Hoe je positief kunt blijven in nadelige situaties

Wil je weten hoe je positief kunt blijven wanneer je geconfronteerd wordt met lastige en nadelige situaties? In dit artikel geven we je een paar tips om je hier bij te helpen.
Hoe je positief kunt blijven in nadelige situaties

Laatste update: 06 februari, 2019

Aangezien we het verleden niet kunnen veranderen, moeten we onszelf richten op het heden en de toekomst. Positief weten te blijven, zodat ons heden en onze toekomst zo vruchtbaar en welvarend mogelijk zullen zijn.

Het leven schenkt ons niet altijd precies datgene wat wij voor ogen hebben, of hetgeen wij verwachten te horen. Op dit soort momenten hebben we het gevoel alsof alles bergafwaarts gaat en helemaal niets goed gaat. Juist op dit soort momenten moeten we onszelf er echter toe zetten om het ‘glas als halfvol’ te blijven zien.

Wil je weten hoe je positief kunt blijven wanneer je geconfronteerd wordt met lastige en nadelige situaties? In dit artikel geven we je een paar tips om je te helpen om positief te zijn en te blijven.

Lees ook: Leer negatief denken uit te schakelen

Blijf positief en wees dankbaar

huilende vrouw

Toch is het zo. Het is heel moeilijk om een glimlach op te zetten wanneer de dingen juist precies zo verlopen als jij niet wilt dat ze verlopen. Het is moeilijk ombedankt tegen het leven te zeggen. Toch is het noodzakelijk om vooruit te kunnen blijven gaan.

Van een positieve houding zul je meer zelfvertrouwen krijgen en zal ook je houding ten opzichte van je problemen verbeteren. We maken allemaal moeilijke tijden mee, zo zit het leven nu eenmaal in elkaar.

Waar het echter om gaat, is hoe jij zelf met dit soort tijden omgaat en dat je er nieuwe mogelijkheden van maakt.

Wanneer je iets verschrikkelijks meemaakt, dan zal dit ongetwijfeld invloed hebben op je uiterlijke en innerlijke zelf. Je zal ziek worden, rimpels krijgen, prikkelbaar worden, niet in staat zijn je te concentreren… en ga zo maar door.

Slechts één problematische situatie kan al van invloed zijn op elke stap die je daarna nog in het leven zet, alsook je relaties met de mensen om je heen, je gezondheid etc.

Vastzitten in een storm

Het lijkt net een wiel dat je niet tegen kunt houden, een vicieuze cirkel, of hoe je het ook wilt noemen. Wat het ook is, het lijkt net alsof je met je hoofd vast zit in een donkere wolk en er overal om je heen alleen maar stormen te zien zijn.

Er valt niets te zeggen wanneer het lijkt alsof er maar geen verbetering in zicht komt, juist alleen maar het tegenovergestelde. Een tijdje lang krijg je het ene slechte nieuws na het andere te over je heen.

Het wordt alsmaar moeilijker om jezelf onder die lading problemen vandaan te krijgen. Die hap frisse lucht te krijgen die iedereen nodig heeft.

Wanhoop niet. Het is heus wel mogelijk om je leven en dagen te verbeteren, als je over de benodigde overtuiging en de juiste houding beschikt. Knoop in je oren dat alles helemaal goed komt. Probeer jezelf niet te laten verleiden door de gedachte dat je de rest van je leven ongelukkig zult zijn.

Advies om ervoor te zorgen dat negatieve situaties niet zo veel invloed op je hebben

Het gaat er niet om dat je een gevoelloze robot moet worden. Natuurlijk zullen negatieve situaties je leven veranderen. Te veel van iets is echter nooit goed. Daarom is het belangrijk om iets genadiger naar jezelf te zijn. Het onderstaande advies om positief te blijven in nadelige situaties zal enorm behulpzaam zijn:

Let vooral op de goede dingen in je leven

Genieten

Er zijn duizenden redenen om te lachen! Alles wat jou in je leven overkomt (of het nu goed of slecht is) dient als een les om sterker te worden, om je eindbestemming sneller te kunnen bereiken.

