Alleen zijn doet pijn, maar de pijn kan je helen

Alleen zijn doet pijn en ook al kan het ons bang maken, kan ons veel leren over onszelf. Het geeft je de kans op te focussen op je eigen welbevinden en om te groeien als mens.
Alleen zijn doet pijn, maar de pijn kan je helen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alleen zijn doet pijn en kan heel vervelend zijn. Plotseling heb je niemand om je heen om je te vergezellen op het moeilijke pad dat je bewandeld.

Waarom is iedereen weg gegaan? Waarom heeft het leven je alleen gelaten?

Eenzaamheid wordt negatief bekeken en vaak beschouwd als een mislukking. Soms hebben we echter geen andere keuze dan dit te ervaren. Dat geldt vooral als we een nare periode hebben gehad.

Ondanks dat we eenzaamheid zien als een grote vijand, kan het een van onze grootste zegeningen zijn. Want alleen zijn doet pijn, maar het heelt ook!

Alleen zijn doet pijn, maar het helpt om je wonden te helen

Alleen zijn helpt je wonden te helen

Soms nodigt het leven je uit om je af te zonderen. Zodat je even op de rem kan trappen. Alleen dan kan je luisteren naar jezelf en je realiseren dat je op jezelf moet focussen.

Vaak raken we onszelf ergens onderweg kwijt. We worden ongelukkig.  En dat lijden wordt een erg belangrijk onderdeel van onze dagelijkse dingen. Op langer termijn verdwijnt dit niet. Dan komt de tijd dat we het niet meer kunnen verdragen.

Het maakt niet uit waar we doorheen gaan. We hebben de neiging om te denken dat de problemen buiten onszelf liggen. Maar de oplossing zit in onszelf.

Daarom is het ervaren van eenzaamheid een uitstekende mogelijkheid om weer met onszelf te verbinden. Om naar onszelf te luisteren en te ontdekken hoe we ons leven kunnen verbeteren.

Dus laten we niet alleen eenzaamheid betreuren. We hebben de neiging om de slachtoffer rol op ons te nemen. We denken bijvoorbeeld ”waarom ik?” of ”ik verdien dit niet.”

Dit moet echter tot een einde komen. Alleen dan kunnen we tijd voor onszelf nemen en nadenken over wie we zijn. Zodat we onszelf goed kunnen behandelen en echt van onszelf kunnen houden.

Door alleen zijn te omarmen ontdek je dat niemand anders dit kan oplossen, alleen jijzelf.

Alleen zijn nodigt je uit om onafhankelijk te worden

Alleen zijn op een schommel

Alleen zijn is een uitstekende uitnodiging. Voor iedereen die last heeft van wat voor soort ook afhankelijkheid aan anderen, zoals afhankelijk zijn van je partner of andere soorten relaties.

We kunnen niet ons hele leven door brengen met het overlaten van ons geluk aan andere mensen. Mensen die ons toch alleen maar teleurstellen en ons veel schade toebrengen.

Het is belangrijk dat we leren verantwoordelijk te zijn. We moeten ons realiseren dat vandaag gelukkig zijn alleen afhankelijk is van onszelf. Het hangt niet af van de emotionele staat van anderen.

Alleen op deze manier kunnen we onze emoties onder controle houden. Bovendien kunnen we dan in balans zijn en ons goed voelen. We hoeven dan niet meer naar een ander te kijken.

Omdat wij alleen verantwoordelijk zijn voor hoe we ons voelen. Als we anderen deze macht geven, doen we echt iets verkeerd.

We zijn niet afhankelijk van anderen. We zijn bang voor eenzaamheid. Maar soms is het goed om je hier bewust van te zijn. Mensen komen en gaan. Sommigen doen je pijn, anderen laten littekens achter. Echter de persoon die je nooit zal verlaten, ben je zelf.

Alleen zijn doet pijn

meisje

Stel dat we alleen zijn beschouwen als een kans om te genezen. Het is dan nog steeds waar dat alleen zijn veel pijn doet. Die pijn zal je verleiden om terug te gaan naar je comfortzone. Maar dingen zullen niet meer zo gemakkelijk zijn als daarvoor.

Dat komt doordat je al een grote stap hebt gezet. Ook al is dat pijnlijk, het is ook erg noodzakelijk. Alleen zijn geeft je de mogelijkheid om volwassen te worden. Om te groeien en om jezelf te verbeteren.

Nu weet je wat het inhoudt om verantwoordelijk te zijn voor je eigen geluk, en wow! Het is niet gemakkelijk hé?

Wanneer je de focus op jezelf legt, begin je in te zien wat je verdient, en dit tevens niet ziet als egoïsme, maar als iets wat je nodig hebt.

Altijd alert zijn om er zeker van te zijn dat niemand je verlaat, altijd anderen pleasen, om dingen te doen omdat je anders denkt alleen achter te blijven, is een grote fout.

Jij bent belangrijk, omdat jij het verdient om aan jezelf te denken. Het is tijd om te stoppen met het opofferen van zoveel tijd met denken aan anderen.

Laat de slachtofferrol achter je en neem de controle over je eigen leven. Jij hebt de macht en de wil om het te doen. Verspil niet nog meer tijd. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cardona Jiménez. (2013). El sentimiento de soledad en adultos. Medicina U.P.B.
  • Montero y López Lena, M., & Sánchez-Sosa, J. J. (2001). La soledad como fenómeno psicológico: Un análisis conceptual. Salud Mental. https://doi.org/0185-3325
  • Hernández, A. (2018). Cuando la soledad da miedo | Hoy. HOY. https://doi.org/10.1177/1474515111430928

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.