Vergroot je mentale kracht en verminder je zorgen

Het kan heel eenvoudig zijn. Elke dag even in de spiegel naar jezelf glimlachen maakt endorfines vrij in je hersenen. Dit helpt je om de dingen positief te bekijken. Lees hier hoe je je mentale kracht kan vergroten!
Vergroot je mentale kracht en verminder je zorgen

Laatste update: 11 februari, 2018

Wat bedoelen we als we het over “mentale kracht” hebben? Wat is het verband tussen lichamelijke oefeningen en de lenigheid en weerstand van onze geest?

Hoe vreemd het misschien ook lijkt, maar het klassieke paar “geest en lichaam” is waar. Ze zijn op een intieme manier met elkaar verbonden. Dat is een aspect dat we niet mogen vergeten.

Wanneer we spreken over mentale kracht, dan hebben we het eigenlijk over alles waardoor iemand in staat is om om te gaan met tegenslag in het dagelijkse leven.

Het gaat ook over weten hoe je je op iets moet focussen om het te bereiken. Hoe ontwikkelen we de geschikte strategieën om dat doel en het bijhorende succes te behalen?

Aan de andere kant zal je merken dat wanneer je de gezondheid van je lichaam verwaarloost, vele dagelijkse vaardigheden die te maken hebben met bepaalde cognitieve processen zoals aandacht, geheugen en zelfs creativiteit, geleidelijk zullen verminderen en verzwakken.

Om dit beter te begrijpen geven we je een eenvoudig voorbeeld. Stel dat je een slechte dag had, zo’n dag waar alles verkeerd loopt en waar het leven volledig in de war lijkt te lopen en alles precies tegen jou is.

Je voelt je zo overweldigd dat je beslist om gemakkelijke kleding aan te trekken en gewoon te gaan wandelen. Tijdens de wandeling zal je vlug merken dat er iets in jou verandert. Je voelt je lichter, je geest opent zich voor nieuwe perspectieven en je zorgen worden kleiner.

Geest en lichaam zijn nauw verbonden. Ze staan in verbinding met elkaar. Het is een duo waarvoor we moeten zorgen en dat we moeten verbeteren.

In dit artikel leggen we je vijf geweldige manieren uit waarop je dit kan doen.

1. Wandelen is de beste oefening om de gepaste mentale kracht te bereiken.

Mentale kracht en wandelen

We hebben het zonet nog genoemd: wandelen in een vlot, constant en regelmatig tempo zorgt voor verrassende veranderingen in onze geest.

 • Er zijn vele onderzoeken die dit feit bevestigen: het is voldoende dat je hooguit een half uur wandelt om een grote verscheidenheid van geestelijke gezondheidsproblemen te verminderen, depressie te voorkomen en de levenskwaliteit te verbeteren.
 • Het is niet de bedoeling dat we onszelf moe maken of onszelf pushen. Een eenvoudige, regelmatige en constante beweging gedurende een half uur brengt het lichaam op gang en voorziet het lichaam, en dan vooral de hersenen, van zuurstof.
 • Wandelen verlicht spanning. Het helpt om de hersengolven die te maken hebben met rust, op te starten. Bovendien helpt het ons om een bewustzijnstoestand te bereiken waar we meer ontvankelijk zijn voor alles om ons heen.

2. Glimlachen, een geweldige therapeutische oefening

Mentale kracht en glimlachen

Misschien verrast dit jou. En misschien geloof je het niet echt. Maar glimlachen werkt therapeutisch. Het is een innerlijke kracht die ons voedt met sterke gevoelens en die positiviteit verspreidt.

 • We vergeten dit soms, maar glimlachen is van groot belang in onze genetica. Het is een soort taal die van generatie op generatie wordt overgedragen. Het omvat dus iets meer dan alleen maar een vorm van sociale en emotionele communicatie.
 • We hoeven alleen maar te glimlachen en de hersenen belonen ons met een flinke stroom aan endorfines.
 • Het is net alsof we onszelf weer opstarten. We plaatsen de werkelijkheid in perspectief en verbinden onszelf met het heden. Bovendien krijgen we een helderder kijk op de dingen.

