De anderen zijn je spiegel. Wat wil je hen tonen?

Heb je ooit al eens over het volgende nagedacht? Dat het mogelijk is dat het gedrag dat andere mensen om je heen vertonen dat je zo ergeren, één van jouw zwakke punten is?
De anderen zijn je spiegel. Wat wil je hen tonen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat anderen je spiegel zijn? Wat je ziet, is een weerspiegeling van jezelf. Misschien heb je dit nooit beseft. Maar de verbinding met jezelf gebeurt altijd door middel van het contact met anderen.

We geven je een voorbeeld. Je merkt soms dat je vrienden zich ergeren aan dingen van anderen terwijl ze jou niet storen. Waarom gebeurt dit? Omdat zij in anderen iets zien dat deel uitmaakt van henzelf en om die reden reageren ze.

Het probleem is de manier waarop we hierover denken. Want we zijn van mening dat hoe we reageren, niet aan ons ligt. We zeggen dat het door die andere persoon komt. Dat is de eerste fout die we maken.

Als jij er geen probleem mee zou hebben, dan zou je hun gedrag totaal niet opmerken. We hebben het hier over gedragingen zoals liegen, ontrouw, of sommige andere kenmerken die we verachtelijk vinden.

Als anderen je spiegel zijn, haal er dan de voordelen uit

Wazige spiegel

Je denkt misschien dat het verschrikkelijk is dat anderen je spiegel zijn. Maar eigenlijk biedt het een uitstekende kans om te ontdekken wat je bij jezelf moet helen.

Denk even na over dit voorbeeld. Stel dat het je ergert dat iemand anderen bekritiseert. Je kan dat gedrag echt niet uitstaan. Als dit gebeurt, let dan goed op! Het is mogelijk dat jij te hard bent voor jezelf. Maar het kan ook zijn dat je te veeleisend bent. Dit kan dus een aanwijzing zijn dat je moet veranderen.

Een ander voorbeeld is wanneer je te lijden hebt onder ontrouw of dat je iemand verschillende keren bedrogen hebt. Ook dan moet je goed opletten. Ga na of je op één of andere manier ontrouw bent aan jezelf.

Op welk vlak respecteer je je eigen waarden niet?

Zoals je ziet, vertelt de spiegel niet dat jij diegene bent die anderen bekritiseert. Het zegt je ook niet dat je je partner ontrouw bent. Maar het toont je hoe jouw relatie met jezelf is.

Het resultaat is dat je de situatie gaat interpreteren op basis van je ervaring.

Dankzij anderen ga je inzien welke dingen je bij jezelf kan verbeteren.

Ben je geërgerd omdat je partner erg gehecht is aan zijn of haar moeder? Stel jezelf dan een aantal vragen. Hoe is jouw relatie met je moeder? Zou je niet diep in je hart een hechtere band willen?

Schuif de verantwoordelijkheid voor wat je voelt niet op anderen af

Spiegel jezelf in het water en de ondergaande zon

Mensen leggen hun geluk meestal in de handen van anderen. Maar ze doen dit ook met andere dingen. We beschuldigen anderen er bijvoorbeeld van dat ze ons kwaad maken.

Maar niemand kan een andere reactie bij je uitlokken dan die reactie die je wilt voelen. Tenzij ze een al bestaande wond open maken, bepaal jij zelf hoe je je voelt.

Een voorbeeld: stel dat je baas je uitlegt hoe je het werk beter kan doen. Als je je hierdoor erg afgewezen voelt, dan komt dat misschien omdat je je heel erg onzeker voelt.

Elke spiegel zegt iets waardoor de focus op jezelf gericht wordt. De spiegels focussen op jou en zorgen ervoor dat jij verantwoordelijk wordt voor jezelf.

Voor jou voelt het beter om anderen te beschuldigen over wat er met jou gebeurt. Maar die ontrouwe persoon die jou ergert, vertelt je iets. Het kan ook jou rechtstreeks beïnvloeden.

Om die reden voelen mensen zich altijd op één of andere manier met zichzelf verbonden. Al het goede of slechte dat je in de andere persoon ziet, bezit jij zelf ook. Als dat niet het geval was, dan zou je het niet eens zien.

Je relaties zeggen je dat je moet veranderen

De spiegel

Soms lijden mensen omdat hun vrienden hen nooit opbellen. Zij moeten er altijd zijn voor de anderen maar de ander is er niet voor hen. In andere gevallen klagen mensen dat ze steeds weer op dezelfde soort partner vallen. Ze beginnen een relatie waarin ze uiteindelijk alleen lijden.

Als je pijn voelt of als er iets in je relatie niet goed gaat, maak er dan het beste van. Leer van wat je meemaakt. Gebruik die ervaring als een mogelijkheid om te zien welke dingen je van binnen pijn doen.

Omdat je je altijd op anderen focust, weet je hoe je hen moet lezen. Maar we geloven niet dat wat ons overkomt, niets met ons te maken heeft. Wat we ook niet geloven is dat deze mensen narcisten of slechte personen zijn.

Probeer je te focussen op de manier waarop je je tot anderen verhoudt.  Ontdek wat het jou vertelt. Misschien geef je te veel en krijgen anderen de ruimte niet om zelf iets te doen. Want zij kunnen ook dingen doen voor je relatie.

Als je steeds weer bij dezelfde soort persoon terecht komt, dan heeft dat misschien te maken met het feit dat je jezelf niet respecteert of van jezelf houdt. Misschien lijd je aan een soort afhankelijkheid.

Op dat moment moet je de blinddoek afdoen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Emily Pronin. (2008). Cómo nos vemos a nosotros mismos y cómo vemos a los demás. Departamento de Psicología y Escuela de Asuntos Públicos e Internacionales Woodrow Wilson, Universidad de Princeton, Princeton, NJ 08540, EE. UU.
  • Van Overwalle, F. y Baetens, K. (2009). Comprender las acciones y los objetivos de los demás mediante el espejo y los sistemas de mentalización: un metaanálisis. NeuroImage, 48 (3), 564–584. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2009.06.009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.