Ga in deze zienswijze geloven. Je zult zien dat je in staat zult zijn om elke situatie van positief te bekijken (je glas zal altijd halfvol zijn).

Dit zal heus niet altijd makkelijk zijn, maar het zal het wel waard zijn. Probeer altijd het goede en het slechte tegen elkaar af te wegen… om te zien wat zwaarder weegt. Probeer overal iets positiefs uit te halen. Hierdoor zal je perspectief op het leven al snel verbeteren.

Zoek naar de les die je eruit moet halen

Probeer niet alleen uit elke situatie iets positiefs te halen, maar ga ook op zoek naar de les die je eruit kunt halen. Het leven is de beste leermeester die je maar kunt krijgen.

Door alles te zien als een kans om iets te leren, zul je de dingen die je overkomen beter kunnen begrijpen en zul je in staat zijn om in de toekomst beter om te gaan met soortgelijke situaties. Wees overal op voorbereid.

Haal uit elk probleem waar je mee geconfronteerd wordt een les. Maak vervolgens in bepaalde situaties gebruik van die lessen om te groeien en te rijpen.

Hierdoor zal ook je zelfvertrouwen verbeteren en zul je je in het vervolg minder snel slecht voelen.

Zoek naar een oplossing

Op elk probleem is een antwoord te vinden, hoewel deze antwoorden soms moeilijker te vinden lijken dan een verborgen schat in het midden van de oceaan. Maak je echter geen zorgen, je zal de oplossing vinden. In plaats van alsmaar na te denken over je problemen, kun je beter nadenken over hoe je deze problemen op kunt lossen.

Hierdoor zal je negatieve houding veranderen en bovendien zul je je veel beter over jezelf voelen wanneer je weet dat je iets aan je problemen probeert te doen. Maak een plan van aanpak waarmee je tot een effectieve, snelle en volledige oplossing kunt komen.

Vergeet niet: als je huilt omdat je de zon niet kunt zien, dan zullen je tranen ervoor zorgen dat je de sterren niet ziet!

Vergeet de toekomst niet en zie het positief in

Springen

Op het moment dat je een probleem hebt of er iets fout is gegaan en je hierdoor vast blijft zitten in het verleden of soms het heden, bega je een grote fout! Het kwaad is al geschied en hier kun je niets meer aan doen. Daarom zou je je moeten richten op de dag van morgen, een dag die nog niet vast staat.

In plaats van je al te veel zorgen maken over hetgeen er al heeft plaatsgevonden, kun je beter nadenken over hoe je je vanaf nu graag zou willen voelen. Houd je gedachten bezig met de toekomst, hoe jij wilt dat deze eruit zal zien, welke stappen je zult ondernemen etc.

Praat op een positieve manier

Positieve Instelling

Die negativiteit waar je aan vast blijft klampen wanneer er dingen fout gaan in je leven, wordt ook weerspiegeld in de manier waarom je praat en de manier waarop je jezelf uitdrukt naar anderen. Waarschijnlijk loop je voortdurend over alles en iedereen te klagen.

Je hebt helemaal niets aardigs te zeggen en de woorden die je het meeste gebruikt zijn woorden als:

  • ‘nee’
  • ‘nooit’
  • ‘onmogelijk’
  • ‘verdriet’
  • ‘slecht’

Verander de manier waarop je praat om positieve dingen naar jezelf toe te trekken! Gebruik de volgende keer dat je het met iemand ergens over hebt of wanneer je zelf over iets zit na te denken woorden als:

  • ‘ja’
  • ‘het is mogelijk’
  • ‘blijdschap’
  • ‘goed’.

Je zult langzamerhand zien dat kleine veranderingen de weg vrij kunnen maken voor herstel. Wees zelfverzekerd en heb vertrouwen dat je ooit weer van het leven zult kunnen genieten, het leven dat zelfs met al zijn ups en downs prachtig is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.