Vier perfecte ideeën om een kleine keuken in te richten

Als je een kleine keuken hebt, dan is het erg belangrijk dat je met licht en kleur leert spelen. Want je kan op die manier een gevoel van ruimtelijkheid creëren.
Vier perfecte ideeën om een kleine keuken in te richten

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Ze zeggen dat de liefde voor een huis in de keuken begint. Dat is de reden dat het de meest geliefde en gewaardeerde ruimte in het huis is, ook als het een kleine keuken is.

Iedereen droomt van een grote ruime keuken waarin alles geordend is en gemakkelijk bereikbaar, precies op de plaats waar we willen.

Het probleem is dat we soms tevreden moeten zijn met een kleine keuken die niet al te ruim is.

Klein hoeft echter geen synoniem te zijn aan rommelig. Integendeel zelfs, voor een kleine ruimte moet het organisatieschema nog preciezer zijn.

Heb jij een kleine keuken en geen enkel idee hoe je die gaat inrichten? Dan stellen we jou hier enkele van de beste ideeën voor. Grijp je kans en zet ze om in de praktijk.

1. In een kleine keuken is het ontwerp de sleutel

Een goed ontwerp is de sleutel als je een kleine keuken hebt maar die zo ruim mogelijk wil inrichten en zo goed mogelijk organiseren.

Het is dus belangrijk dat je weet hoe je de planken en de meubelen zal plaatsen. Want op die manier vermijd je dat je de ruimte die je hebt kleiner maakt en een gevoel van claustrofobie creëert.

Het eerste dat je moet doen is de keuken organiseren volgens de ruimte die je hebt. Er zijn drie manieren waarop je dit kan doen.

We raden ook dit artikel aan: 6 eenvoudige trucjes voor een schone keuken

In een L-vorm

Kleine keuken in een L-vorm

Vele mensen denken dat ze ruimte kunnen besparen als ze beide kanten van de keuken gebruiken. Maar dat is meestal niet juist.

  • Als je keuken erg smal is dan is de beste keuze om de keuken in de vorm van een “L” in te richten. Want dan heb je een lege kant waar je je gemakkelijk kan bewegen.
  • Is het absoluut nodig dat je de lege zijde gebruikt dan kan je het beste planken ophangen in plaats van meubelen te plaatsen. Zo zorg je ervoor dat je het visueel niet te vol maakt.
  • Vergeet niet dat open ruimtes voor meer licht zorgen en een gevoel van ruimtelijkheid geven.

Gebruik één kant van de ruimte

Dit is een perfect idee als je één kamer hebt die voor twee doeleinden gebruikt wordt (leefruimte-keuken of keuken-eetkamer). Op sommige plaatsen noemt men dit een “Amerikaanse keuken.”

Wanneer één kamer dus gedeeld wordt dan is het beste wat je kan doen om gebruik te maken van de volledige lengte van de muur. Probeer dan alle planken aan één kant te plaatsen.

Hiervoor bestaat er een geweldig trucje. Gebruik verticale planken. Ze geven je de mogelijkheid om alles ineens een plaats te geven, van de koppen tot het bestek.

In een U-vorm

Kleine keuken in een U-vorm

Dit is één van de meest gebruikte ontwerpen voor een keuken. Het is een ideaal ontwerp voor kleine keukens die een vierkante vorm hebben. Want hier moet alles op een geometrische manier georganiseerd worden.

Het geweldige aan keukens met een U-vorm is dat ze het mogelijk maken om een aangename werkplaats te hebben en tegelijkertijd nog een andere ruimte om te koken.

2. Gebruik verlichting om een kleine keuken groter te maken

Als je het geluk hebt dat je keuken grote ramen heeft maak er dan zo goed mogelijk gebruik van.

  • Je kan witte gordijnen van een dunne stof ophangen of je kan pastel- of lichte kleuren gebruiken. Die zorgen voor een groter ruimtelijk gevoel.
  • Heb je geen ramen of bevinden de ramen zich op een slechte plaats dan is het belangrijk een goede kunstmatige lichtbron te hebben. Want dat zal je helpen om een aangename sfeer te creëren.

Onthoud dus dat een goede verlichting helpt om de indruk te wekken dat een kamer veel ruimer is.

We raden je ook aan om lange lampen aan het plafond te hangen. Een ander goed idee is hier en daar verlichting onder de planken te plaatsen. Dit zal een gevoel van ruimte en comfort geven.

3. Plaats rekken om de ruimte optimaal te gebruiken

Plaats rekken om de ruimte optimaal te gebruiken

Planken zijn onontbeerlijk om orde in de keuken te bewaren. Het gebruikte materiaal is de sleutel en bepaalt of je optisch meer of minder ruimte zal hebben.

  • Voor kleine ruimtes worden vooral materialen als hout en staal aanbevolen. Maar glas is echt de beste keuze.
  • Gebruik het in de meubelen, de planken en de potten. Want glas laat niet alleen licht door. Het reflecteert ook het licht. Dit geeft de indruk dat er veel meer ruimte en licht is.
  • Anderzijds wordt ook sterk aanbevolen om verplaatsbare meubelen en rekken te gebruiken. Zorg dat ze meerdere vakken hebben zodat je verschillende soorten keukenspullen kan opbergen.

Je kan ze in elke hoek plaatsen. Bovendien verschaft het je extra werkruimte. In een kleine keuken kan je immers nooit te veel werkruimte hebben!

4. Speel met kleuren

In kleine ruimten zijn kleuren erg belangrijk. Want donkere tinten maken de ruimte kleiner en verminderen het licht.

  • We raden aan om in erg kleine keukens de muren, de meubelen, de accessoires en de planken wit te schilderen. Dit zal voor een neutrale toets zorgen en veel licht creëren.

Wit voorkomt dat de keuken er druk en onrustig uitziet. Het zorgt er ook voor dat alles opener lijkt. Je kan deze kleur voor de muren kiezen en het dan combineren met een crèmekleur of met een iets donkere tint voor de planken. Dit vormt een uitstekend contrast.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.