Vijf affirmaties die je kunnen helpen om jezelf te vergeven

Vaak ben je zelf de enige persoon die jou kan vergeven. Leer van je fouten, accepteer ze en ga verder.
Vijf affirmaties die je kunnen helpen om jezelf te vergeven

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We horen vaak hoe belangrijk het is om te vergeven. Ze zeggen dat het bevrijdend is om mensen te vergeven die ons pijn hebben gedaan. Hoe vaak heb je mensen echter horen praten over de noodzaak om jezelf te vergeven?

Ondanks het gegeven dat jezelf vergeven veel belangrijker is dan anderen vergeven, doen we het niet bepaald vaak.

Heb je ooit wel eens nagedacht over hoeveel dingen je jezelf eigenlijk kwalijk neemt? Hoe vaak heb je jezelf wel niet verantwoordelijk gesteld voor je eigen omstandigheden en problemen?

De schade die we onszelf toebrengen, is vaak groter dan de schade die we anderen toebrengen. Daarom willen we met dit artikel gebruikmaken van de kans om je te helpen jezelf hiervan te bevrijden.

Het zal niet makkelijk zijn om jezelf te vergeven. Ook zal het niet iets zijn dat binnen één dag gedaan kan worden. Het is een proces. En de onderstaande affirmaties kunnen je er goed bij helpen.

1. Ik bevrijd mezelf van de last van twijfel, schuldgevoel en schaamte

Vlinders

Deze drie emoties zijn de voornaamste oorzaken van een hoop problemen waarmee we geconfronteerd worden. Jezelf vergeven voor deze emoties is van essentieel belang om verder te kunnen gaan. Dit houdt ook in: jezelf vergeven voor de handelingen of uitspraken die twijfel, schuldgevoel en schaamte kunnen veroorzaken.

Naast het uitspreken van deze affirmatie, is het echter ook belangrijk om deze emoties onder ogen te komen. Dit is het lastige gedeelte. Bovendien is het het gedeelte waar de meeste mensen voor terugdeinzen.

Houd jezelf tegen, zodat je eens goed kunt kijken naar de situaties die deze emoties veroorzaken. Neem een momentje de tijd om je onvermogen te erkennen.

Ga op een eerlijke manier door dit proces. Hierdoor zul je meer over jezelf te weten kunnen komen. Bovendien zal het je bestendig maken voor soortgelijke situaties in de toekomst.

Het kan zelfs zijn dat de dingen die jou twijfels, schuldgevoel en schaamte bezorgen eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn.

2. Laat het verleden los om volledig in de toekomst te leven

Soms worden al onze plannen en doelen gigantisch belemmerd door het verleden. Al die dingen en mensen die jou in het verleden pijn hebben gedaan, kunnen je enorm tegenzitten. Als je ze niet loslaat, zullen ze ervoor zorgen dat je niet daarheen kunt gaan waar je heen wilt gaan.

Jezelf vergeven, houdt ook in dat je niet meer denkt aan alle dingen en mensen die je niet kon hebben.

Vaak denken we dat we onszelf alleen kunnen vergeven voor de dingen die ons pijn doen of hebben gedaan. Dit is echter niet waar. Soms is het namelijk ook zo dat we vastzitten door tekortkomingen en omstandigheden die afhangen van andere mensen.

Sommige mensen kunnen zichzelf bijvoorbeeld niet vergeven voor het gegeven dat ze niet de juiste persoon waren voor iemand van wie ze hielden.

Helaas kun je niet precies zijn wat anderen nodig hebben. En het gegeven dat iemand anders in jou niet alles kon vinden waar hij naar op zoek was, maakt jou in geen enkel opzicht minder waard.

3. Ik ben in staat om door te gaan, ondanks de fouten die ik heb gemaakt

De wereld waarin we leven, leert ons dat we fouten en vergissingen uit de weg moeten gaan. Het gevolg hiervan is dat we er veel te veel over nadenken wanneer we wel een keertje de mist in gaan. Soms kunnen we maanden- of zelfs jarenlang analyseren wat er fout is gegaan en waarom.

Jezelf vergeven voor dit soort fouten is belangrijk om verder te kunnen gaan met je leven. Vergeet niet dat we allemaal dag in dag uit fouten maken. Dit is NIET ERG. Fouten zijn de ware leermeesters in het leven.

