Het effect van innerlijke conflicten op je welzijn, je gezondheid en je geluk

Er zijn momenten waarop we tegen onze eigen wensen in gaan om zo conflicten met anderen te vermijden. Maar het is belangrijk dat je blijft onthouden hoe noodzakelijk het is om jezelf te uiten. Want enkel op die manier raak je de innerlijke spanning kwijt.
Het effect van innerlijke conflicten op je welzijn, je gezondheid en je geluk

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ooit al eens de tijd genomen om na te denken over wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn als je voortdurend conflicten uit de weg gaat?

Voorbeelden van dit gedrag zijn:

  • geen discussie voeren of
  • geen ‘nee’ zeggen ook al wil je iets niet doen.

Als je inderdaad vaak zo handelt, dan is het belangrijk dat je onthoudt dat deze manier van handelen uiteindelijk tot nog meer problemen kan leiden.

Wat hoop je hiermee te bereiken?

Misschien doe je een inspanning om te vermijden dat er een discussie zal beginnen. Maar dat betekent echter niet dat het conflict niet zal plaatshebben. Met andere woorden: je zal bij jezelf een nog ergere innerlijke strijd veroorzaken. Jij bent dus meestal de uiteindelijke verliezer.

Door conflicten te vermijden, kwets je jezelf

Verdriet

Je hebt geen ‘nee’ gezegd omdat je bang was voor de reactie van de andere persoon. Maar dit gedrag zal binnenin jou op een negatieve manier beginnen werken.

In je hoofd zal je een gevecht voeren over het ‘ja’ of ‘nee’ zeggen. Je zal ook een innerlijke strijd voeren over de emoties die je ervaart, want je zal het gevoel krijgen dat je toch weer aan het kortste eind trekt.

Er bestaat eigenlijk niets dat erger is dan iets doen zonder dat je het echt wil doen. Want je zal je slecht en erg triestig voelen.

Maar weet je wat?

De reden hiervoor is dat je diep vanbinnen weet dat je jezelf aan het bedriegen bent.

Dit is een gemakkelijke manier om jezelf te kwetsen. Telkens weer probeer je om niemand in de steek te laten. Je wil ook niet dat ze jou laten vallen. Maar de werkelijkheid is dat jij voor jezelf niet dezelfde hoeveelheid respect toont.

Het is het dus niet waard om dat soort inspanning te leveren en conflicten te vermijden. Je moet jezelf de prioriteit geven die je verdient.

Luister naar je hart!

Maak korte metten met de angst voor wat zal gebeuren, voor wat anderen zullen zeggen of hoe kwaad ze zullen zijn. Dat is niet jouw probleem. Je moet naar je hart luisteren en zeggen wat je echt wil.

Als je dat niet doet, dan zal dit een constant probleem worden. Dan begin je jezelf opnieuw te misleiden.

Gevoelens onderdrukken

Gevoelens Onderdrukken

Gevoelens spelen een belangrijke rol wanneer je conflicten vermijdt, want je onderdrukt je emoties met kracht. Je begraaft je gevoelens zodat ze niet naar buiten kunnen komen.

Maar het is niet omdat je die gevoelens onderdrukt, dat ze niet tot uiting zullen komen. Je kan inderdaad proberen om je emoties in te houden, maar na wat porren komen ze altijd naar buiten. Vroeg of laat zal je de controle verliezen.

Wat veroorzaakt controleverlies?

Verschillende factoren kunnen dit controleverlies veroorzaken. Niet zeggen wat je eigenlijk wil zeggen, je mening niet uiten omdat je bang bent hoe anderen je zullen zien of niet zeggen wat jou stoort in het gedrag van je partner, je vriend of je broer enzovoort.

Deze situaties blijven elkaar opvolgen. Het gevolg is dat jij je zak met emoties blijft vol stoppen. Je zal de zak blijven vullen tot hij volledig vol is. Al deze gevoelens zijn negatief. En wanneer je begint over te stromen, zal de zak ontploffen. Dit gebeurt op een moment dat je het minst verwacht,  in de ergste situatie en op de slechtst mogelijke manier.

Hoe loopt het af?

Omdat je zo veel gevoelens hebt ingeslikt, zal dit ervoor zorgen dat je uiteindelijk de controle verliest. Een kleine onenigheid kan dan heel plots uitmonden in chaos.

Heeft iemand jou ooit gezegd “Het is niet zo erg”? Of misschien zelfs gezegd “Gedraag je niet zo, je overdrijft”? Misschien is dit een teken dat je emotionele zak aan het ontploffen is.

Vergiftig jezelf niet

Ontploffen

Je gevoelens onderdrukken, heeft ook effect op je lichaam:

  • Het is alsof het lichaam het uitschreeuwt
  • Je kan sterke, onverklaarbare hoofdpijn en maagpijn krijgen

Al deze symptomen zijn het resultaat van het verdringen van je emoties.

Je angsten moedigen je aan om niet te tonen wie je werkelijk bent. Zo word je je eigen vergif. Het gevolg is dat je je ontrouw zal voelen aan je eigen principes en aan wat jij wil.

Stop hiermee

Stop met altijd en met iedereen akkoord te gaan om conflicten te vermijden. De negatieve reactie zal misschien zelfs nooit komen. Het kan een scenario zijn dat jij je slechts inbeeldt. Of misschien is er toch een negatieve respons. Dat komt omdat alle anderen weten dat jij nooit ‘nee’ zegt.

Kwets jezelf niet langer

Wees niet bang voor de reactie van anderen. Jouw welzijn en jouw gezondheid zouden de belangrijkste dingen moeten zijn. Hetzelfde geldt ook voor je geluk en voor wat jij wil.

Emoties

Leer eindelijk eens om jezelf op de eerste plaats te zetten. Doe niets wat je niet wil doen en zeg niets wat je niet wil zeggen.

Probeer minder na te denken. Pieker ook niet zo veel. Want de ergste stormen treden op in onze verbeelding.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.