Jezelf ontdekken bepaalt je geluk

Ben jij een gelukkig persoon of zou je graag gelukkiger zijn? Jezelf ontdekken zorgt ervoor dat mensen weten dat perfectie niet bestaat en daarom zijn zij beter in staat om gelukkig te zijn: ze stellen realistischere doelen.
Jezelf ontdekken bepaalt je geluk

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Ben jij een gelukkig persoon? Of zou je graag gelukkiger zijn? Heb je wel eens gehoord van jezelf ontdekken?

Door jezelf echt goed te leren kennen, maak je een heel belangrijke en grote stap naar gelukkig zijn.

Je zult dan zelf de architect van je leven zijn en een gelukkig leven leiden en in staat zijn om het maximale uit je leven te halen.

Het concept van geluk

Jezelf ontdekken en gelukkig zijn

Gelukkig zijn is een toestand van welzijn, persoonlijke tevredenheid en compleet zijn.

In deze toestand voelt een persoon zich blij, voldaan en bestand tegen het onbekende.

Volgens experts is jezelf ontdekken een van de belangrijkste bepalende factoren voor geluk . Het is het ontdekken van je eigen persoonlijkheid.

Een andere belangrijke factor is het je bewust zijn van je identiteit, waarden, mogelijkheden en vaardigheden. 

Jezelf ontdekken is de sleutel tot gelukkig zijn

Jezelf ontdekken is de sleutel om gelukkig te zijn

De eerste stap is het tot besef komen dat alleen jij je leven bepaalt en in handen hebt. Je moet beseffen dat je een uniek wonder bent dat deel uitmaakt van een groter en gevarieerd geheel en dat je over tal van zelfontplooiingsopties beschikt.

Observeer je eigen gedachten, je gevoelens en de de resultaten die je behaalt. 

Wees niet te hard voor jezelf, maar observeer slechts.

Verander je gedachtes

Denk aan iets anders wanneer er negatieve gedachten naar boven komen en bestudeer de impact van deze gedachtes.

De sleutel is gelukkig zijn in plaats van angst. In plaats van steeds de focus te leggen op je angsten, moet je een positief gevoel of positieve gedachten naar voor kunnen brengen om de negativiteit te onderdrukken. Wees gelukkig met het feit dat je leeft en denk na over waartoe je daardoor allemaal in staat bent. Angst wordt tenslotte enkel groter door er constant op te focussen.

Jezelf ontdekken: een paar stappen

Jezelf ontdekken in stappen

Het is bewezen dat het onder controle houden van je gevoelens en emoties je helpt om gelukkig te worden. Je mate van geluk kan gemeten worden op basis van jouw interpretatie over hoe je omgaat met hetgeen je overkomt.

Er overkomen je constant dingen, de hele dag door. Sommige dingen zullen eerder negatief zijn, andere positief. Maar eigenlijk is het enige dat ertoe doet de manier waarop je met deze gebeurtenissen omgaat en niet de gebeurtenissen zelf.

Deze interpretatie wordt beïnvloed door factoren als je gevoelens, je zelfbeeld, hoe je in het leven staat, je omgeving en bovenal je reactie op gebeurtenissen.

Het bereiken van gelukkig zijn

Gelukkig zijn betekent niet dat je constant kan doen wat je wil, maar dat je blij bent met wat je doet. Probeer elke dag opnieuw te geniet van de kleine dingen om je heen.

Welzijn is niet hetzelfde als gelukkig zijn, gelukkig zijn is een houding

Volgens onderzoek brengt het terugblikken op gelukkige momenten in het verleden brengt een bepaalde, positieve reactie op gang in de hersenen.

De sleutel tot gelukkig zijn begint met het aanvoeren van positieve herinneren naar je hersenen. Op die manier kan je gemakkelijk je humeur beïnvloeden door de aanmaak van serotonine.

Motivatie

Zorg ervoor dat je een doel hebt wanneer je opstaat. Het maakt niet uit of het doel groot of klein is. Wanneer je een vooropgesteld doel of plan hebt heeft dit een invloed op het verdere verloop van je dag.

Negatieve gevoelens veranderen je innerlijke wereld. Dat is de plaats waar je je emoties beheert, waar je optimistisch in het hier en nu bent en waar je positieve gedachtes genereert.

Deze positieve gevoelens helpen je lichaam om endorfines vrij te laten. Deze hormonen hebben een positieve invloed op je gezondheid en de omgeving. Deze endorfines doen je ook meer van het leven houden.

Een paar noodzakelijke woorden

Anderen en jezelf ontdekken

Enkele woorden die je blik op de wereld kunnen veranderen zijn: alstublieft, dank u en het spijt me. Aan de hand van je taalgebruik kan men zien hoe je in de wereld staat, omdat je door middel van taalgebruik aan zelfexpressie doet.

 • Alstublieft opent een deur naar interactie met een andere persoon.
 • Dank u drukt dankbaarheid uit, wat altijd herinnerd wordt.
 • Het spijt me werkt therapeutisch. Je begrijpt de zaken die je hebt meegemaakt en schenkt vergeving aan jezelf en anderen.

Adviezen voor jezelf ontdekken

 • Leer jezelf echt goed kennen. Wanneer je jezelf echt door en door begrijpt, kun je de dingen beter aanvaarden en ook beter aan jezelf werken. Het is onmogelijk om iets aan jezelf te veranderen als je je niet wie je bent.
 • Vermijd overdreven zelfkritiek en het altijd aanwezige perfectionisme. Hyper-perfectionisten zijn altijd ontevreden en dat maakt hen negatief.
 • Het is bewezen dat ongelukkige mensen vaker ziek zijn en vaker te kampen hebben met migraine dan mensen die gelukkig zijn.
 • Het is belangrijk om regelmatig de innerlijke dialoog met jezelf aan te gaan.
 • Men zegt dat je pas gelukkig kunt zijn als je bereid bent om te falen, omdat je hierdoor leert inzien wat belangrijk is en wat niet.

Stel doelen

Het is belangrijk om  stap voor stap doelen te stellen. Met andere woorden, houd je einddoel in gedachten en stel tussendoelen op. Door deze kleinere doelen te bereiken zal je langzaam maar zeker je einddoel bereiken.

Werk dagelijks aan het bereiken van de kleinere doelen om het uiteindelijke doel te bereiken. Het belangrijkste van alles is om nooit je innerlijke motivatie te verliezen.

Ben je klaar om het pad naar geluk te bewandelen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bagherian, M., Mojembari, A. K., Naghibian, P., & Nik, S. F. (2016). The Relationship between Happiness and Self-Awareness among Introverts and Extroverts. Psychology, 7(08), 1119.
 • Kloc, J. (2011). The Power of Negative Thinking. Scientific American Mind, 22(3), 8-8.
 • Zhang, J. W., & Howell, R. T. (2011). Do time perspectives predict unique variance in life satisfaction beyond personality traits?. Personality and individual differences, 50(8), 1261-1266.
 • Gertler, B. (2010). Self-knowledge. Routledge.
 • Cassam, Q. (2014). Self-knowledge for humans. Oxford University Press, USA.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.