
 • je huid verzorgen en hydrateren
 • gewoon in stilte heerlijk ontspannen

4. Voed je sociale vaardigheden

Onze sociale vaardigheden stellen ons in staat om met andere mensen samen te leven, te werken en van ze te houden. Daarom is het belangrijk om hen te leren om positieve vriendschappen te onderhouden en een stabiele relatie te vinden.

Je moet jezelf motiveren om nieuwe plaatsen te bezoeken, nieuwe culturen te ontdekken en nieuwe en andere vrienden te maken. Diversiteit is geweldig voor de geest en het vergroot ook de kansen om iemand te vinden die je interessant vind.

5. Heb vrede met je emoties

Cartoon lezende man
Onze emoties moeten rustig zijn en klaar zijn voor het ontvangen van goede gevoelens. Als je geest rusteloos of haatdragend is, dan ben je niet in staat om te vertrouwen of open te staan voor een nieuwe liefde.

Je moet je niet schamen om professionele hulp te zoeken om met je emoties om te leren gaan. De geest is erg complex en verdient daarom de nodige aandacht om een evenwicht te bewaren.

6. Waarom gebruik je het internet niet?

Het internetfenomeen verkort de afstanden en brengt mensen dichterbij, vooral als gevolg van de groei van sociale netwerken.

Momenteel is er een breed scala aan sites en apps die gewijd zijn aan het vinden van nieuwe liefde. Waarom probeer je ze niet?

Het is dus de moeite waard om te bedenken dat het vinden van een stabiele relatie één van de meest vreugdevolle dingen in het leven is. Maar we moeten niet wachten tot er iemand anders langskomt om ons gelukkig te maken.

Je eerste liefde zou jezelf moeten zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Maslow, A. (2003). “A theory of human motivation”, Psychological Review, 50: 370-396.
 • Massenzana, F. B. (2017). “Autoconcepto y autoestima: ¿Sinónimos o constructos complementarios?”, Psocial, 3 (1): 39-52.
 • Tilly, Ch. (2005). Identities, Boundaries, and Social Ties. Boulder, CO: Paradigm.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.