Bouw een geweldige relatie op met je partner!

In elke relatie zijn er zaken waarin je van mening verschilt. Maar beide partners moeten samen op een respectvolle manier een compromis vinden.
Bouw een geweldige relatie op met je partner!

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is niet altijd gemakkelijk om een geweldige relatie op te bouwen.

Een eerste aspect is dat we allemaal weten dat perfectie niet bestaat. Dat is ook de reden dat het bijna onmogelijk is om in de loop van je leven mensen te ontmoeten die volledig perfect zijn. Hetzelfde geldt voor de emotionele kant.

Maar wanneer je een partner vindt, dan is dat één van de meest vervullende ervaringen die een mens kan meemaken.

Zodra je in een stabiele relatie terecht komt, dan sta je eigenlijk op een erg interessant beginpunt van een reis. Het doel van dit samenzijn of vereniging is om een geweldige verbinding met elkaar te ontwikkelen.

Als we op deze gedachte verdergaan kunnen we zeggen dat het ons doel is om een geweldige relatie op te bouwen. Het zal wellicht niet volmaakt zijn. Maar we moeten de nodige volwassenheid bezitten om een oplossing te vinden voor deze problemen en in vrede samen te leven.

Wat is het probleem bij koppels?

relatie

Hoewel we ons bewust zijn van het feit dat mensen niet volmaakt zijn, verkopen allerlei industrieën ons een ander en verstoord beeld. Ze proberen onze aandacht te richten op een soort relatie die in werkelijkheid niet bestaat.

TV-series, soaps en films tonen ons allemaal een onrealistisch beeld van relaties. Dit medium wordt overheerst door dat type van cliché verhalen. Op de lange termijn verstoort dit zelfs het idee dat veel mensen hebben over relaties.

Lees ook dit artikel: 6 gewoonten van tevreden koppels

Een oplossing voor koppels die een geweldige relatie willen opbouwen

Ja, mensen zijn niet perfect. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn voor een gezonde, veilige en geweldige relatie.

In dit artikel geven we je wat goede raad. Het zal je echt helpen om een gezonde relatie te ontwikkelen met die speciale persoon. Want met je partner wil je de rest van je leven doorbrengen.

1. Zorg voor lichamelijke nabijheid en intimiteit

Geweldige relatie met fysiek contact

Lichamelijk contact is één van de meest belangrijke factoren om als koppel een geweldige relatie te ontwikkelen. Onze lichaamstaal weerspiegelt de mate van vertrouwen tussen twee personen. Vergeet echter niet dat je dit op een juiste en aangepaste manier doet.

Op de eerste plaats komt respect. Als de andere persoon zich bij lichamelijk contact ongemakkelijk voelt, dan is het beter om dit niet op te dringen.

De meest aangename vorm van fysiek contact is een knuffel. Want een knuffel brengt vertrouwen en geluk over. Het verlicht ook onze geest en stemming als er iets onaangenaam gebeurd is.

2. Wees attent en aandachtig

Misschien vind je dat dit nogal als een cliché klinkt, een veel gehoord advies als het over relaties gaat. Maar het is één van de belangrijkste factoren om een geweldige relatie op te bouwen. Je moet er rekening mee houden als je met een andere persoon samen bent.

Je bent de wereld van de liefde binnengetreden. Dat betekent dat gelukkig zijn jouw voornaamste doel is. Toch moet dit geluk door beide personen ervaren en gedeeld worden.

Als je dit wil bereiken, dan moet je aandacht besteden aan de signalen. Let op de non-verbale tekenen. Want in vele gevallen zeggen bepaalde mensen niet wat ze voelen of ervaren.

Je kan door aandachtig te hebben voor de ander soms verrassende dingen ontdekken en bereiken.

Wil je hierover meer lezen? Ik hou van je, maar ik heb je niet nodig

3. Teamwerk

Teamwerk is een kenmerk van een geweldige relatie

Vele mensen zullen bevestigen dat relaties lijken op zaken doen. Laten we dus eerst eens kijken naar het concept inspanning.

Dit betekent dat mensen geweldige resultaten kunnen bereiken wanneer ze beiden samen naar een gemeenschappelijk doel toewerken. Gebeurt het tegenovergestelde, dan zal hun project ineenstorten.

Hetzelfde geldt voor relaties. Als slechts één van de partners een inspanning levert en de andere niet, dan heeft dit gevolgen voor de relatie. Het meest waarschijnlijke scenario is dan dat de relatie niet zal werken. Uiteindelijk zal het koppel uit elkaar gaan.

Dat betekent dus dat beide personen gezamenlijk inspanning moeten leveren. Het is belangrijk dat ze beiden op alle vlakken hun verantwoordelijkheid nemen zodat de dingen zo gezond mogelijk verlopen.

Dat is van toepassing op elk aspect van de relatie. Het geldt dus zowel voor het koken als voor economische verantwoordelijkheden of andere dingen die even belangrijk zijn. Het delen van taken is gezond en versterkt de relatie.

4. Discussieer op een respectvolle manier

In de afgelopen decennia heeft het woord “discussie” een andere en nogal verdraaide betekenis gekregen. Tegenwoordig wordt het als een negatief iets beschouwd. We bekijken het als een ongegrond gevecht dat vol slechte energie zit.

Maar het woord verwijst eigenlijk naar het tegenovergestelde: “discussie” betekent dat je argumenten gebruikt om een standpunt of een idee te verdedigen. De voorwaarde is dat je dit respectvol doet.

Dit is een erg belangrijk advies om een stabiele en geweldige relatie op te bouwen.

Want je mag dit echt niet vergeten: het gaat hier over twee individuen, dus zullen er altijd verschillende visies zijn. Dat is de reden dat je die moet respecteren. Het is vooral belangrijk dat je ze met elkaar deelt door middel van een gezonde discussie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • The Angry Therapist. Retrieved 18 February 2021, from https://www.theangrytherapist.com/
  • Salgado, C. (2003). El desafío de construir una relación de pareja. Editorial Norma.
  • Escobar Isaza, G. A. (2000). Hacerse pareja: una guía para construir una relación de pareja duradera (No. Sirsi) i9789682461200).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.