Hoe ga je om met mensen die altijd klagen

Het probleem van omringd zijn mensen die altijd klagen is dat het je humeur kan beïnvloeden. Bovendien kun je neerslachtig worden door de problemen die niet eens van jezelf zijn.
Hoe ga je om met mensen die altijd klagen

Laatste update: 11 februari, 2019

Onze moderne levensstijl is zo veeleisend geworden dat iedereen op een gegeven moment zal klagen over de dingen waar ze mee te maken hebben. Er zijn echter ook mensen die altijd klagen, en vrijwel niets anders doen.

Dit is een natuurlijke reactie die het je mogelijk maakt om de spanning te verlichten bij moeilijke of pijnlijke situaties. Echter soms – zonder het in de gaten te hebben – steelt het je energie.

Het is niet slecht om mee te leven als je vrienden een moeilijke tijd doormaken. Desondanks kan het meer kwaad dan je zou denken om te luisteren naar mensen die altijd klagen.

Het meest zorgwekkende aspect is dat dit gedrag erg giftig en manipulatief kan worden. Zo erg dat je gaat denken dat je ongevoelig of egoïstisch bent alleen omdat je daar niet meer wilt zijn.

Dat is waarom het belangrijk is om te leren hoe je mensen die altijd klagen kunt herkennen. En hoe je de gevolgen van hun negativiteit op jouw leven kunt begrijpen.

Het profiel van de klager

klagers

Deze personen ontkennen het leven dat ze leiden. Hij of zij is altijd bezig om slachtoffer te zijn door te klagen over wat ze hebben of niet hebben. Bovenal doen ze nooit iets om de dingen te veranderen die hen het meeste dwarszitten.

Het kan in het begin normaal lijken. Na verloop van tijd ga je je realiseren dat hun klachten niet het resultaat zijn van een moeilijke situatie waar ze inzitten. Hun klachten komen voort uit een gewoonte die al een onderdeel is van hun levensstijl.

Het is of een bewuste of een onbewuste vorm van manipulatie. Tijdens de manipulatie probeert de klager schuldgevoelens, medeleven of solidariteit op te roepen. Dit om te vermijden dat ze verantwoordelijkheid voor hun eigen leven moeten nemen.

Plotseling voelt het alsof het jouw plicht is om hen te helpen om hun problemen op te lossen. Of op zijn minst hun tranen weg te vegen op elk moment.

De gevolgen van omgaan met mensen die altijd klagen

Mensen die altijd klagen zijn zo negatief dat het plotseling kan gaan voelen of je belast bent met veel meer dan dat zou moeten.

Zelfs als je de mogelijkheid hebt om dit type persoon te helpen of te adviseren is het blootgesteld zijn aan hun natuur genoeg om een belangrijk deel van je energie op te slokken.

Ondanks dat het moeilijk voor je kan zijn om te zien, zorgt dit ervoor dat je brein verandert vanwege de emoties  die gegenereerd worden als gevolg van andermans situatie.

Gevoelens als frustratie, schuld en verdriet veranderen de processen in het brein die hormonen vrijgeven. Dit verhoogt het risico dat je gaat lijden aan:

  • emotionele disbalans
  • het moeilijk vinden om problemen op te lossen
  • verminderde concentratie
  • negatieve gedachtes

Wat kun je doen om een klager te confronteren?

Niet alles in het leven gaat zoals je het gepland had. Je moet tenslotte vaak uitdagingen aangaan die je niet wilde of zelfs maar verwacht had.

Het is echter zinloos om jezelf op te sluiten in frustratie en verbitterdheid. Immers, dit zijn de houdingen die je weghouden van ermee omgaan en verder te gaan.

De energie die je verbruikt met klagen is precies die hoeveelheid die je nodig hebt om de situaties die er als hindernissen uitzien te overwinnen.

Om deze reden, naast het vermijden dat je een chronische klager wordt, is het essentieel dat je ook begrijpt dat je daar niet hoeft te zitten en luisteren naar mensen die altijd klagen.

Je kunt niet doen alsof je de problemen van anderen kunt oplossen als je die energie nodig hebt om je eigen leven te leiden.

Dus, wat kun je eraan doen?

1. Neem wat afstand van mensen die altijd klagen

Hand maakt stopteken

Probeer deze mensen te vermijden indien mogelijk want ze zullen je alleen maar proberen te manipuleren.

Hoe minder aandacht je hen geeft, hoe sneller je zult begrijpen dat je geen energie hoeft te steken in het luisteren naar hun negatieve gedachtes.

2.  Breng hun aan het verstand dat het hun eigen problemen zijn

Zelfs als je de tijd neemt om naar hun geklaag te luisteren, laat de persoon weten dat ze deze problemen hebben door hun manier van denken.

En het belangrijkste is dat je de situatie je niet laat raken. Adviseer hen om zelf stappen te ondernemen zodat ze het zelf op kunnen lossen.

3. Laat geen zwakheid zien

Vrouw troost een vriendin

Deze mensen hebben laten zien dat ze anderen kunnen manipuleren met hun negatieve gedachtes. Daarom is het essentieel om een schild op te houden. Zo laat je zien dat je hen niet wilt helpen met elk probleem dat zich voordoet.

Hoewel medeleven soms onafwendbaar is, probeer de situatie onder controle te houden. Op die manier voel je niet de noodzaak om te helpen als het probleem niks met jou te maken heeft.

4. Geef je grenzen aan

Tot slot, onthoud dat je het recht hebt om te eisen dat iemand zijn tragedies en klachten niet met jou deelt.  Als je er klaar mee bent om elke dag te luisteren naar mensen die altijd klagen , zeg hen dan dat het je niets kan schelen en dat je liever niet hun schouder om op uit te huilen wilt zijn.

Heb je een vriend of familielid die altijd klaagt? Het is tijd om er tegen op te treden! Volg hen niet in wat ze doen. Anders begint het op een gegeven moment te voelen dat al hun negativiteit je eigen leven in de war schopt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Moya-Albiol, L., Herrero, N., and Bernal, M.C. (2010). Bases neuronales de la empatía. Revista de Neurologia 50, 89–100.
  • Kamenetzky, G.V., Cuenya, L., Elgier, A.M., López Seal, F., Fosacheca, S., Martin, L., and Mustaca, A.E. (2009). Respuestas de frustración en humanos. Terapia Psicologica 27, 191–201.
  • Reguera Nieto, E.A. (2015). Apego, Cortisol y estrés en adultos, una revisión narrativa. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría 35, 53–77.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.