Signalen dat mijn relatie niet werkt

Onze partner is niet alleen iemand waar we het bed of de eettafel mee delen, maar ook de persoon die we uitkiezen om een leven en familie mee op te bouwen.
Signalen dat mijn relatie niet werkt

Laatste update: 09 oktober, 2018

Wanneer een relatie niet werkt, kan dit vaak erg duidelijk zijn. Vaak willen we echter niet zien of toegeven dat dingen niet goed gaan of dat we ongelukkig zijn. In dit artikel zullen we een aantal aanwijzingen en signalen opnoemen waar je op moet letten, om te ontdekken of je relatie niet werkt zoals je zou willen.

Signalen dat een relatie niet werkt

1. Gebrek aan communicatie

Communicatie is mogelijk het belangrijkste in alle relaties. We hebben de ondersteuning van onze partner nodig, inclusief hun begrip en aandacht. Dit zijn een aantal signalen dat je een gebrek aan communicatie in je relatie hebt:

  • Je woorden komen niet aan.
  • Je partner kijkt je niet in de ogen.
  • Het is niet mogelijk om een open en constructief gesprek te beginnen. 
  • Als je met elkaar praat, dan heb je alleen maar ruzie of discussies.

Dit zijn situaties die er vaak voor zorgen dat er een afstand tussen het stel ontstaat.  Dit komt omdat de ondersteuning die er in het verleden wel was, er niet meer is. In dit geval zijn onze emoties mogelijk afgevlakt of er is te veel wrok voor een goed en kwalitatief gesprek.

Soms kan gebrek aan communicatie ook ontstaan door periodes van veel stress. Werk kan bijvoorbeeld een hoop tijd in beslag nemen, waardoor je maar weinig tijd over hebt voor je partner en dit maakt communicatie een stuk lastiger. Onthoud dit en verwaarloos nooit dit essentiële onderdeel van je relatie.

2. Gebrek aan enthousiasme tijdens het maken van plannen

Er komt mogelijk een tijd dat je een gebrek aan enthousiasme opmerkt om dingen samen te doen, zoals uit eten gaan, een weekendje weg etc. Misschien merk je zelfs een eentonigheid thuis of je merkt op dat je partner niet meer met dezelfde intensiteit als voorheen naar je kijkt.

De magie is verloren gegaan en we weten niet waarom. Het is belangrijk om op te letten hoe je partner reageert als je dingen aanbiedt en praat over de toekomst, over wat jullie beide willen.

Als de reactie van je partner koud is en het niet lijkt dat hij of zij veel interesse heeft in de doelen waar je over praat, dan moet je jezelf afvragen wat er gebeurd is. Misschien is er iets veranderd. Een belangrijke indicator daarvan is een gebrek aan enthousiasme.

3. Wanneer er meer tranen zijn dan blijdschap

Slechte dingen komen voor in het leven. Liefde is soms gecompliceerd en relaties vergen inspanning en opoffering. Pas echter op als er momenten zijn waarop je alleen maar redenen hebt om je verdrietig te voelen en bijna nooit blijdschap voelt. Stukje bij beetje zal dit je emotionele gezondheid beïnvloeden. Dit is een negatieve indicator.

Er zijn stellen die enorm veel van elkaar houden, maar toch elkaar niet blij kunnen maken. Het is belangrijk om voor je relatie te zorgen en je best te doen om deze gezond en succesvol te maken.

Als je inspanningen niet gelijk zijn aan die van je partner, dan ga je je mogelijk slecht voelen. Je kan het gewicht niet alleen op je schouders en in je hart dragen. Een relatie gaat om twee personen en beide moeten er voor werken.

4. Wanneer vertrouwen verdwijnt

Nog een dubbelzijdig zwaard dat de stabiliteit in een relatie verbreekt, is wantrouwen. Als er een tijd komt wanneer je je partner niet ziet als een persoon die je je diepste emoties kan vertellen, een vertrouweling met wie je je kan vergelijken en die je ondersteuning biedt, dan is er waarschijnlijk iets niet goed.

Onze partner is niet alleen iemand waar we het bed of de eettafel mee delen. Hij/zij is ook de persoon die we uitkiezen om een leven en familie mee op te bouwen. Als we vertrouwen verliezen, dan verliezen we alles.

5. Wanneer je niet langer de prioriteit bent

Een relatie vereist dat beide partners elkaar de prioriteit in hun leven maken. Zijn of haar zorgen zijn jouw zorgen en het welzijn van hem of haar is erg belangrijk voor je. Als je op een dag opmerkt dat je niet meer de prioriteit in het leven van je partner bent, dan zal lijden en teleurstelling ook volgen.

De volgende factoren zijn ook belangrijk in een relatie: werk, persoonlijke ruimte en hobby’s. De persoon waar we van houden zou echter altijd op de eerste plaats moeten komen.

Degene moeten zijn waar we ons het meeste zorgen om maken. Als er een tijd komt dat jij of je partner andere personen of werk op de eerste plaats zet, dan zal je problemen gaan ervaren in je relatie.

Misschien ook interessant om te lezen:

5 tips om gelukkig te zijn

Handen Vasthouden

Onthoud dat je met je partner moet praten wanneer je opmerkt dat je relatie niet werkt. Soms zijn er externe factoren die besproken en opgelost moeten worden. Problemen op het werk, maar ook geldzorgen of persoonlijke problemen kunnen bijvoorbeeld de stabiliteit in een relatie beschadigen, maar met vertrouwen, liefde en communicatie kan je ze overwinnen.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over signalen dat je relatie niet werkt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.