4 redenen waarom je regelmatig hartkloppingen kan voelen

Hoewel het normaal is om bang te zijn als je hartkloppingen voelt, hoef je je geen zorgen te maken omdat ze kunnen worden veroorzaakt door veel verschillende dingen. Wat je wel moet doen, is naar je huisarts gaan.
4 redenen waarom je regelmatig hartkloppingen kan voelen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen zegt dat je naar de dokter moet, maar dat doe je niet. Ook al doe je alsof je geen tijd hebt of het niets is, van binnen maak je je zorgen. Je voelt regelmatig hartkloppingen, maar je weet niet waarom.

Je doet hetzelfde als voorheen, maar plotseling voel je deze sensatie en je bent bang dat er iets ernstigs met je aan de hand is. Maar als het gebeurt, besluit je het te negeren, zodat je dit gevoel dat je geest overneemt niet onder ogen hoeft te zien.

Je vrienden en familie hebben gelijk. Het beste wat je kunt doen is naar de huisarts gaan, zelfs als het niet ernstig is.

Het kan het begin zijn van iets ernstigs, maar het kan ook beheersbaar zijn. Wil je weten wat het kan veroorzaken? Lees dan snel verder.

Waarom voel je regelmatig hartkloppingen?

1. Je drinkt koffie en/of rookt

Roken en cafeïne

Zo eenvoudig zou het kunnen zijn. We hebben lange, intensieve werkdagen die we doorkomen door het drinken van koffie of thee.

Elk zenuwstelsel is echter anders. Sommigen zijn gevoeliger voor dit soort stimulerende middelen dan anderen.

 • Probeer je inname minstens twee weken te verminderen en kijk hoe je je voelt
 • Als de hartkloppingen verdwijnen, maar je vermoeid bent, raden we andere manieren aan om je lichaam te stimuleren. Zoals bijvoorbeeld ochtendgymnastiek of stimulerende smoothies.

Als je rookt, wordt het erger. Nicotine is ook een stimulerend middel, daarom is deze cocktail explosief.

 • Stoppen met alles tegelijk is waarschijnlijk te moeilijk.
 • Probeer om in ieder geval het aantal sigaretten geleidelijk te verminderen, totdat je helemaal bent gestopt.

2. Een angststoornis

Het gaat meestal samen met een soort pijn, een gevoel van zwaarte, waardoor we het gevoel hebben dat we een hartaanval gaan krijgen.

Een angststoornis is een toestand van permanente alertheid. Het werkt als volgt: er wordt een gevaar waargenomen en het hart wordt geactiveerd zodat je zo snel mogelijk van de bedreiging weg kunt komen.

Het probleem ontstaat wanneer wij het leven op dezelfde manier zien, aangezien deze hartkloppingen verschijnen om ons bang te maken, zelfs meer dan we al zijn. En we voegen daar nog een andere reden voor bezorgdheid aan toe.

 • Dus, de enige manier om deze vicieuze cirkel te stoppen is om naar een dokter te gaan.
 • Je zult je opgelucht voelen dat het niets lichamelijks is, en je kunt aan het werk gaan om het achterliggende probleem te vinden zodat je dit kunt behandelen.

3. Bloedarmoede

Anemie

 

Bloedarmoede wordt veroorzaakt wanneer we een laag niveau van rode bloedcellen hebben. Deze zijn zeer belangrijk voor de zuurstoftoevoer van ons hart. Dus, als je hier last van hebt, voel je regelmatig hartkloppingen, zonder dat je de verklaring ervoor weet.

 • Als je onvolwaardig eet, moet het hart harder werken en merken we dat onze hartslag sterker is dan normaal.
 • Het is niet vreemd dat dit gepaard gaat met de vorige reden. Als we dit merken, stijgt ons stressniveau, wat onze stemming verergert.
 • Ook worden we sneller moe. Een simpele klim de trap op kan ons vermoeid maken en we begrijpen niet waarom.

De intensiteit hiervan hangt van het niveau van de bloedarmoede af.

4. Coronaire of hart- en vaatziekten

Hartaandoeningen

Het is waar dat als je regelmatig hartkloppingen hebt, dit een teken kan zijn dat je lijdt aan dit soort aandoeningen. Het kan worden veroorzaakt door een probleem met de spier, de slagaders of de bloedsomloop.

In ieder geval is het feit dat het zich op deze manier heeft gemanifesteerd een voordeel.

Veel mensen ontdekken pas dat ze zo’n soort aandoening hebben als de situatie al zeer ernstig is.

 • Deze waarschuwingen helpen echter om het probleem snel op te sporen, voordat het verergert. Houd er rekening mee dat bij een hartaanval een deel van het hart onbruikbaar wordt.
 • Maar als je goed voor je hart zorgt, is het mogelijk dat je alleen maar medicijnen of een kleine operatie nodig hebt.
 • Vergeet niet dat we tegenwoordig een grote verscheidenheid aan oplossingen hebben voor hartaandoeningen.

Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de huisarts gaat. De dokters kunnen erachter komen wat er aan de hand is en eraan werken om het probleem te verhelpen.

Als je dat niet doet, kan het zijn dat het probleem niet overgaat, of zelfs erger wordt. Bedenk dat als het wel iets is, kun je het stoppen. Als er niets aan de hand is, kun je stoppen met je zorgen te maken.

Je wint altijd. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.