Wat als we stoppen met klagen?

Hoewel het moeilijk kan zijn om je negatieve meningen voor je te houden over de dingen die er om je heen gebeuren, zal je je realiseren hoeveel positiever je kan zijn. Wat als we stoppen met klagen?
Wat als we stoppen met klagen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dit lijkt misschien een eenvoudige uitdaging, maar het is moeilijker dan het lijkt, als je beseft hoeveel tijd je over de dag doorbrengt met klagen. Te veel! We moeten stoppen met klagen.

Als er iets misgaat kan er een passende rechtvaardiging in je gedachten opkomen: ‘Klagen is niet zo slecht, het helpt me om mijn hart te luchten!’ Dat is inderdaad waar. Klagen kan je helpen om frustraties te botvieren. Bovendien kan het je van je woede en veel andere gevoelens die je niet wilt hebben bevrijden.

Soms ontdek je echter dat je over alles klaagt, zelfs over de kleinste dingen. Mensen zijn pathologische klagers geworden.

Klagen zorgt ervoor dat je alleen gericht bent op het negatieve, dus probeer te stoppen met klagen

Vrouw die niet kan stoppen met klagen

Het is gemakkelijk om te klagen, maar het zorgt ervoor dat je alleen maar gericht bent op wat er negatief is om jou heen. Je staat jezelf niet toe om ook de andere kant van de medaille te zien of te overwegen wat er vanuit een ander perspectief zou gebeuren.

Daar wind je jezelf over op, waardoor je je ontevreden voelt. Of je gaat denken dat die nare dingen gewoon met je gebeuren zonder dat je het kunt vermijden. Hier kom je in de rol van slachtoffer.

Het niet stoppen met klagen weerhoudt je ook van beslissingen nemen. Het plaatst je in een positie waarin je je niet op je gemak voelt, maar je doet er ook niets aan om uit de situatie te ontsnappen. Dit is wanneer je de rol van het slachtoffer aanneemt.

Je bent echter niet gebonden aan die rol. Niemand houdt je tegen om je uit de situatie te bevrijden waarin je jezelf bevindt.

Het nemen van een beslissing is echter altijd moeilijk en dat kan veel luiheid veroorzaken. Immers, het is gemakkelijker om in je comfortzone te blijven en daar te klagen. 

Door deze houding zal je je alleen maar concentreren op het negatieve. Het zal er ook voor zorgen dat je leven geleidelijk wordt gevuld met negativiteit!

Klagen over de kleinste dingen

Man die vuur spuwt van woede

Als klagen een leidende rol krijgt in je leven, begin je er overal gebruik van te maken. Zelfs in de meest irrelevante situaties. Een glas dat valt en breekt kan zeker wat geklaag opleveren. Het is zo’n drama! Maar als je het met een klein beetje perspectief analyseert, zal je zien dat het niet zo heel erg is.

Dit kan ook met je gebeuren wanneer je je in een situatie bevindt die je niet leuk vindt. Dit zou van alles kunnen zijn. Wonen bij je schoonfamilie. Het om moeten gaan met een baas die zijn of haar werknemers niet behandelt zoals hij of zij dat zou moeten doen.

Je doet er misschien niets aan om uit die situatie te komen, omdat je bang bent en rechtvaardigingen kunt vinden om te blijven. Die zijn eigenlijk het gevolg van je onzekerheden. Uiteindelijk zal je over van alles en nog wat klagen, ook over de meest onbelangrijke dingen.

Klagen wordt een manier om je extreme ongemak te uiten. Het probleem is dat je denkt dat het normaal is, in plaats van dat ze die dingen analyseren en herkennen om vervolgens betere beslissingen te nemen en hun leven te verbeteren. Wanneer je dit doet, kies je ervoor om ongelukkig te zijn.

Mensen klagen ook zonder te spreken

Vrouw die een gebaar maakt van tevredenheid

Probeer jezelf uit te dagen om een ​​hele dag niet te klagen. Maar let op! Je moet ook enkele onverwachte klachten herkennen, zoals klachten die niet uitgesproken worden.

Je gedachten kunnen namelijk ook klagen, beoordelen of bekritiseren. Het heeft alleen niet hetzelfde niveau van belangrijkheid, omdat de woorden je mond nooit verlaten.

Het belang van je houding op je leven is echter belangrijk. Je moet hier heel attent op zijn en proberen te stoppen met klagen op alle mogelijke manieren.

Dit kan je een paar pogingen kosten, maar geef het niet op. Zodra het je gelukt is om 24 uur te stoppen met klagen, realiseer je je dat je positiever bent, dat wat er met je gebeurt niet zo dramatisch is en dat er altijd een positieve kant is aan dingen.

Stop niet meteen zodra het je een dag lukt om te stoppen met klagen. Probeer er twee of drie dagen van te maken… en dan zo lang als je kunt! De manier waarop je denkt en wat er om je heen gebeurt, is erg belangrijk. Een groot deel van de negativiteit die in je leven doorgedrongen is, zal verdwijnen zodra het je lukt om te stoppen met klagen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.