Wat je slaappositie zegt over je relatie

Afgezien van het feit dat de lichaamstaal kan verschillen, kan de slaappositie met je partner een emotionele verbinding zijn met hoe je over hem of haar denkt op bepaalde momenten.
Wat je slaappositie zegt over je relatie

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je er eens goed over nadenkt, dan kan je je waarschijnlijk wel een keer herinneren dat je ruzie had met je partner. Toen je naar bed ging, draaide je je rug naar hem of haar toe of je probeerde een andere slaappositie op te zoeken om hem of haar te vermijden tijdens het slapen.

Daarnaast heb je waarschijnlijk ook wel opgemerkt dat jullie na een romantische dag of wanneer alles goed gaat zo dicht mogelijk tegen elkaar aan proberen te slapen. Volgens cognitieve- en taalspecialisten en psychologen, zegt de slaappositie van een stel een hoop over wat ze meemaken.

Afgezien van het feit dat de lichaamstaal kan verschillen, kan de slaappositie met je partner een emotionele verbinding zijn met hoe je over hem of haar denkt op bepaalde momenten. Wil je weten wat je slaappositie vertelt over de relatie met je partner?

Wat je slaappositie zegt over je relatie

Met de ruggen tegen elkaar

manieren-om-als-een-stel-te-slapen

Stellen die vaak in deze positie slapen, laten zien dat ze elkaars persoonlijke ruimte respecteren, maar niet willen stoppen met elkaar aanraken. Ze zijn dynamisch, verschillend en ze leven beide een onafhankelijk leven, maar met een gezonde en stabiele relatie.

Volgens specialisten reflecteert dit vertrouwen, zonder elke keer bij elkaar in de buurt hoeven te zijn.

Met de rug naar elkaar toe en gescheiden

manieren-om-als-een-stel-te-slapen2

Deze positie kan een teken zijn, dat er iets niet goed is in de relatie. Het is voor beide personen nodig om afstand te bewaren en vrijheid in hun leven te hebben.

Gebrek aan contact tussen lichamen in tegenovergestelde richtingen kan echter ook door een hevige discussie komen of doordat beide personen volledig onafhankelijk willen zijn.

In dit geval zou je de positie goed in de gaten moeten houden. Als de handen bijvoorbeeld gesloten zijn en het lichaam erg gespannen is, dan kan het een teken zijn dat het stel niet met elkaar wil communiceren en dat het zelfs ondraaglijk kan zijn om in de buurt van de andere persoon te zijn.

Als het lichaam losjes is, dan is er geen spanning in de relatie en dit kan aangeven dat er vertrouwen is en dat het stel elkaars ruimte respecteert.

Met het gezicht naar elkaar toe, zonder aan te raken

manieren-om-als-een-stel-te-slapen3

Deze slaappositie laat zien dat je intimiteit wilt en dat er een behoefte is om je partner te zien. Beide personen weten hoe ze momenten van privacy moeten respecteren, maar er is een connectie die afstand voorkomt. Over het algemeen hebben deze stellen minder moeite om dagelijkse problemen te overkomen.

Verstrengeld

manieren-om-als-een-stel-te-slapen4

De specialisten zijn het met elkaar eens dat deze slaappositie begeerte en passie uitstraalt. Het komt veel voor wanneer de relatie net begint. Het stel valt over het algemeen samen in slaap na een intiem moment gedeeld te hebben.

Verstrengeld slapen kan seksuele begeerte uitstralen, maar volgens experts is het ook mogelijk dat een stel dat altijd in deze positie slaapt, mogelijk problemen met jaloezie heeft.

Lepeltje lepeltje

manieren-om-als-een-stel-te-slapen5

Volgens specialisten beschermt en leid de persoon die knuffelt de ander. Het stel voelt zich comfortabel en veilig en mogelijk onveilig wanneer ze niet knuffelen tijdens het slapen. Deze slaappositie reflecteert harmonie tussen het stel. Het kan soms echter ook een beetje onzekerheid in de relatie aangeven.

Knuffelen

manieren-om-als-een-stel-te-slapen6

Volgens lichaamstaalspecialisten reflecteert deze positie betrokkenheid, liefde en affectie bij een stel. Het reflecteert over het algemeen een goede relatie en een geweldig seksleven. Volgens experts betekent met je hoofd op de schouder van je partner slapen, dat je je erg zeker voelt in je relatie.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tien redenen om elke dag te knuffelen

Uitgestrekt en in elkaar gekropen

manieren-om-als-een-stel-te-slapen7

Volgens experts is dit geen goede slaappositie bij een stel. Aangezien de persoon die alle ruimte in beslag neemt geen affectie laat zien richting zijn of haar partner.

Deze positie laat ook zien dat de relatie niet goed is, aangezien de persoon die minder ruimte heeft, weinig zelfvertrouwen en veel onzekerheden heeft, terwijl de ander denkt dat de relatie juist goed is.

Beiden hun eigen ruimte, maar de benen verstrengeld

manieren-om-als-een-stel-te-slapen8

Deze positie laat zien dat beiden van elkaar houden, maar dat er meer aandacht aan de relatie besteedt moet worden. Volgens specialisten is het een combinatie van liefde, passie en relatieverschillen. Met de benen verstrengeld slapen is een symbool van betrokkenheid richting je partner en je relatie.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over wat je slaappositie kan zeggen over de relatie met je partner! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rebel, G. (2002). El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. Edaf.
  • Sassenfeld, A. (2008). Lenguaje corporal e intencionalidad relacional. Gaceta de Psiquiatría Universitaria, 4(1), 83-92.
  • Wood, Patti. (2005). Success Signals: A Guide to Reading Body Language. Communication Dynamics.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.