Laat anderen je geen schuldgevoel aanpraten

Jij bent de enige persoon die het recht heeft om jezelf een schuldgevoel aan te praten, leer dus om grenzen te stellen voor anderen.
Laat anderen je geen schuldgevoel aanpraten

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als anderen je een schuldgevoel aanpraten, pas dan goed op! Misschien heb je wel te maken met iemand die jou in zijn eigen voordeel probeert te manipuleren.

Iemand anders een schuldgevoel aanpraten is een van de makkelijkste manieren om dingen voor elkaar te krijgen. Schuldgevoel heeft enorm veel macht over mensen en kan zowel voor als tegen je worden gebruikt.

Schuldgevoel is het gevoel dat je ervan overtuigt dat je iets fout hebt gedaan. Dat je je niet goed hebt aangepast aan de verwachtingen die anderen van je hadden. En dat je dat op de een of andere manier moet zien op te lossen.

Soms zorgt het ervoor dat je nederig vraagt om vergeving. In andere situaties kan het er echter voor zorgen dat je dingen doet waar iemand anders baat bij heeft. Maar… wat als het allemaal gewoon een valstrik is?

Manipulaties die jou een schuldgevoel aanpraten

Hand Dat De Touwtjes Van Een Marionet Bestuurt

Wanneer je geconfronteerd wordt met een manipulatief persoon dan kan het zijn dat je je ineens schuldig begint te voelen over de dingen die je doet. Maar de kans is  groot dat deze persoon helemaal geen geldige reden heeft om jou dit schuldgevoel aan te praten.

In een relatie kan een manipulatief persoon er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je schuldig voelt over tijd doorbrengen met je vrienden.

Hierdoor kan deze persoon controle over je krijgen en jou als het ware bespelen als een marionet.

Wanneer je je laat manipuleren door anderen dan kan dit ervoor zorgen dat je je slecht gaat voelen. Wanneer deze manipulatie voortdurend plaatsvindt kan het uiteindelijk zelfs je zelfvertrouwen beschadigen.

Misschien wil je het niet toegeven dat andere mensen – of het nu je partner, een familielid of een vriend is – je kunnen laten twijfelen over de dingen die je doet, over of je ergens wel het recht toe hebt of over wat je wel of niet leuk vindt.

Als je iets wilt doen en anderen jou hier een rotgevoel over geven, dan is het belangrijk om even te reflecteren over waar je wel of geen prioriteit aan moet geven.

Andere mensen hebben niet altijd gelijk

Man Die Voor Een Grens Staat

Het grootste probleem dat er ontstaat wanneer je anderen niet in twijfel trekt als zij bij jou erop aandringen om te stoppen met iets waarvan zij denken dat het verkeerd is, is dat je ze hierdoor een reden geeft om dit te blijven doen.

Waarom doe je dit? Omdat je de neiging hebt om altijd de goedkeuring en meningen van anderen te willen. Met name van wat voor gevoel de mensen om jou heen je geven.

Als jouw partner je een rotgevoel geeft omdat je iets leuks wilt gaan doen met vrienden, dan zul je dit in het vervolg niet meer of een stuk minder vaak doen, zelfs al is dit pijnlijk. De mening van de persoon die aan jouw zijde staat is belangrijker voor je dan je eigen mening.

Dit is iets wat je in moet leren zien en moet overwinnen. In elke relatie is het belangrijk om te weten hoe je grenzen moet stellen. Ook moet je een duidelijk idee ontwikkelen van wat je wel of niet in staat bent te tolereren.

Heb vertrouwen in jezelf

Vrouw Die Vertrouwen Heeft In Zichzelf En Niet Toestaat Dat Anderen Haar Een Schuldgevoel Aanpraten

Het is belangrijk om duidelijk te zijn. Dan kan niemand denken dat hij het recht heeft om jou een rot gevoel aan te praten wanneer je iets doet waar je zelf van geniet.

Er bestaan genoeg mensen die de neiging hebben om anderen te gebruiken.

En het is aan jou om te voorkomen dat anderen jou gebruiken. Door grenzen te stellen en op te leggen. En je bewust te zijn van het gegeven dat de keuzes die je maakt in jouw handen liggen en niet in de handen van anderen.

Het is belangrijk om meer vertrouwen in jezelf te krijgen. Om jezelf te laten leiden door je eigen intuïtie. Leer om het volume van al die stemmen om je heen omlaag te zetten.

Het enige wat er toedoet is wat jij wilt. Het enige dat telt is wat jou gelukkig maakt is. Je hoeft helemaal niet in staat te zijn om anderen en hun verlangens tevreden te stellen, of je te laten leiden door wat zij denken dat goed of fout is.

Jij bent de enige persoon die er werkelijk toedoet in jouw leven, samen met de dingen die je wilt doen en de momenten waarop je ze wilt doen.

Je bent geen klein kind meer dat altijd naar zijn ouders moet luisteren.

Inmiddels ben je een volwassene die de macht heeft om zijn eigen keuzes te maken. Je bent vrij om te doen wat je zelf wilt. Zelfs als andere mensen hier een mening over hebben of het er niet mee eens zijn.

Laat anderen jou niet vertragen doordat ze je een schuldgevoel aanpraten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.