Verspil geen tijd aan mensen die je pijn doen

Je bent helemaal niet egoïstisch als je jezelf op de eerste plaats zet en op zoek gaat naar je eigen geluk en welzijn. Vooral niet als je dit doet om jezelf te bevrijden van mensen die je pijn doen.
Verspil geen tijd aan mensen die je pijn doen

Laatste update: 16 oktober, 2018

Mensen en dingen die je pijn doen, kunnen je veranderen. Daardoor raak je verwijderd van je ware zelf. Een sterk, moedig en vrij individu die het verdient om gelukkig te zijn. Hoe blijf je daarom uit de buurt bij mensen die je pijn doen?

Natuurlijk weten we allemaal dat het verre van eenvoudig is om te ontsnappen aan iets dat of iemand die jou emotioneel schade aanricht.

Meestal relateren we het woord ‘ontsnappen’ aan situaties waarin we lichamelijk gevaar lopen – een mes of een donkere, verlaten steeg… Je hersenen zitten zo in elkaar dat ze dit soort dingen duidelijk herkennen als bedreiging, waardoor er meteen een reactie optreedt: vechten of vluchten.

Vrijwel iedereen kan het eens zijn over één ding. We bedoelen hier dat niet alle schadelijke dingen even makkelijk zijn om te herkennen. Het kan zelfs nog moeilijker zijn om jezelf ervan te overtuigen dat je aan deze dingen moet ontsnappen.

Mensen zijn sociale wezens die vriendschappen, relaties, partnerschappen en andere verbintenissen opbouwen met mensen die hen kunnen kwetsen of op een andere manier schade aan kunnen richten.

Wat zou je moeten doen in situaties waarin hetgeen dat jou pijn doet een familielid of je partner is?

Mensen die je pijn doen verdienen je niet

Mensen die je pijn doen verdienen je niet

‘Iemand die jou pijn doet verdient jou niet’. Natuurlijk, het is hartstikke makkelijk om deze woorden uit te spreken. Diep van binnen, in je hart en nieren, weet je dat iemand die jouw gevoel van eigenwaarde omlaag haalt en geen respect voor je heeft eigenlijk niet echt van je houdt.

Hoe kun je jezelf er echter toe dwingen dit toe te geven? En hoe zou je op dit soort mensen moeten reageren?

Mensen die anderen pijn doen zijn meestal alleen in staat om om zichzelf te geven

Wanneer we het hebben over mensen die je pijn doen, dan is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt fysiek geweld.

Het is inderdaad een droevige realiteit dat in het leven geweld zelfs de grenzen van cultuur en klasse overschrijdt. Er bestaat echter nog een vorm van geweld, stilzwijgend, indirect of stil geweld. Maar dit betekent niet dat deze vorm van geweld minder schadelijk is.

 • Er bestaan mensen die gewoonweg niet in staat zijn gevoelens van empathie te hebben. Ze kunnen geen relaties op bouwen gebaseerd op wederzijds respect.
 • Mensen die in een relatie hun eigen behoeftes altijd voor de behoeftes van hun partner plaatsen zijn ook zeer destructief.
 • Egoïsme en het niet weten hoe je een band met iemand kunt opbouwen vanuit begrip, vertrouwen of respect. Dit zijn zonder twijfel kenmerken van iemand die van dag tot dag veel schade kan aanrichten.

Woorden kunnen schadelijk zijn

Soms gaat het niet ineens per sé om wat iemand zegt. Het gaat er meer om hoe het gezegd wordt. Wanneer iemand op een minachtende toon praat, zijn stem verheft of sarcastisch is bijvoorbeeld. Dit kan dan allemaal worden gezien als een aanval op je gevoel van eigenwaarde.

 • Met een harde hand opgevoed worden of opgroeien in een huis waar slecht gecommuniceerd wordt kan een persoon ook beschadigen, Het kan het gevoel van eigenwaarde en het gevoel van veiligheid van een kind ondermijnen.
 • De manier waarop iemand zich gedraagt in een relatie, kan veel over diegene zeggen. Ook zijn toon en de manier waarop hij zijn kant van het verhaal overbrengt zegt veel.
Leer jezelf te verdedigen tegen de dingen die je kunnen verwonden alsook de mensen de je pijn doen

Leer jezelf te verdedigen tegen de dingen die je kunnen verwonden alsook de mensen de je pijn doen

Het echte probleem noemden we al eerder. Het is dat mensen gewend zijn alleen te reageren wanneer ze lichamelijk bedreigd worden. Ze reageren niet op sociale en emotionele gevaren die een bedreiging vormen voor hun gevoel van eigenwaarde.

Mensen die vaak meer schade aan kunnen richten dan wie dan ook zijn familieleden. Het kunnen ook andere mensen zijn die dichtbij je staan. Denk bijvoorbeeld aan een goede vriend of je partner. Wat kan je doen als je vader of moeder geen respect voor je heeft. Of je partner, of je beste vriend. Of als je emotioneel gemanipuleerd wordt?

Wat kan je doen?

 • Wees niet bang om je grenzen aan te geven. Zeg ‘nee’ tegen dingen die je niet leuk vindt of die je pijn doen.
 • ‘Nee’ zeggen is helemaal geen vorm van egoïsme. Het is de manier waarop je je persoonlijkheid op respectvolle wijze definieert. Het laat de mensen om je heen weten dat je het waard bent om in overweging te worden genomen. Dat sommige dingen pijnlijk zijn.
 • Het is belangrijk dat iemand gelijk reageert op het moment dat jij je mening hebt geuit. Merk je echter dat er niks is veranderd? Gedraagt de persoon waar je ‘nee’ tegen hebt gezegd zich nog precies zo als voorheen? Dan is het tijd om een keuze te maken. Iemand die jou met opzet pijn doet, verdient jou niet.
 • Wees je ervan bewust dat het onmogelijk is om het iedereen altijd naar zijn zin te maken. Het is een onbereikbaar doel om te proberen iedereen in je leven altijd gelukkig te maken. Dit streven zal er dan ook alleen maar voor zorgen dat je zelf ongelukkig wordt.
 • In het leven is het belangrijk dat je leert prioriteiten te stellen. Je voornaamste prioriteit zou jij zelf moeten zijn. Als je werkelijk van jezelf houdt en jezelf respecteert, dan zul je niet toelaten dat anderen jou pijn doen.
 • De belangrijkste relaties die je in het leven kunt ontwikkelen, zijn relaties waarin je jezelf kunt zijn. Waarin sprake is van wederzijds respect, genegenheid en begrip.
Doe afstand van mensen die je pijn doen

Doe afstand van mensen die jou niet respecteren

En hoe zit het dan met mensen die jou niet respecteren? Het enige dat deze mensen van jou verdienen, is dat je afstand van ze doet. Zo kun je jezelf emotioneel in balans brengen en leer je jezelf te beschermen.

Blijf bij dit soort mensen uit de buurt. Beperk je contact met deze mensen die je pijn doen zoveel als je kunt. Onthoudt dat het stellen van deze grenzen je helemaal geen slecht persoon maakt.

Jij bent verantwoordelijk en moedig. Je hebt het recht om je eigen geluk te zoeken. Net als iedereen op de wereld. Verspil je tijd niet aan mensen die je pijn doen of die jouw waarden en integriteit niet respecteren.

Mensen die je pijn doen, ze zijn het niet waard.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.