Onthoud dat wanneer alles van begin af aan helemaal pico bello zou verlopen, je al snel niets meer te leren zou hebben. Je zou niet kunnen praten over de ervaringen en lessen die je hebt opgedaan dankzij de fouten die je hebt gemaakt.

Het is inderdaad zo dat sommige fouten ons een hoop kosten. Zelfs van deze fouten kunnen we echter iets leren. Zie elke fout vanaf nu daarom als een les die je moet leren. Vergeef jezelf wanneer je aan deze fouten denkt.

Blijf vooruitgaan naar de volgende stap in je leven.

4. Ik ben dankbaar voor het goede dat het leven mij schenkt

Lachen

Als we je zouden vragen om een lijstje te maken van de mensen en dingen die jouw leven beter maken, hoe lang zou deze lijst dan zijn? Waarschijnlijk kom je er dan achter dat dit lijstje een stuk langer is dan je in eerste instantie zou denken.

Jezelf vergeven houdt in dat je leert in te zien en accepteren dat je niet alleen bent.

Vergeef jezelf voor de dingen waarvan je denkt dat ze jouw schuld zijn. Door dit te doen, zul je in staat zijn in te zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om het goede te zien.

Met deze uitspraak richt je je aandacht op de positieve dingen in je leven. Dit klinkt misschien heel lastig. Het is echter heel goed mogelijk dat je de dingen veel te lang vanuit het verkeerde perspectief hebt bekeken.

5. Accepteer de dingen die mogelijk waren met wat er binnen jouw bereik lag

In sommige gevallen moeten we snel keuzes maken. Later zullen we misschien de kans krijgen om de situatie in zijn geheel te bekijken of toegang te krijgen tot nieuwe informatie. En als gevolg hiervan zul je erachter komen dat je het mis had.

Misschien voel je je schuldig over de dingen die je hebt gedaan. Het is echter beter om schuldgevoel om te zetten in een gevoel van verantwoordelijkheid. Dit geldt vooral wanneer je handelingen gebaseerd waren op weinig informatie.

Door verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen, kun je jezelf vergeven. Ook kun je je best doen om de situatie te verbeteren. Door jezelf alleen maar te herinneren aan de dingen die je fout hebt gedaan of je schuldgevoel, zul je nooit iets kunnen veranderen. 

Onthoud dat het beter is om proactief te zijn, dan om de hele tijd door alleen maar te klagen.

De enige persoon die jou kan vergeven, is de persoon die je in de spiegel ziet

Het is niet gek om mensen te kennen die helemaal niet vooruit komen in het leven, omdat ze voortdurend zitten te wachten tot ze eindelijk vergeven worden. Geldt dit ook voor jou? Hoe graag wil jij vergeven worden?

Is het echt mogelijk om vergeven te worden?

De waarheid is, dat jijzelf in sommige situaties de enige persoon bent die jou kan vergeven en bevrijden.

Misschien gaat het om een situatie waarin de andere persoon ver van je verwijderd is. Het kan zelfs zijn dat deze persoon jou helemaal niet wil vergeven of voorgoed vertrokken is. Onthoud echter dat je nooit een vol leven kunt leiden als je niet vooruit probeert te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jesús Canto Ortiz, Jesús San Martín García, Fabiola Perles Novas. (2014). La relación entre la cultura del honor y otras variables de carácter ideológico. Boletín de psicología, ISSN 0212-8179, Nº. 111, 2014, págs. 57-70. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4889521
  • Jiménez Botero, Yuly Andrea. (2018). Relación entre las emociones morales de vergüenza y culpa y el control de impulsos en población privada de la libertad en el municipio de Rionegro. Universidad de Antioquia. El Carmen de Viboral, Colombia. http://bibliotecadigital.udea.edu.co/handle/10495/16191
  • Patiño-Prieto, J., Ortega Ferreira, S., & Giraldo Rubio, A. (2020). El perdón: un análisis desde el desarrollo social, emocional y ético en las Universidades. Virtu@lmente8(1). https://doi.org/10.21158/2357514x.v8.n1.2020.2501

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.