Open je ogen, het leven wijst ons altijd de weg

Het feit dat we steeds dezelfde patronen blijven herhalen totdat we er eindelijk de nodige les uit leren, is een duidelijk voorbeeld van hoe het leven ons altijd de weg wijst.
Open je ogen, het leven wijst ons altijd de weg

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vaak hebben we het gevoel alsof we verdwaald zijn. Misschien komt dat omdat we niet genoeg vertrouwen hebben in het leven. Open je ogen, het leven wijst ons altijd de weg.

Open je ogen voor wat er zich om je heen allemaal afspeelt. Er zijn zoveel dingen waar we simpelweg blind voor zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld allemaal weleens een oogje gehad op iemand waarbij we alleen zijn goede eigenschappen konden zien.

Hoe zat het met zijn negatieve eigenschappen? Niemand is namelijk perfect, iedereen heeft zo zijn gebreken. Als we verliefd zijn op iemand, schenken we hier echter helemaal geen aandacht aan.

Er zijn zo veel omstandigheden waarin de oplossing eigenlijk recht voor onze neus ligt, en we deze toch niet kunnen zien omdat we onze ogen er niet voor openhouden. In dit artikel zullen we daarom proberen om wat licht te schijnen op enkele van deze situaties.

We geven anderen de schuld in plaats van onze verantwoordelijkheid te nemen

Droevig meisje onder de douche

Dit is één van de schadelijkste houdingen die je kunt aannemen. Vaak internaliseren we deze houding echter op zo’n manier dat het moeilijk is om bepaalde omstandigheden vanuit een ander perspectief te bekijken.

Wij zijn ervan overtuigd dat alles en iedereen om ons heen schuldig is voor wat ons overkomt. Dit houdt echter ook in dat we anderen de schuld geven voor hoe we ons voelen. Hoe ironisch!

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat iemand ruzie krijgt met een ander vanwege een meningsverschil. Deze persoon geeft de ander de schuld en kan zelfs zeggen dat hij zijn hele dag heeft verpest. Vervolgens is hij de hele dag door pissig.

Het probleem zit niet in de ruzie of het meningsverschil, laat staan ​​de andere persoon. We vinden allemaal dat we het recht hebben om onze mening te delen en boos te worden als iemand anders het niet met ons eens is.

We maken echter een grove fout als we denken dat de ander schuldig is voor onze woede.

Misschien denk je dat jij je anders zou gedragen als dit jou zou overkomen. Het is bijna altijd zo dat een meningsverschil op een rustige manier kan worden opgelost, zonder te schreeuwen.

We hebben echter allemaal zo onze goede en onze slechte dagen.

Afhankelijk van wat voor dag we hebben, kan dezelfde situatie op de ene dag goed en op de andere dag slecht uitpakken. Heeft dit ook maar iets met de andere persoon te maken? Absoluut niet. Het zijn onze eigen stemming en omstandigheden die hier de hoofdrol spelen.

Open je ogen, het leven wijst ons de weg door dezelfde patronen te herhalen

Twee mensen die elkaar zoenen

Het leven heeft zijn eigen manier om ons de weg te wijzen. Het zorgt er namelijk voor dat we steeds dezelfde patronen herhalen, in verschillende situaties en met verschillende mensen, zodat we eindelijk onze ogen openen.

Vind je het bijvoorbeeld niet vreemd dat sommige mensen keer op keer verliefd worden op iemand die in staat is hen te bedriegen? Is het niet interessant dat in sommige families dezelfde situatie zich generatie op generatie blijft herhalen? Dit is geen toeval…

Als we merken dat we een bepaald patronen blijven herhalen, moeten we er even bij stilstaan en analyseren wat er aan de hand is, zodat het niet nog eens gebeurt.

Het is niet goed voor ons om anderen de schuld te geven voor ons eigen gedrag. Zoals we hierboven ook al aangaven, de verantwoordelijkheid ligt bij ons. Er is iets in ons gaande dat ervoor zorgt dat we steeds naar dezelfde soort mensen en situaties toetrekken.

Misschien zijn we bang om alleen te zijn en klampen we onszelf daarom vast aan de eerste de beste persoon die interesse in ons toont. Misschien gaat het om egoïsme dat generaties lang is doorgegeven.

Door aan dit soort patronen een halt toe te roepen en ze te analyseren, kunnen we leren te begrijpen waarom we vast zitten in die vicieuze cirkel waar we ogenschijnlijk niet uit kunnen komen.

Open je ogen, ook al doet het misschien pijn

Meisje met een doek voor haar gezicht

In veel gevallen, zijn we pas erg laat in staat om onze ogen te openen. Wanneer we terugkijken op ons verleden, realiseren we ons vaak dat het leven ons al die tijd de weg heeft gewezen. Tot dat moment hadden we hier echter geen besef van.

Onze ogen hiervoor openen kan daarom zeer pijnlijk zijn. We denken dat we waardevolle tijd hebben we verloren die we niet meer terug kunnen krijgen. Het is echter zoals het gezegde luidt: ‘beter laat dan nooit’.

Het is ook belangrijk om je er bewust van te zijn dat de mogelijke pijn ervoor kan zorgen dat we onze ogen simpelweg niet willen openen.

  • Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ergens wel weet dat iemand niet goed voor je is en dat je niet bij hem hoort te blijven. Jezelf dit realiseren kan dan erg onthullend zijn, maar ook hartverscheurend.

Veel mensen kiezen ervoor om met gesloten ogen door het leven te gaan. Ze hebben medelijden met zichzelf vanwege de omstandigheden waar ze in zitten. Ze schuiven de schuld voor alles wat hen overkomt op anderen.

Open je ogen want het leven wijst ons altijd de weg. Wees bereid om de aanwijzingen te ontdekken en te interpreteren. Om dit te doen, moet je echter wel uit de slachtofferrol treden. Wees niet blind voor je eigen verantwoordelijkheid en schuif de schuld niet altijd op dingen buiten jezelf. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.