Zes gewoontes die beter met het leven omgaan vergemakkelijken

Als het voelt alsof de druk overweldigend begint te worden, aarzel dan niet om een paar gezonde gewoontes aan te leren die je zullen helpen om de manier waarop je met het leven omgaat te verbeteren.
Zes gewoontes die beter met het leven omgaan vergemakkelijken

Laatste update: 02 januari, 2018

Dankzij deze gezonde gewoontes kun je beter met het leven omgaan, omdat ze je in staat stellen om controle over je leven te krijgen.

Dit is geweldig om de moeilijke tijden waarmee we worden geconfronteerd te overwinnen.

Je geest is gebaseerd op een constellatie van kleine en grote gewoontes. Ideaal gezien zouden de meeste van deze gewoontes positief zijn en alleen de kleine gewoontes negatief.

Proberen om elk aspect van je leven onder controle te houden, kan leiden tot angst en depressie. Het is absoluut niet makkelijk om allerlei schema’s, verantwoordelijkheden, verplichtingen en familietaken in balans te houden. Wanneer je het gevoel hebt alsof je bijna je grens hebt bereikt of dat je je grens al lang overschreden bent, probeer dan eens enkele van de volgende gewoontes in je leven op te nemen. Je zult zien dat ze stuk voor stuk zeer positief zijn en beter met het leven omgaan zo een stuk makkelijk wordt.

Wees niet zo hard voor jezelf

Man die te hard is voor zichzelf

Veel mensen denken dat het goed is om streng voor zichzelf te zijn, aangezien dit hen zogenaamd zal helpen om grote prestaties neer te zetten en hun doelen te bereiken. De waarheid is echter anders. Jezelf onder druk zetten met negatieve gedachten kan juist een compleet tegenovergesteld effect hebben: je zult al die negatieve dingen over jezelf gaan geloven en zo het vertrouwen in jezelf verliezen.

Daarom is het belangrijk om deze gewoonte om jezelf te bekritiseren en negatief te beoordelen, af te leren. Leer het een en ander door de vingers te zien; niet alles zal namelijk precies zo lopen als jij graag zou willen en dit hoeft niet per se jouw schuld te zijn.

Ideaal gezien zul je in dit soort gevallen een andere manier vinden om je doelen te bereiken. Als je het gevoel hebt alsof je deze vicieuze cirkel niet kunt doorbreken, praat dan eens met een goede vriend.

Beter met het leven omgaan door dingen anders te doen

Door alles op precies de tegenovergestelde manier te doen van hoe je gewend bent, zul je nieuwe perspectieven krijgen en je geest verruimen voor nieuwe ideeën en gedachten. Breng meer tijd door met alleen jezelf. Neem zo veel tijd als je wilt en wanneer je maar wilt: een keer per dag, per maand, per jaar.

Je gedachtegang zal hierdoor 180 graden omdraaien, met name die overtuigingen en gewoontes die doorgaans angsten en barrières opwekken in je dagelijkse leven.

Het is niet erg om van tijd tot tijd even een pauze te nemen. Onthoud: als je iets wilt, dan kun je het krijgen. Er bestaan geen grenzen;leg dus niet zo veel druk op jezelf. Door dingen anders te doen, dwing je jezelf ertoe om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Je zult de kans krijgen om nieuwe dingen te ervaren, nieuwe mensen te ontmoeten en je kennis te verbreden.

Blijf positief

Beter met het leven omgaan door een positieve instelling

Een van de meest voorkomende angsten waar mensen tegenwoordig last van hebben, is de stress die gepaard gaat met het niet in staat zijn om doelen te bereiken en op een gepaste manier met het leven om te gaan. Als je er even bij stilstaat, zul je zien dat de angst voor mislukking erg vaak voorkomt.

