Liefde voor elk persoonlijkheidstype

Hoewel iemand bepaalde karaktereigenschappen heeft waar je je in eerste instantie tot aangetrokken voelt, zou je uiteindelijk moeten gaan voor iemand die past bij jouw persoonlijkheidstype voor de beste balans in de liefde.
Liefde voor elk persoonlijkheidstype

Laatste update: 09 november, 2018

Kiezen we onze partners aan de hand van ons eigen persoonlijkheidstype? Misschien heb je hier nog nooit over nagedacht of misschien dacht je juist dat je dit altijd al deed.

Hoe dan ook nodigen we je vandaag uit om wat meer te leren over de vier persoonlijkheidstypen, waarvan deskundigen zeggen dat ze de bouwstenen zijn voor langdurige en liefdevolle relaties.

4 soorten persoonlijkheden in de liefde

Het heeft geen nut dit te ontkennen: soms val je nu eenmaal voor iemand waarvan je het helemaal niet zou verwachten. Die persoon die helemaal niet bij jouw persoonlijkheid past, maar die jou op de ene of andere manier perfect aanvult.

Soms vind je iemand waarvan je denkt dat dit de perfecte match voor jou is. Vervolgens  bevind je jezelf in een ongelukkige relatie. Waarom gebeurt dit?

Waarom raken we soms gefixeerd op karaktereigenschappen die ons op de lange termijn alleen maar pijn bezorgen? Deze twee kanten van dezelfde medaille (geluk en ongeluk) komen zo vaak voor, dat het mensen ertoe heeft gezet de theoretische oorzaak hiervan te achterhalen.

Een recent boek dat gericht is op de vraag waarom sommige mensen bepaalde partners verkiezen boven andere heeft de titel “Why him? Why her?” De auteur van dit boek, Helen Fisher, is antropologe aan de Rutgers-universiteit. In dit zeer interessante boek onderscheidt Fisher 4 persoonlijkheidstypen waar relaties op zouden zijn gebaseerd.

Wij zullen elk van deze 4 typen in dit artikel bespreken.

Persoonlijkheidstype 1 – De Ontdekkingsreiziger

Persoonlijkheidstype 1 is De Ontdekkingsreiziger

Mensen die onder dit type vallen, zien de liefde als een avontuur. Deze mensen zijn vaak impulsief, onafhankelijk, zeer nieuwsgierig en gedragen zich vaak alsof ze enkel “in het moment leven”. Laten we kijken naar de basiskarakteristieken van de Ontdekkingsreiziger:

 • Vaak op zoek naar nieuwe dingen, nieuwe ervaringen.
 • Bereid risico’s te nemen, ongeacht de consequenties.
 • Erg spontaan.
 • Vol energie.
 • Uiterst nieuwsgierig, creatief en positief.
 • Erg flexibel en past zich gemakkelijk aan.

Persoonlijkheidstype 2 – De Leider

Persoonlijkheidstype 2 is De Leider

Deze geboren leiders zijn niet per se dominant. Dit is het meest analytische persoonlijkheidstype, dat bovenal de nadruk legt op logica en gezond verstand. Leiders zijn doorgaans erg gebalanceerd. Ze hebben de neiging om onder andere:

 • Vastberaden en zelfverzekerd te zijn.
 • Hun emoties onder controle te kunnen houden.
 • Gemakkelijk hun verlangens te uiten.
 • De voorkeur te geven aan goed uitgedachte taken en graag te willen dat alles zinvol is. Het zijn perfectionisten.

Persoonlijkheidstype 3 – De Bouwer

Persoonlijkheidstype 3 is De Bouwer

De belangrijkste waarden voor de Bouwer zijn familie, vrienden en hun vereniging met anderen. Dit zijn vaak kalme, sociale mensen, die erg vredig zijn en het nemen van risico’s vaak vermijden. Doorgaans zijn Bouwers:

 • Kalm, zelfverzekerd en onpretentieus.
 • Volhardend.
 • Loyaal.
 • Op hun gemak met traditionele waarden en vastgestelde regels.
 • In staat om een goed sociaal netwerk op te bouwen en te onderhouden.