Aarzel dus niet om dit elke dag te doen. Wanneer je er genoeg van hebt, ga dan voor de spiegel staan en glimlach. Observeer jezelf en zie wat er binnenin je gebeurt.

3. Drie keer per dag diep inademen

Op deze blog hebben we al meerdere keren uitgelegd dat “goed ademen leven is”.

 • Stress zorgt ervoor dat we snel en onregelmatig gaan ademen. Daardoor ontvangen de hersenen niet langer de zuurstof die ze nodig hebben.
 • Bovendien maakt je lichaam bij alle situaties van angst en stress cortisol aan. Wanneer er grote hoeveelheden van dit hormoon vrijkomen, dan wordt het een gevaarlijke vijand voor ons lichaam en onze geest.

Dat is de reden waarom je ook een andere én sensationele oefening zou moeten doen, namelijk diep in- en uitademen.

 • Zoek drie momenten per dag voor jezelf. Vijftien minuten is voldoende.
 • Terwijl je vijf seconden telt, adem je lucht in. Houd de lucht dan gedurende zeven seconden vast en adem daarna gedurende acht seconden uit.

Herhaal deze oefeningen verschillende keren. Je zal de veranderingen merken.

4. Rekoefeningen in de ochtend

Mentale kracht en rekoefeningen

Heb je het ooit al eens uitgeprobeerd? Ook deze volgende oefening zal ons helpen om de geschikte “mentale kracht” te bereiken. We leren hoe we het lichaam kunnen ontspannen en hoe we het meer veerkracht, ontspanning en weerstand kunnen geven.

Om dit te bereiken zal het ons goed doen om iets vroeger op te staan. We doen dit stap voor stap, zonder ons te forceren en voeren enkele rekoefeningen uit.

Tijdens de oefeningen focussen we op de onderrug, de heupen, de schouders en de nek.

5. Gewichtheffen

Mentale kracht en gewichtheffen

Verrast? Uiteraard, maar je moet weten dat kleine weerstandsoefeningen erg therapeutisch werken. Ze hebben een erg concrete doelstelling: het verminderen van angstaanvallen.

Negatieve emoties zoals angst, vrees en bezorgdheid worden erg goed weggenomen met deze eenvoudige oefening. Doe elke dag gedurende tien tot vijftien minuten aan gewichtheffen.

Deze weerstandsoefening van middelmatige intensiteit zal ons niet alleen helpen om sterkere spieren te ontwikkelen. Maar het zal ook zorgen voor een betere beheersing van onze woede, frustratie, en angst…

Je hoeft echt niet langer te twijfelen. Met deze oefeningen zal je dag na dag vaststellen dat je meer mentale kracht hebt. Je zal beter voorbereid zijn om met de moeilijkheden in het dagelijkse leven om te gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brown, R. P., Gerbarg, P. L., & Muench, F. (2013). Breathing Practices for Treatment of Psychiatric and Stress-Related Medical Conditions. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2013.01.001
 • Jayakody, K., Gunadasa, S., & Hosker, C. (2014). Exercise for anxiety disorders: Systematic review. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2012-091287
 • Ray, U. S., Mukhopadhyaya, S., Purkayastha, S. S., Asnani, V., Tomer, O. S., Prashad, R., … Selvamurthy, W. (2001). Effect of yogic exercises on physical and mental health of young fellowship course trainees. Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
 • Kraft, T. L., & Pressman, S. D. (2012). Grin and Bear It: The Influence of Manipulated Facial Expression on the Stress Response. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797612445312
 • El estrés crónico pone tu salud en riesgo. (2019). Retrieved 31 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037
 • Heesch, K. C., van Gellecum, Y. R., Burton, N. W., van Uffelen, J. G., & Brown, W. J. (2015). Physical activity, walking, and quality of life in women with depressive symptoms. American journal of preventive medicine, 48(3), 281-291.
 • Ansfield, M. E. (2007). Smiling when distressed: When a smile is a frown turned upside down. Personality and Social Psychology Bulletin, 33(6), 763-775.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.