Probeer je niet langer te concentreren op mogelijke mislukkingen en richt je in plaats daarvan op de positieve aspecten. De gedachte aan mislukking alleen al kan een verdraaiing in je geest veroorzaken die ervoor zal zorgen dat je gaat geloven dat je niet in staat bent om bepaalde activiteiten uit te voeren. Het kan er zelfs voor zorgen dat je faalt terwijl je het probeert.

Ga mee in de filosofie dat het leven zich vandaag afspeelt, dan alles wat gebeurt voor je bestwil is. Als je mislukking leert zien als een stap op je weg om geweldige dingen te bereiken, dan zal je kijk op het leven een stuk beter worden en kun je beter met het leven omgaan.

Ook leren om te identificeren waarom sommige dingen gebeuren, zal de manier waarop je naar het leven kijkt veranderen. Geloof in alles wat je doet of wat je moet doen in het leven. Als je iemand anders hoort zeggen dat jij iets niet kunt doen, onthoud dan dat jouw grenzen niet bepaald worden door wat anderen denken. Het is inderdaad zo dat sommige dingen moeilijk voor je zullen zijn, maar wat vooral belangrijk is, is dat je de poging waagt. En als het je uiteindelijk niet lukt, dat zal er desondanks waarschijnlijk toch iets goeds uit zijn voortgekomen.

Mediteer

Dit is een gebruik dat wij erg streng aanbevelen, omdat het oprecht werkt. Probeer het gewoon eens, en met een beetje volharding zul je zien dat je er erg veel aan over kunt houden. Het zal je helpen om beter met het leven om te gaan door je te leren hoe je stress en angst kunt handhaven en zelfs depressie kunt voorkomen.

Je kunt verschillende methodes proberen tot je de methode vindt die het beste bij jou past. Het kan in eerste instantie misschien een tijdje duren voordat je in staat bent om echt te mediteren en volledig te ontspannen. Als dit het geval is, dan kun je proberen om daarnaast ook af en toe een paar yoga-oefeningen te doen. Op deze manier zul je niet alleen ontspannen, maar ook profiteren van enkele zeer positieve gezondheidsvoordelen.

Beter met het leven omgaan door jezelf wat tijd alleen te gunnen

Misschien klinken deze woorden niet zo aantrekkelijk voor je, maar hun betekenis is immens: doorbreek je routine en kies je favoriete plek om even in je eentje te gaan wandelen. Luister naar jezelf en leer om tijd alleen door te brengen. Dit zal je helpen om een hoop van je gevoelens en emoties te ontdekken.

Ook is het goed om je te realiseren dat je zelf de beste vriend bent die je ooit zult hebben.

Op de een of andere manier kan deze gewoonte je bevrijden van de vele negatieve emoties die je in je opneemt tijdens je omgang met anderen en leer je zo beter met het leven omgaan.

Zoek mensen op wanneer je je alleen voelt

Soms kan het zijn dat je je ineens erg eenzaam voelt en kan dit gevoel je gedachten volledig in beslag nemen. Op dit soort momenten voelt het alsof je vrienden en familieleden helemaal niet om je geven en alsof je het leven onmogelijk in je eentje aankunt.

In werkelijkheid is het zo dat we, vanwege onze dagelijkse verplichtingen, soms geneigd zijn om onze relaties met onze dierbaren te verwaarlozen. Probeer dus wanneer je wat vrije tijd hebt en je jezelf alleen voelt, eens het initiatief te nemen om af te spreken met vrienden of familie om die hechte banden weer te versterken. Als het lang geleden is sinds je je vrienden of familie voor het laatst hebt gezien, wees dan niet bang voor een negatieve reactie. De kans is groot dat je dierbaren juist erg blij zullen zijn dat je wat tijd met ze wilt doorbrengen.

Wij hopen dat je deze gewoontes in je dagelijkse leven zult opnemen. Onthoud namelijk dat jij zelf uiteindelijk degene bent die zal bepalen hoe jij met het leven en de problemen die je tegenkomt omgaat. Probeer niet alles tegelijkertijd te willen doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.