Kunnen hartstochtelijke en rationele liefde samengaan?

Rationele liefde betekent dat we gevoelens hebben maar tegelijkertijd over de dingen nadenken. In het ideale geval is het gevoel wederzijds.
Kunnen hartstochtelijke en rationele liefde samengaan?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 07 november, 2022

Bij  liefde komt het gevoel idealiter van beide kanten en het is niet genoeg is als slechts één persoon het voelt. Hartstochtelijke en rationele liefde kunnen samenwerken. In dit artikel ontdekken we hoe we dat evenwicht kunnen verwezenlijken.

Belangrijke verschillen tussen hartstochtelijke en rationele liefde

Rationele liefde kan niet bestaan als één persoon geeft zonder in ruil iets te ontvangen. Na verloop van tijd zal de relatie tanen en uiteenvallen. Wanneer één persoon twijfels heeft of niet zeker weet of hij van de ander houdt, dan betekent dit dat ze inderdaad niet van de ander houden.

In een slechte relatie is er altijd iemand die uiteindelijk gekwetst wordt. Dat is alleen maar een gevolg van het feit dat de andere persoon niet weet hoe hij of zij moet liefhebben of hoe het op een juiste manier tonen. In deze gevallen is het beter de relatie te beëindigen. Op die manier voorkomt men dat het kwetsen blijft voortduren.

Rationele liefde moet wederzijds, evenwichtig, harmonieus, eerlijk en oprecht zijn. Wanneer een relatie uiteindelijk alleen het tegenovergestelde wordt, dan is het tijd om na te denken en op zoek te gaan naar een andere oplossing.

Bij de hartstochtelijke liefde handelen de spelers vanuit hun emoties en laten ze de rede achterwege. Het is een gevoel waarbij seksuele aantrekking, verlangen, opwinding, emoties en andere factoren de leiding nemen.

Soms verdwalen mensen in hun passie en slagen ze er niet in om na te denken over hun daden. Ze worden dan meegesleept in de opwinding van het moment. Bovendien zeggen sommigen dat passie mensen diep kan kwetsen. In sommige gevallen kan het zelfs eindigen in geweld en in andere verschrikkelijke situaties.

Emoties en rede

Emoties en rede

Wanneer relaties het evenwicht verliezen tussen emoties en rede, dan treden frustratie en bedrog op, samen met de vernietiging van het zelfvertrouwen.

Naast andere gevoelens verschijnen de volgende elementen:

 • Ontgoocheling
 • Geweld
 • Kwelling
 • Angstgevoelens

Te veel van het ene, ofwel van de hartstochtelijke liefde of van de rationele, kan heel giftig voor het koppel worden. In beide gevallen zijn de gevolgen erg schadelijk. Ze kunnen de hormonen aantasten en ook de identiteit en het geluk van een persoon vernielen.

Als mensen zich bewust zijn van de risico’s en op tijd handelen dan kunnen ze zinloos lijden vermijden. Het is beter om weg te gaan van een schadelijk persoon vóór de problemen ernstig worden.

Hoe kunnen we hartstochtelijke en rationele liefde laten samengaan?

Hartstochtelijke en rationele liefde laten samengaan

Er bestaat geen volmaakte formule die zegt hoe we hartstochtelijke en rationele liefde kunnen laten samengaan. Het is afhankelijk van de situatie. Vóór je iets probeert, moet je eerst het probleem begrijpen dat je hebt.

Wat is het belangrijkste dat je moet doen? Ga op zoek naar een manier om beide soorten liefde te laten samengaan. Je moet voor jouw specifieke relatie de juiste hoeveelheden van elke liefde vaststellen. Dat is de goede weg. Het betekent dat je samen eerlijke beslissingen neemt zonder terug te vallen in het probleem. Je zal zo pijn en complicaties voorkomen.

Als de relatie geen betekenis heeft dan zal het heel moeilijk zijn om te groeien. De relatie zal zich dan immers al op de rand van de mislukking bevinden. Dat is precies de reden waarom passie en rede altijd moeten samengaan.

We raden je ook dit artikel aan: 4 signalen van de emotionele ontrouw van je partner

Moet je slechts de ene of de andere liefde voelen: hartstochtelijk of rationeel?

Kiezen tussen hartstochtelijke en rationele liefde

Het antwoord op deze vraag is nee. Je kan beide soorten liefde tegelijkertijd voelen. Een deel van ons moet met andere woorden verstandig en analytisch zijn. Het moet dus in staat zijn rationeel en objectief te zijn.

Anderzijds moeten we in bepaalde situaties ook onze persoonlijke intuïtie gebruiken. De manier waarop we lopen, ons kleden, eten, dansen – al deze aspecten kunnen sensueel zijn. Ze bezitten de kracht om aandacht te trekken.

Hoe kan je aantrekkelijker zijn? Wel, je kan bekoorlijker zijn door aan jouw redeneringen te werken. Werk aan:

 • wat je weet
 • intellectuele interesses
 • wijsheid
 • intelligentie
 • enzovoort

Bovendien moet die liefde gecombineerd worden met jouw ‘natuurlijke’ kant. Geef de controle op en word verliefd. Deel je leven met de andere persoon. In bepaalde situaties hoef je alleen maar toe te laten dat geluk, passie, woede en verdriet op een spontane manier optreden.

De vonk van het verlangen altijd levendig houden is de sleutel tot een succesvolle relatie. Houden van betekent dat je het beste wilt voor de andere persoon en elk moment ten volle wil beleven. Hartstochtelijke en rationele liefde samen is de volmaakte combinatie.

Uitgelichte afbeelding met dank aan  © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ciompi Luc. Sentimientos, afectos y lógica afectiva: Su lugar en nuestra comprensión del otro y del mundo. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq.  [Internet]. 2007  [citado  2018  Dic  01] ;  27( 2 ): 153-171. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352007000200013&lng=es.
 • Martín López-Andrade Laura. Erotomanía, amor y enamoramiento: Contradicciones. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq.  [Internet]. 2009  [citado  2018  Dic  01] ;  29( 1 ): 157-169. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352009000100012&lng=es.
 • Sánchez Aragón, Rozzana. (2007). Significado psicológico del amor pasional: lo claro y lo obscuro. Interamerican Journal of Psychology41(3), 391-402. Recuperado em 01 de dezembro de 2018, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-96902007000300014&lng=pt&tlng=es.
 • ______________ La estructura emocional de la intensidad de la pasión romántica. Acta de investigación psicol  [revista en la Internet]. 2011  Ago [citado  2018  Dic  01] ;  1( 2 ): 254-273. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322011000200005&lng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.