5 dingen in een relatie die je niet toe mag laten

Het is oké om alles te geven, zolang de andere persoon dat ook doet. Zet je familie of vrienden nooit aan de kant voor je partner. Vraag jezelf af of de persoon waar je mee bent je vrede en harmonie geeft en of hij of zij iemand is waar je oud mee wilt worden.
5 dingen in een relatie die je niet toe mag laten

Laatste update: 03 december, 2018

Niks is intenser en bevredigender dan verliefd zijn, iemand als partner hebben die van ons houdt en aan wie we al onze liefde kunnen geven, maar we moeten oppassen dat we niet in een val terecht komen en absoluut alles voor die persoon opgeven… We zullen bespreken welke elementen je te allen tijde moet beschermen in je relatie.

Facetten die je moet beschermen in een relatie

Verliefd Stel

1. Geef niet alles als je nooit iets terugkrijgt

Dit is dus een veelgemaakte fout in relaties. Om van iemand te houden, moet je al je emoties laten zien zonder beperkingen en ‘alles’ geven voor passie en echte onzelfzuchtigheid.

Dit is zonder twijfel goed, zolang de andere persoon hetzelfde doet en ons laat zien dat al onze inspanningen het waard zijn, dat elk gebaar versterkt wordt door een oprechte liefde waarbij er geen zelfzucht is.

Als we alles geven en hier alleen maar eisen of kritiek voor terugkrijgen, dan zal er een tijd komen dat we ons gefrustreerd en leeg voelen. Dit gevoel is erg vernietigend. Liefde, delen, geven… maar onthoud dat je ook hetzelfde verdient.

2. Vernietig je zelfbeeld of waarden niet

Zelfbeeld

In een relatie is het heel normaal dat er verschillende interesses, waarden en dingen zijn die beide helften van een stel leuk vinden, maar zolang er respect en erkenning is zal het werken. Je kan je partner bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om van spontane uitjes, recreatie en feesten te genieten, alleen of samen met jou.

Tegelijkertijd verdien je het om je partner af en toe te vragen om je wat tijd te geven om te ontspannen of zelfs meer intieme tijd thuis met je door te brengen. Er moet een balans zijn, maar als een andere persoon ons bekritiseert omdat we niet erg gezellig of geen feestbeesten zijn, dan zullen we ons slecht voelen en beginnen we aan onszelf te twijfelen.

Ben ik echt een saai persoon? Misschien ben ik een persoon waar hij of zij niet blij mee kan zijn? Zulke vragen kunnen je zelfbeeld ernstig beschadigen. Onze partners moeten ons respecteren en waarderen. Het is namelijk essentieel. Zonder respect kan er ook geen vreugde zijn.

3. Laat niemand je persoonlijke ruimte binnenvallen of vernietigen

We houden allemaal van onze hobby’s, vrienden, passies… dingen die we niet op kunnen geven. Zet je familie of vrienden nooit aan de kant voor je partner. Geef niet alles waar je van houdt op voor je partner, want als je dit doet, dan zal er niks voor je over blijven en zal je wie je bent, oftewel je identiteit, verliezen.

Persoonlijke ruimte is die intieme ruimte waar onze persoonlijkheid, sociale leven en passies te vinden zijn. Zie dit dus niet over het hoofd!

4. Vernietig je dromen en hoop niet

Zelfvertrouwen

Soms hebben we een nauwe relatie met een partner die als vergif voor ons is, een persoon die:

  • Onze vleugels kortwiekt.
  • Ons elke dag vertelt dat we dit of dat niet kunnen doen.
  • Dat we niet slim genoeg zijn om een bepaalde activiteit te doen
  • Dat we nooit de baan krijgen die we graag willen, omdat we niet goed genoeg zijn.

Dit zijn personen die elke dag onze vleugels en aspiraties afknippen en van onze persoonlijkheid een schaduw maken zonder levenskracht of energie. Laat dit dus niet gebeuren!

Misschien ook interessant om te lezen:
Zes soorten giftige relaties die je moet vermijden

5. Voorkom dat je een ongelukkig persoon wordt

Dit is het belangrijkste. Vraag jezelf wanneer je opstaat af of je gelukkig bent. Vraag jezelf af of de persoon naast je degene is waar je oud mee wilt worden, die je zal vergezellen tijdens het ouder worden en wie met je zal wonen in harmonie en vrede.

Aarzel niet als een relatie je zelfvertrouwen en wijsheid brengt en je laat dromen, want zo’n relatie is de inspanning waard en daar moet je voor vechten. Als je je echter leeg voelt en opmerkt dat deze partner je niet laat glimlachen, maar laat huilen en als je een leven hebt met veel verdriet, dan moet je actie ondernemen.

Je verdient het om gelukkig te zijn. Het is namelijk het fundamentele recht van elk individu. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.