Persoonlijkheidstype 4 – De Bemiddelaar

Persoonlijkheidstype 4 is De Bemiddelaar

Mensen die vallen onder dit persoonlijkheidstype zijn expressief, empathisch en idealistisch. Bemiddelaars zijn doorgaans erg gevoelig, maar hebben een rijke fantasie en zijn erg ruimdenkend. Hun gevoelens hebben diepe gronden en ze moeten in hun emotionele behoeftes worden voorzien. Bemiddelaars zijn:

 • In staat onder de oppervlakte te zien, natuurlijk intuïtief.
 • Fantasierijk en gevoelig.
 • Meedogend, mentaal erg flexibel en vriendelijk naar anderen toe.
 • Idealistisch en altruïstisch.
 • In staat hun gevoelens te uiten, in plaats van ze te verbergen.
 • Bedreven in sociale situaties en het opbouwen van relaties.

Welke persoonlijkheden passen het beste bij elkaar?

Welk persoonlijkheidstype past het beste bij de ander

Volgens het onderzoek van Fisher zijn op basis van persoonlijkheidstypen dit de beste koppels:

Ontdekkingsreizigers vullen meestal andere Ontdekkingsreizigers aan

Dit is niet echt verbazingwekkend. Mensen die een relatie zoeken op basis van emotie en passie in het moment passen namelijk goed bij elkaar. Als je bijvoorbeeld een Bemiddelaar of een Bouwer bent, kan het zijn dat je niet op één lijn zit met de spontaniteit van de Ontdekkingsreiziger.

Leven in het moment gaat tenslotte maar moeilijk samen met stabiliteit en het opbouwen van een gezin. Volgens Fisher is de combinatie Ontdekkingsreiziger-Ontdekkingsreiziger daarom de meest ‘explosieve’ match.

Deze verbintenis kenmerkt zich door:

 • Voortdurende ups en downs.
 • Herschikking en verplaatsing van plek naar plek.
 • Een intense hoeveelheid liefde.

Beide partners zouden echter verveeld kunnen raken als ze eenmaal hebben wat ze willen.

Bouwers passen vaak goed bij Bouwers

Dit koppel hecht veel waarde aan familie, het ontmoeten van nieuwe vrienden en tijd doorbrengen met hun families. Ook richten ze zich graag op het samen opbouwen van een toekomst die stabiel en kalm is. Een toekomst waarin ze het gevoel hebben controle te hebben over alle aspecten van hun leven.

Er is niet veel sensatie en er worden ook weinig risico’s genomen. Deze twee houden er namelijk van om het kalm aan te doen en op veilig te spelen.

Leiders zijn een goede match voor Bemiddelaars

Veel koppeltjes zijn in staat een langdurige en stabiele relatie op te bouwen wanneer ze vallen binnen een van deze twee profielen. Mensen die van nature analytisch, direct en perfectionistisch zijn vinden hun geluk vaak bij mensen die wat gevoeliger, empatischer en emotioneler zijn. Ze vullen elkaar namelijk goed aan.

De analytische, objectieve kant sluit ook goed aan op de intuïtieve en gevoelige kant. Beide types schijnen daardoor aangetrokken te worden tot de behoeftes van de ander. Of misschien is het simpelweg zo dat ze zich voelen aangetrokken tot iets wat ze normaal gesproken niet ervaren of voelen in hun dagelijkse levens.

Natuurlijk zijn deze bevindingen niet uitsluitend. Het doel van de auteur was echter om een voorbeeld te geven van persoonlijkheidstypen die vaak samen in een duurzame en bevredigende relatie samenkomen. Het is het hoe dan ook waard om deze bevindingen eens te overwegen.

Als je namelijk een emotioneel en gevoelig persoon bent die op zoek is naar stabiliteit en een rustig leven met zijn of haar partner, dan is het wellicht niet de meest verstandige keuze om een relatie aan te gaan met een Ontdekkingsreiziger. Er kan misschien in het begin veel passie zijn, maar de kans is groot dat je vroeg of laat teleurgesteld zult raken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fisher, H. E., Island, H. D., Rich, J., Marchalik, D., & Brown, L. L. (2015). Four broad temperament dimensions: description, convergent validation correlations, and comparison with the Big Five. Frontiers in psychology6, 1098. Available at: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01098. Accessed 09/03/2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.