Stel grenzen en omring je met mensen die je gelukkig maken

In onze dagelijkse omgang ontmoeten we mensen die ons beroven van energie. Daarom is het een goed idee om grenzen te leren stellen. Zorg ervoor dat anderen je niet langer zo erg beïnvloeden.

Sommige mensen putten je uit, want ze nemen je al je energie af. Jij wil enkel vredige dagen, terwijl zij je dwingen tot een strijd.

Interessant genoeg vind je deze ‘gelukssaboteurs’ in bijna elke persoonlijke cirkel. Ze zijn aanwezig in je familie, in je vriendengroep en zelfs op je werk. Soms vertonen ze dit giftige gedrag zonder dat het echt te beseffen, want ze hebben je nodig. Om hun eigen situatie te verlichten, zoeken ze je steun en je advies. Je zou dit nog kunnen begrijpen, als ze zich maar niet voortdurend zo zouden gedragen. En hier doen chantage en verwijten hun intrede

Het is niet altijd gemakkelijk om met zulke mensen te leven, maar je moet echt leren en weten hoe je op een gepaste en respectvolle manier kan reageren en tegelijkertijd jezelf kan beschermen. Ga ook op zoek naar mensen die je inspireren en geluk in je hart brengen.

Vermoeiende mensen zijn bronnen van dagelijkse stress

We komen allemaal constant terecht in allerlei verschillende stressvolle situaties. Maar één ding moet je duidelijk begrijpen: als iemand jou uitput, als hij je verstikt of je emotionele evenwicht verstoort, dan is dat omdat jij dat ‘toelaat’.

Wolk voor Gezicht

Elk karakter heeft zijn eigen niveau van toelaatbaarheid of tolerantie. Dat hangt natuurlijk af van jouw type persoonlijkheid.

 • Introverte mensen hebben een veel lagere tolerantie voor situaties die te maken hebben met voortdurende sociale interactie. Ze hebben voldoende tijd nodig om alleen te zijn. Pas dan kunnen ze hun batterijen weer opladen.
 • Meer extraverte individuen gaan op zoek naar meer prikkels. In het algemeen verdragen ze het gezelschap van anderen beter. Ze genieten ervan om met veel mensen te praten. Bovendien bewegen ze zich graag in verschillende omgevingen en maken ze plannen.
 • Het probleem treedt op wanneer introverte en extraverte personen geconfronteerd worden met die gelukssaboteurs.

Dit soort mensen zijn uitputtend, omdat ze zichzelf als het belangrijkste zien. Ze putten je uit met hun kritiek, hun obsessies en hun constante neiging om problemen te zien, ook waar er geen zijn.

Geloof het maar. Een groot deel van onze stress komt voort uit de interactie met andere mensen. Vooral met anderen die je uitputten of jou op allerlei manieren kopzorgen bezorgen.

Negatieve interacties en de gevolgen voor de hersenen

In dit soort situaties krijgt het woord ‘opgebrand’ betekenis. Bekijk je hersenen als een ongelooflijk netwerk van neurale verbindingen. Het is een onderling verbonden weefsel waar harmonie overheerst. In periodes van voortdurende en chronische stress wordt die harmonie doorbroken. Sommige delen van de hersenen gaan zelfs verloren.

 • De dentrieten in de zenuwcellen van de hippocampus beginnen af te breken. Dat wordt veroorzaakt door een verandering in de neurotransmitters. Daardoor zal cortisol een heel negatief effect hebben op de hersenen.
 • Dentrieten zijn de heel kleine armen die de neuronen met elkaar verbinden.
 • Hoe groter de stress, hoe minder verbindingen er gemaakt worden in de hippocampus. De oorzaak is dat een groot aantal dentrieten breken, waardoor verbindingen onderbroken worden.
 • Belangrijk om te onthouden: de hippocampus is de hersenstructuur die herinneringen en emoties opslaat.

Waarom vertellen we je dit? We willen uitleggen waarom in situaties van angst of stress mensen hun concentratie verliezen. Ook gebeurt het heel vaak dat men apathie en negativiteit ervaart.

Hersenverbindingen

Hoe leer je om minder beïnvloedbaar te zijn en jezelf te beschermen tegen vermoeiende mensen?

Het is niet gemakkelijk om te leren hoe je minder ‘toelatend’ of beïnvloedbaar kan zijn in stressvolle situaties. De belangrijkste oorzaak van het probleem is dat je eigen negativiteit jou blokkeert. Je voelt je weerloos.

Maar hoe kan ik reageren als mijn moeder mij uitput? Wat als mijn partner dit doet, of mijn baas? Dit zijn onmiskenbaar erg delicate situaties waarmee je het zeer moeilijk hebt. Laten we dus een aantal eenvoudige strategieën bekijken.

Laat niet toe dat vermoeiende mensen invloed op je hebben

Misschien heb je een vriend of een familielid dat jou voortdurend belt om zijn problemen te vertellen. Eén manier om dit op te lossen, is dat je slechts om de twee dagen zijn oproepen beantwoordt.

Wat je moet vermijden als je grenzen stelt, is schuldgevoel. De kans is aanwezig dat de ander kwaad wordt, maar dit zal misschien één, twee of drie keer gebeuren. Geleidelijk aan zullen zij zich echter aanpassen aan jouw persoonlijke grenzen.

Waslijn met Hartjes

Zoek mensen die je inspireren en die je gelukkig maken

Als sommige familieleden of collega’s je uitputten, neem dan een pauze. Breng tijd door met mensen die je gelukkig maken.

 • Het leven gaat over evenwicht. Daarom moet je voor compensaties zorgen. Goede tijden compenseren de moeilijke tijden.
 • Vermoeiende mensen moet je op afstand houden. Als je verplicht bent om met hen om te gaan, doe dat dan door grenzen te stellen. Zet jezelf op de eerste plaats en bescherm je zelfvertrouwen.
 • Probeer om zeventig procent van de tijd te wijden aan persoonlijke verrijking. Om dit te bereiken, ga je op zoek naar mensen die je tijd echt waard zijn, die je inspireren, die je een positief gevoel geven en veel vertrouwen.
 • Waarschijnlijk heb je een aantal goede collega’s. En in je familie zijn er wellicht meerdere personen die je echt graag hebt.

En vergeet vooral niet: waar liefde is, is geen plaats voor iemand die je uitput en jouw energie steelt. Want vermoeiende mensen houden niet van jou. Ze verbruiken je energie en zelfs je gezondheid.

Het is heel belangrijk dat je dit onthoudt.

Bekijk Ook