Vijf tekenen van intuïtieve intelligentie

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, kun je intuïtieve intelligentie aanleren en kunnen je onderbewustzijn en levenservaringen je helpen om zo goed mogelijk gebruik te maken van deze intelligentie.
Vijf tekenen van intuïtieve intelligentie

Laatste update: 11 februari, 2019

Intuïtieve intelligentie is tegenwoordig zeer in trek. Het is heeft zeer weinig te maken met die rationele focus die we door middel van logische analyse op onze wereld toepassen en die gemeten wordt aan de hand van onze intellectuele intelligentie. Tegenwoordig kunnen we het hebben over verschillende vormen van intelligentie.

Iedereen blinkt uit in één of meer van deze dimensies, de dimensies waar onze grootsheid in schuilgaat en daardoor dus ook onze kracht om te slagen in het leven.

Auteurs zoals Howard Gardner hebben het over het belang van de menselijke intuïtie. In plaats van dit idee strict wetenschappelijk te bekijken, kunnen we het tegenwoordig ook erkennen als een oprecht waardevol concept.

Luisteren naar je intuïtie

De mensen die naar hun intuïtie luisteren, kunnen in contact komen met hun ware zelf, waaronder ook ervaringen uit het verleden, bepaalde emoties en dat ‘zesde zintuig’ dan ons in staat stelt creatieve oplossingen te bedenken.

Wij nodigen je uit om even te kijken naar de vijf tekenen die je kunt waarnemen wanneer je je intuïtieve intelligentie toepast in je dagelijkse leven, in plaats van het leven strict rationeel en logisch te benaderen.

1. Jouw intuïtieve intelligentie luistert naar en begrijpt je emoties

Vlinder

Albert Einstein heeft meerdere malen gezegd dat onze intuïtie het enige waardevolle goed is waar we over beschikken. Deze gedachten die vanuit ons onderbewustzijn reizen naar ons bewustzijn, zijn als het ware geschenken van onze hersenen. Natuurlijk hebben we het in dit geval niet over zomaar een geschenk.

Deze gedachten zijn een weerspiegeling van de persoon die weet hoe hij de perfectie van zijn emotionele wereld in verband kan brengen met zijn ervaring en zijn zesde zintuig.

Onze emoties maken hier hoe dan ook een fundamenteel onderdeel van uit. Begrijpen waarom we ons zorgen maken, waardoor we geblokkeerd raken, waar we boos over zijn of waar we verdrietig van worden, geeft ons een duidelijk beeld en ware kennis van onszelf.

Je moet jezelf kennen

Voor iemand die zichzelf niet kent, is het zeer lastig om creatieve ideeën voort te brengen en bepaalde beslissingen te nemen aan de hand van zijn eigen behoeftes.

Ware intuïtie komt voort uit zelfverzekerdheid. We kunnen alleen leren om ware intuïtieve intelligentie in ons dagelijkse leven toe te passen als we een evenwichtig beeld van onszelf en onze gevoelens hebben.

2. Vertrouw op dat onderbuikgevoel

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat een onderbuikgevoel natuurlijk geen magie, voorspelling of spirituele stem is die ons advies geeft.

 • Een onderbuikgevoel is de stem van ons onbewuste. Het is een snel antwoord op een bepaald moment waarop we snel moeten reageren.
 • Wanneer we een voorgevoel hebben, dan is betekent dit slechts dat onze onbewuste wereld bewust wordt om ons te helpen, niets meer.

Om dit beter te kunnen begrijpen, geven we even een voorbeeld: Je kent iemand niet, maar het gevoel in je onderbuik vertelt je dat je beter geen vriendschap of relatie met deze persoon aan kunt gaan. Waarom voel je dit? Zou je op dit gevoel in moeten gaan?

Luister ook naar je onderbuikgevoel

Wanneer we dit soort sensaties ervaren, dan is dit onze intuïtie die ons aan de hand van onze ervaringen uit het verleden, onze persoonlijkheid, onze emoties en onze waarneming een boodschap doorgeeft. Het is als het ware alsof we onze koffer van ervaringen open hebben gegooid om een antwoord te vinden.

3. Je bent observerend en laat jezelf niet beïnvloeden door de meningen van anderen

Observeren

Sommige mensen vertrouwen niet op hun intuïtieve intelligentie. Ze zijn van mening dat je jezelf niet zou moeten laten beïnvloeden door dit soort gedachten en gevoelens. Schrijvers als Robin M. Hogarth, deskundige op het gebied van besluitvorming en auteur van het boekEducating Intuition, geven echter het volgende aan:

 • Intuïtieve mensen zijn zeer observerend.
 • Ze hebben een kritisch beeld van dingen en zijn niet makkelijk om te praten.
 • Wanneer ze een beslissing moeten nemen, vertrouwen ze hiervoor op hun intuïtie en gevoelens of stimuli die duidelijkheid kunnen creëren.

Nadat ze naar hun intuïtie hebben geluisterd, maken ze echter altijd een bewuste en logische keuze. Hun intuïtie is een geweldig uitgangspunt.

4. Je geniet van momentjes alleen

Eenzaamheid bevredigt onze behoefte om in contact te komen met onszelf. Deze eenzame momenten zijn de enige momenten waarop we onze gedachten kunnen analyseren en onze emoties kunnen begrijpen.

Mensen die over intuïtieve intelligentie beschikken, zijn regelmatig in contact met hun innerlijke wereld, vaak door middel van meditatie. Tijd alleen doorbrengen geeft ons hier de kans toe – om van onszelf te genieten en vervolgens een betere connectie met de wereld te ontwikkelen.

5. Je hebt geleerd om de ‘de tekens te herkennen’

Uitkijken naar Tekens

Met de tekens herkennen bedoelen we iets zeer concreets. Als je de tekens herkent, dan weet je wanneer het het beste moment is om iets te doen. Dan heb je het door wanneer iemand tegen je staat te liegen, dan weet je wanneer je moet handelen en dan weet je wanneer je een relatie of andere verantwoordelijkheid op de juiste manier moet beëindigen.

 • Op deze tekens ingaan betekent dat je goed let op je omgeving en dat je gevoelig bent voor de dingen die zich om je heen afspelen.
 • Het houdt in dat je gebruik maakt van een ervaring waar je van geleerd hebt, die wijsheid heeft gebracht en ervoor heeft gezorgd dat je vertrouwen in jezelf hebt gekregen.
 • Op deze tekens ingaan betekent dat je een moedige stap in de richting van verandering en een nieuwe fase in je leven hebt gezet om groter geluk te kunnen bereiken.

Over het algemeen is het zesde zintuig volledig ontwikkeld bij mensen die tussen de veertig en vijftig jaar oud zijn. Dit is de leeftijd waarop we genoeg ervaringen achter de rug hebben en zelfverzekerd genoeg zijn om bepaalde veranderingen in de richting van geluk te maken.

Intuïtie kun je ook ontwikkelen

Intuïtie kan, net als ons zesde zintuig, ontwikkeld worden, of je nu een man of een vrouw bent. We kunnen en zouden allemaal van deze gave gebruik moeten maken.

Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, dan raden wij aan om de onderstaande boeken eens te lezen:


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gardner, Howard. Estructuras de la mente: la teoría de las inteligencias múltiples. Fondo de cultura económica, 2016.
 • Gardner, Howard. Inteligencias múltiples. Barcelona: Paidós, 1998.
 • Mielczareck, Vanessa. Inteligencia intuitiva. Editorial Kairós, 2009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.