De angstfactor: waarom ben ik bang om auto te rijden?

Autorijden kan voor velen een aangename en volledig natuurlijke ervaring zijn. Maar sommige mensen genieten er niet van en zijn zelfs bang om te autorijden.
De angstfactor: waarom ben ik bang om auto te rijden?

Laatste update: 10 mei, 2018

Vehofobie is de angst die sommige mensen ervaren wanneer ze achter het stuur van een auto zitten. Het kan in verschillende situaties of omstandigheden optreden. Eén van de meest voorkomende kenmerken is een verlammende angst die hen tegenhoudt om het voertuig te gebruiken. Maar waarom zijn mensen bang om auto te rijden?

Waarom zijn mensen bang om auto te rijden?

De angsten om auto te rijden die sommige mensen ervaren zijn divers. In sommige gevallen vrezen mensen dat ze een ongeluk zullen veroorzaken of dat ze verkeerd zullen schakelen. In andere situaties zijn de problemen een gevolg van de plaats waar ze autorijden (de snelweg, wegen, grote straten).

Meer te weten komen? Lees dan ook dit artikel: Vijf oefeningen om angst onder controle te houden

Er zijn ook mensen die bang zijn om ‘s nachts te rijden of voor hoge snelheden. Vehofobie heeft drie dimensies:

Cognitief

De cognitieve dimensie heeft te maken met gedachten. Mensen zijn bang om auto te rijden omdat ze denken aan ongelukken, of gedachten hebben over de controle verliezen, over de angst om te sterven of de dood van andere mensen te veroorzaken.

Emotioneel of fysiologisch

Mensen die bang zijn om auto te rijden, ervaren angst, spierspanningen, onzekerheid, misselijkheid en overmatig zweten. Ze kunnen ook last hebben van een wazig zicht, een versnelde hartslag of bevende handen en benen.

Autorijden

Angst om auto te rijden

Mensen met vehofobie vermijden autorijden of rijden alleen in bepaalde omstandigheden. Ze gaan bijvoorbeeld alleen rijden als ze samen met iemand zijn, of op bepaalde wegen, zonder de minimumsnelheid te overschrijden, overdag, op verlaten wegen, enzovoort.

De mate van angst die de bestuurder ervaart kan variëren. Dit hangt af van de beperkingen of moeilijkheden die de fobie veroorzaakt. Ook het niveau van ongemak dat de persoon voelt speelt een rol.

Sommige mensen slagen er zelfs niet in om op de bestuurdersstoel te gaan zitten. Anderen geven er de voorkeur aan iemand anders te laten rijden, te lopen of een taxi te nemen. En er zijn ook mensen die er geen probleem van maken om dubbel zoveel tijd te investeren om hun bestemming te bereiken door een rustigere weg te nemen.

Deze angst kan het dagelijks leven verstoren. Dit kan gaan van het weigeren van een baan die autorijden vereist tot het uitgeven van veel geld aan openbaar vervoer. Mensen weigeren soms om die reden iemand te helpen die zich in een noodsituatie bevindt of zijn zelf niet in staat te genieten van een tripje in het weekend.

Vehofobie vernietigt je eigenwaarde omdat het de persoon het gevoel geeft minderwaardig, gefrustreerd en incompetent te zijn.

De angst om auto te rijden beïnvloedt vooral bestuurders met weinig ervaring (minder dan twee jaar). In een kleiner aantal gevallen hebben ervaren bestuurders er ook last van. Bovendien komt het meer voor bij vrouwen rond de dertig. Dit zijn enkele van de voornaamste oorzaken waarom mensen bang om auto te rijden zijn:

  • Een ongeluk meemaken (of gewoon bij een verkeersongeluk aanwezig zijn).
  • Leren autorijden op basis van angst of met een gebrek aan vertrouwen in de eigen vermogens.
  • Angst of stress die een gevolg zijn van andere problemen dan autorijden (werk, gezinsproblemen, enzovoort).

Kan je de angst om auto te rijden overwinnen?

Schrikt om welke reden dan ook alleen de gedachte om in een auto te stappen je al af? Ben je daarom niet in staat om met je auto of een ander voertuig te rijden? Dan geven we hier wat goede raad die je kan helpen.

1. Creëer een ontspannen sfeer

Bang om auto te rijden

Sommige vrienden of familieleden maken je nog zenuwachtiger als je ze meeneemt in de auto. Je kan hen zeggen dat ze op de achterbank moeten gaan zitten of je kan hen op een directe manier vragen om niet met jou mee te rijden.

Draag comfortabele kleding. Zo vermijd je dat je ergens in je lichaam spanning voelt. Zet wat ontspannende muziek op en hang een lekkere luchtverfrisser in de auto.

2. Adem via de buik

Heb je het gevoel dat je een situatie niet onder controle hebt? Sta je op het punt een paniekaanval te krijgen? Dan is het eerste wat je moet doen, via je buik ademhalen.

Adem in via je neus en ga verder tot diep in je longen. Laat je buik zoveel mogelijk uitzetten. Daarna adem je langzaam uit om je lichaam te ontspannen. Herhaal dit verschillende keren.

3. Gebruik positieve bekrachtigingen

Gebruik positieve bekrachtigingen als je bang bent om auto te rijden

Sommige zinnen of woorden helpen je om je vertrouwen en eigenwaarde op te bouwen. Ze zijn allemaal welkom als je bang bent om in een auto te rijden. Je kan bijvoorbeeld proberen om de volgende zinnen luidop te zeggen:

  • Ik rijd voorzichtig en ik blijf onder de snelheidslimiet.
  • Ik weet dat ik een waakzame en voorbereide bestuurder ben.
  • Bovendien rijd ik in het juiste rijvak zodat ik me veiliger voel.
  • Ik heb deze route uitgestippeld. Dus weet ik waar ik naartoe ga en ik ben goed voorbereid.

4. Zie je angsten onder ogen

De beste manier om je angst voor autorijden te beheersen is door met de auto te rijden. Begin klein. Ga rijden op momenten dat er weinig verkeer op de weg is, op rustige wegen en met een lage snelheid. Zodra je wat meer vertrouwen in jezelf krijgt, zal je angst verdwijnen.

Exposuretherapie is één van de doeltreffendste manieren om angst te overwinnen. Want als je niets doet om het te overwinnen, dan zal het groter en oncontroleerbaar worden.

5. Neem kleine stappen

Neem kleine stapjes

Ben je bang om auto te rijden dan zal je niet in staat zijn om de auto voor lange afstanden van de avond tot de ochtend te gebruiken. Om die reden moet je bepaalde stappen of stadia afwerken totdat je je klaar voelt. Begin met de sleutels enkele minuten vast te houden. Ga dan in de auto zitten zonder de motor te laten draaien.

Daarna kan je door één straat een blokje om rijden. Baan je een weg richting de hoofdstraat waar zich een verkeerslicht bevindt. Gebruik de rechterbaan op de snelweg tot de eerste afslag. Wissel dan van rijstrook en ga op de linkerbaan rijden, enzovoort.

6. Vraag hulp

Veel mensen om je heen jou kunnen je de ondersteuning geven die je nodig hebt om je angst om auto te rijden los te laten. Je kan hen vragen om je met je mee te gaan tijdens je eerste ritten. Het minste wat ze kunnen doen is luisteren naar je angsten en hun mening geven.

Soms is het alleen een kwestie van over het probleem te praten. Benoem het probleem: “Ik ben bang om auto te rijden.” De gevoelens uitspreken die autorijden veroorzaakt kan voor jou het begin zijn op weg naar het overwinnen van deze angst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.