5 veilige manieren om uit je comfortzone te stappen

Hoewel we het gevoel hebben dat we veilig zijn in onze comfortzone, blijven we daar eigenlijk vanwege angst, waardoor we niet kunnen groeien en het onbekende niet onder ogen durven zien.
5 veilige manieren om uit je comfortzone te stappen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je het gevoel je dat je vast zit in je leven? Heb je geen doelen? Dan bevindt je je misschien in de welbekende comfortzone. Het is de zone waarin we ons zo comfortabel voelen, maar tegelijkertijd ook zo beperkt. Vandaag zul je enkele manieren ontdekken om uit je comfortzone te stappen. 

De comfortzone wordt gevormd door onze constante neiging om naar dingen te zoeken die ons een veilig gevoel geven. Hierdoor klampen we vast aan wat ons deze sensatie geeft.

Dit is echter zeer beperkt. Door deze comfortzone kan het zijn dat we afhankelijk zijn van een baan die we helemaal niet leuk vinden, of van een partner waar we niet van houden maar denken “Ach, het is niet zo slecht.”

Echter, na verloop van tijd ontmoedigt het je.

1. Schrijf alles op wat je leuk vindt om te doen

Schrijf alles op om uit je comfortzone te stappen

Een van de manieren om uit je comfortzone te komen is door iets heel eenvoudigs te doen. Neem een notitieblok of een stuk papier en begin met het opschrijven van alle activiteiten of dingen die je gelukkig maken.

Je houdt misschien van paardrijden, wandelen, naar de sportschool gaan, reizen, een instrument bespelen… De vraag is nu: maak je tijd vrij voor de dingen die je leuk vindt?

Als je in je comfortzone zit zul je waarschijnlijk merken dat je gestopt bent met het doen van veel van die dingen die je leuk vindt. Dit is het moment om ze weer te gaan doen.

Pak dat papier en begin dat wat je opgeschreven hebt in de praktijk te brengen.

2. Begin voor jezelf te zorgen

Een andere manier om uit je comfortzone te komen is om weer voor jezelf te gaan zorgen. Want hoewel je het je niet realiseert beperkt je veilige plek je en ontmoedigt het je zo dat je niet meer aan jezelf denkt.

Hoe lang is het geleden dat je voor het laatst hebt gesport? Eet je zelf goed? Slaap je als je lichaam je zegt dat je dit nodig hebt? Er zijn zeker dingen waar je niet op let.

Het is moeilijk om uit je comfortzone te komen. Luiheid is aanstekelijk en je zult jezelf afvragen: “Wat heb ik hier allemaal aan?” Hier is de sleutel: let niet op deze gedachte.

Denk aan jezelf, pas goed op jezelf, en je zult zien hoe alles ten goede begint te veranderen.

3. Besteed tijd met andere mensen

Besteed tijd met anderen om uit je comfortzone te stappen

Onze comfortzone isoleert ons soms zodat je stopt met vrienden uit te gaan of zelfs nieuwe mensen ontmoeten vermijdt.

Het is belangrijk dat je, zodra je de vorige stappen hebt voltooid, je tijd gaat doorbrengen met mensen die mogelijk betrokken zijn bij dingen die je doet.

Als je bijvoorbeeld een instrument wilt bespelen en je gaat bij een band, communiceer dan met de andere leden! Sluit jezelf niet af voor anderen.

Als je je gaat mengen in andere vriendschapskringen dan wordt je daar onzeker van. Dit is echter een gevolg van het te lang in je eigen comfortzone gezeten te hebben.

4. Maak tijd vrij voor jezelf

De vierde manier om uit je comfortzone te komen is om wat tijd voor jezelf vrij te maken. Want hoewel het niet erg belangrijk lijkt is het dat echt wel.

Dit kan worden gekoppeld aan het voor onszelf zorgen, omdat we soms de tijd die we hebben verspillen zonder er gebruik van te maken.

Reserveer een half uur of een uur voor jezelf en doe wat je wilt. Wat zegt je lichaam tegen je? Wat wil je? Zet je gedachten opzij en laat je hart spreken.

Je gedachten kunnen je beperken, ze zullen je proberen te overtuigen om binnen je comfortzone te blijven.

5. Trek je gedachten in twijfel

5 veilige manieren om uit je comfortzone te stappen

Zoals je je misschien al realiseerde zijn het je gedachten die proberen je te overtuigen om je comfortzone niet te verlaten. Het zijn deze gedachten die je vertellen dat je daar veilig bent en dat je daar niks kan overkomen.

Weet je echter zeker dat het wel waar is? Waarom probeer je je gedachten niet uit te dagen, net zoals met andere facetten van het leven?

Je zult ontdekken hoe verkeerd deze gedachten zijn en hoeveel overtuigingen er door je hoofd gaan.

Kom uit je comfortzone!

Het is tijd om dit alles te relativeren en te gaan leven zonder angst.

We hopen dat deze manieren om je comfortzone te verlaten je zullen helpen of een aantal aanwijzingen zullen geven over hoe je je leven kunt verbeteren.

We moedigen je ook aan om er bewust van te zijn dat er veel angsten en onzekerheden zijn die we zelf voeden door in de comfortzone te blijven.

Wil je echt zo doorgaan?  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brenner, Abbigail. “5 Benefits of Stepping Outside Your Comfort Zone.” Psychology Today. N.p., 27 Dec. 2015. Web. 22 Jan. 2017.
  • Henry, Alan. “The Science of Breaking Out of Your Comfort Zone (and Why You Should).” Lifehacker. Lifehacker.com, 03 July 2013. Web. 22 Jan. 2017.
  • White, Alasdair. From Comfort Zone to Performance Management. N.p.: White & MacLean, 2009. Print.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.