5 ideeën voor prachtige gerecyclede meubels

Kratten, pallets, stukken hout en zelfs vaten kunnen worden veranderd in perfecte meubels voor elk deel van je huis. Weet je niet zo goed hoe? Hier zijn enkele suggesties om je inrichting te vernieuwen.
5 ideeën voor prachtige gerecyclede meubels

Laatste update: 27 april, 2019

Als je overweegt om je huis te decoreren, haast je dan niet om hoge prijzen te betalen voor meubels die het misschien niet waard zijn. Kijk in plaats daarvan eens om je heen en denk na over wat je kunt maken met de spullen die je bij de hand hebt. Om je te helpen zullen we in dit artikel een aantal fantastische ideeën met je delen voor gerecyclede meubels. 

We hebben de oplossing vaak vlak voor onze neus maar we zien het niet. We realiseren ons vaak niet dat in plaats van dingen die we niet kunnen gebruiken weg te gooienwe ze ook kunnen recyclen.

Om je te helpen met het decoreren met oude materialen volgen hier enkele innovatieve ideeën voor gerecyclede meubels. Ze zijn niet te moeilijk en zullen je wat geld besparen zonder dat het je stijl in de weg staat.

5 geweldige ideeën voor gerecyclede meubels

1. Schappen gemaakt van fruitkratten

Gerecyclede meubels met fruitkistjes

Ga naar de supermarkt een groenteboer en vraag naar hun lege fruitkratten.

Je kunt fenomenale planken maken van deze eenvoudige houten rechthoekige kratten. Het enige wat je hoeft te doen is deze eenvoudige stappen te volgen:

 • Gebruik 6 tot 9 kratten en schilder ze naar wens. Als je rustieke kleuren gebruikt en het niet al te netjes en verzorgd lijkt, des te beter.
 • Als je twee langere stukken hout hebt, maak je er twee loodrechte latten van, om de planken te ondersteunen en ze meer stabiliteit te geven.
 • Bevestig vervolgens de kratten met spijkers aan elkaar en aan de latten.
 • Als je wilt kun je wieltjes en handgrepen aan beide kanten toevoegen om het verplaatsbaar te maken. Dit is echter optioneel.

Nog een laatste aanbeveling: je hoeft niet perse een schap te maken van twee of drie kratten breed en twee of drie hoog. Je kunt de hoogte ervan variëren. Dit geeft je nieuwe gerecyclede meubels nog meer stijl.

2. Koffietafel gemaakt van pallets

Voor creatieve mensen zijn pallets een uitnodiging om aan het werk te gaan. Als ze er een vinden die is weggegooid zullen ze binnen een paar minuten bedenken wat ze ermee kunnen doen en nemen het mee naar huis.

Hier zie je hoe je een mooie, eenvoudige koffietafel maakt voor je woonkamer.

 • De eerste stap is het verwijderen van eventuele onregelheden en indien gewenst, de pallet te verven of in de vernis te zetten.
 • Zaag vervolgens een paar stukken hout van de gewenste hoogte om tafelpoten van te maken. Als je ijzeren tafelpoten kunt bemachtigen is het nog beter. Deze creëren namelijk een geweldige rustieke, industriële look.
 • Schroef ze vast aan de pallet. Het is raadzaam om een lange schroef aan de ene kant en twee aan de bovenkant te gebruiken.
 • Plaats een glasplaat op de bovenkant of gebruik stukken hout om de lege ruimtes tussen de pallets op te vullen.

Een ander alternatief is het gebruik van houten wiggen tussen de bovenkant van de pallet en het glas. Dit maakt de tafel plat en ook hoger.

3. Drankenrek gemaakt van een vat

Gerecyclede meubels met lege vaten

Een opnieuw ontworpen vat om je flessen drank op te bergen zal een uniek, opvallend tintje geven aan je woonkamer. Het gaat perfect samen als je ook andere houten meubels hebt, vooral als het gemaakt is van donker hout.

Om er een te maken, volg je de volgende stappen.

 • Neem een leeg vat en knap het op: schuur de imperfecties weg en vernis of verf het.
 • Zaag vervolgens een van de zijkanten eraf, maar houd 20 tot 30 cm over (afhankelijk van het vat) aan de boven- en onderkant. Je kunt dit deel open laten of de stukken hout die je hebt afgezaagd als deuren gebruiken, door er scharnieren aan beide kanten aan te bevestigen.
 • Plaats houten planken in het midden om als scheidingswand te functioneren en zo de ruimte beter te benutten.
 • Laat het deksel van het vat zitten zodat je het kunt gebruiken om er open flessen en glazen op te zetten.

4. Hangend houten meubilair

Als je nog een hoek in je kamer hebt waar nog wel iets zou kunnen passen, overweeg dan de volgende optie.

 • Neem een stuk hout, schuur het en werk het af met een laag vernis.
 • Maak vier gaten in het hout, bevestig een S-vormige haak aan het plafond en bind vier stukken touw aan de haak met een stevige knoop.
 • Bind vervolgens het touw door de vier gaten in het hout en maak een knoop onder elk gat om het te ondersteunen.

Plaats geen glazen of porseleinen voorwerpen op dit hangende meubelstuk. Probeer het ook in een deel van het huis te hangen waar er niet veel luchtstroom is. Hoewel het er erg mooi uitziet is het namelijk nogal onstabiel.

5. Kastplanken gemaakt van een ladder

Gerecyclede meubels met een ladder

Als je net zo bent als de meesten van ons en je gek wordt van schoenen die overal verspreid door de kamer liggen, dan is hier een oplossing voor dit probleem. Door een oude ladder en enkele stukken hout als planken te gebruiken, heb je alles zo geregeld!

Net als bij de vorige ideeën voor gerecyclede meubels kun je gekleurde verf, vernis en verschillende technieken gebruiken om je schoenenrek een persoonlijk tintje te geven.

Dit idee is niet alleen heel eenvoudig maar ook heel praktisch.

Aan de ene kant is het gemakkelijk te gebruiken en je zult onmiddellijk elk paar schoenen kunnen vinden waar je naar op zoek bent. En aan de andere kunt kun je er bijna al je schoenen in kwijt. Hierdoor ziet je kamer er veel groter en opgeruimder uit.

Nu je wat ideeën hebt voor gerecyclede meubels hoef je alleen maar te plannen wat je wilt gaan maken, het materiaal te vinden en aan het werk te gaan. Het is een goed idee als iemand je kan helpen. Zo krijg je ook de mening van een ander te horen en kun je waardevolle suggesties krijgen.

De tijd om te recyclen is aangebroken! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.