Ontdek Kakebo, de Japanse methode om geld te besparen

Heb je ooit gehoord van Kakebo, de Japanse methode om geld te besparen? Lees dit artikel om het te ontdekken!
Ontdek Kakebo, de Japanse methode om geld te besparen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het bijhouden van je uitgaven helpt je om te weten op welke gebieden je je geld uitgeeft. En het helpt je om meer te besparen en onnodig geld uit te geven te stoppen. Kakebo kan je hierbij helpen.

Voor veel mensen is sparen bijna onmogelijk als het einde van de maand aanbreekt.

Huishoudelijke uitgaven stapelen zich op. Dan komen er persoonlijke opwellingen en onverwachtse producten en diensten. Dit alles resulteert in een buitensporige en ongecontroleerde besteding van geld, slechts een paar dagen nadat het is binnen gekomen.

In Japan, het meest technologische land ter wereld, zetten velen een traditie voort die begon in 1904. Tegenwoordig is het nog steeds de meest effectieve spaarmethode, vooral voor huishoudelijke uitgaven.

Het staat bekend als Kakebo. Het wordt gebruikt als een systeem voor het vastleggen van zowel uitgaven als inkomsten. Dat systeem dient voor de perfecte organisatie van geld.

Kakebo is niet meer dan een begrotingsbalanceringssysteem. Bovendien helpt het mensen om zich bewust te worden van wat echt nodig is om te kopen.

Hoe Kakebo werkt

Kakebo de Japanse methode om geld te besparen

Deze methode begint aan het begin van de maand, met vermelding van de vaste kosten en het totale inkomen dat je zal ontvangen.

Vervolgens kunt je een balans maken op basis van deze gegevens.  Dit doe je door de totale uitgaven, die meestal bestaan uit de vaste lasten en voedsel, af te trekken van het inkomen.

Als je wilt sparen voor iets dat je hebt gepland, moet je het in dit stadium opnemen in de begroting.

Eerst bepaal je door je vaste lasten af ​​te trekken van het totale geldbedrag hoeveel je nog over hebt. Je kunt dan noteren hoeveel geld je hebt gereserveerd om te sparen. Bepaal hoe je het uitgeeft om duidelijk te zijn over het doel dat je hebt gesteld.

Gedurende de hele maand (bij voorkeur dagelijks, zoals aangegeven door Kakebo) moeten alle uitgaven van de dag of van de week worden genoteerd.

Het is aan te raden is om facturen en bonnetjes van aankopen te bewaren. Op deze manier kun je die avond later opschrijven hoe je het geld hebt uitgegeven.

De organisatie van Kakebo

Deze “agenda” is onderverdeeld in vele categorieën waar we normaal gesproken het geld aan uitgeven:

In elke categorie worden de dagelijkse uitgaven geregistreerd. Het doel is dat alle uitgaven van de verschillende categorieën worden opgeteld. Zo krijg je aan het eind van de week een algemeen saldo.

Met deze balans kun je bijhouden hoeveel geld je hebt uitgegeven en hoeveel je nog hebt.

  • Met deze resultaten kun je analyseren hoeveel je uitgeeft en op welke gebieden je jezelf een beetje meer zou moeten inhouden.

Het zal je ook helpen om te bepalen wat een geschikt bedrag is om te overwegen om te sparen. Bovendien helpt het om een ​​effectiever doel te stellen voor de volgende maand.

Bezoek dit artikel: Bacteriën op een geldbiljet

Effectiviteit van Kakebo

Effectiviteit van Kakebo

De effectiviteit van Kakebo is volledig afhankelijk van hoe georganiseerd je bent en van je wilskracht.

Als je een doel hebt gesteld om ‘niet meer kleding te kopen,’ houd je er dan aan. Wees consequent en doortastend.

Het is waar dat het helpt om een ​​grafiek of spreadsheet te hebben voor Kakebo. Het is echter slechts een leidraad die je kunt vervangen door wat je maar wilt.

Je kunt eenvoudig je uitgaven en inkomsten overal noteren en de rekeningen aan het eind van de maand betalen.

Het hebben van controle over je uitgaven is erg belangrijk om problemen in tijden van nood te vermijden. Bovendien helpt het je te sparen voor de doelen die je in gedachten hebt.

Kakebo en doelen stellen

Of je nu Kakebo gebruikt in een agenda of op een servet, het is duidelijk dat het bijhouden van je uitgaven essentieel is.

Als je ervoor gekozen hebt om een Kakebo-planner te kopen (of een kakeibo, zoals het ook bekend is), onthoud dan om consequent en vastberaden te zijn.

Heb je het voor elkaar gekregen om te sparen wat je je had voorgenomen? Uitstekend! Heb je het budget overschreden? De volgende maand moet je gedisciplineerder zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • López, C. (2014). Kakebo, el método japonés para que ahorres de una vez. Eldiario.Es.
  • Macías, S. (2017). Pequeño cerdo capitalista. Espapdf.
  • República, S. C. del B. de la. (2015). El ahorro.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.