8 signalen van een beroerte

Het is belangrijk om de syptomen van een beroerte te vermelden wanneer je een specialist raadpleegt, zodat je de juiste diagnose krijgt en zo snel mogelijk behandeld kan worden.
8 signalen van een beroerte

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een beroerte is een cerebrovasculaire gebeurtenis die plaatsvindt wanneer de hersenmassa afsterft ten gevolge van een gebrek aan bloedcirculatie in de hersenen. Wanneer een bloedvaatje knapt of verstopt raakt door een klonter, stroomt er niet genoeg bloed meer naar de hersenen. Vervolgens krijgen de zenuwcellen niet genoeg zuurstof.

Het is een ziekte die steeds vaker voorkomt en in verband gebracht wordt met zaken zoals:

Mannen, vrouwen en leeftijd

De ziekte treft zowel mannen als vrouwen en dit in gelijke mate. Maar vrouwen sterven in één op de twee gevallen wel aan de ziekte. Het risico op de ziekte neemt sterk toe na de leeftijd van 55 jaar. Daarna neemt het jaarlijks alleen maar toe.

Een beroerte is moeilijk vast te stellen

Het meest zorgwekkende aspect aan de ziekte is dat het net als bij andere cardiovasculaire ziektes maar moeilijk vast te stellen is en dat de symptomen vaak verward worden met andere ziektes. De symptomen kunnen ook erg plots opduiken. Sommige patiënten merken pas dat er iets fout zit net voor het gebeurt.

Onderzoek voorkomt het probleem niet. Maar het voorkomt wel dat de overlevingskans na het voorvallen groter is.

1. Hoge bloeddruk

Bloeddruk

Patiënten met een hoge bloeddruk voelen meestal de sterke symptomen niet die hen proberen te wijzen op nakend gevaar.

Het probleem is dat een hoge bloeddruk het risico op een herseninfarct of hersenbloeding erg verhoogt, tenzij het nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Een hoge bloeddruk kan er namelijk voor zorgen dat de bloedtoevoer naar de hersenen niet correct verloopt, onder meer wanneer bloedvaatjes knappen of bloed lekken.

Daarom is het zo belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij een dokter, zeker als je een verhoogd risico loopt op de ziekte.

2. Stijve nek

Een stijve nek kan het gevolg zijn van stress, een slechte houding of te zware inspanning. Maar vergeet niet dat het ook het gevolg kan zijn van een geblokkeerd of lekkend bloedvat.

Als je je kin niet tot op je borst kunt bewegen en je last hebt van pijn die uitstraalt naar het hoofd, raadpleeg dan meteen een dokter.

3. Zware hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vaak voorkomend symptoom en kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Hoofdpijn is vaak heel onschuldig, maar als het erg plots en zonder aanleiding opduikt, kan je het beste naar het ziekenhuis gaan voor een controle.

Erg intense, kloppende hoofdpijn is vaak een voorteken van een verhoogde druk op de slagader en in de meest ernstige gevallen kan het een voorteken zijn van een beroerte.

4. Eén kant van het lichaam is verlamd

Dit een erg vaak voorkomend symptoom bij mensen die een beroerte gaan krijgen. Het gebeurt meestal tijdens het slapen, maar soms ook net voor het slapengaan.

Meestal is het niet gemakkelijk om vast te stellen, maar als je symptomen ervaart, mag je deze in geen geval negeren.

5. Problemen met het zicht

Zichtproblemen

Iemand die normaal perfect kan zien en plots last krijgt van wazig of verminderd zicht, moet een dokter raadplegen. Deze symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door andere gezondheidsproblemen, maar de kans op een beroerte kan je niet negeren.

6. Plotselinge vermoeidheid

Wanneer je plots geen energie meer hebt, is dit altijd een teken dat er iets aan de hand is. Vermoeidheid is een vaak voorkomend symptoom bij vele ernstige gezondheidsproblemen, vooral wanneer er iets de normale zuurstoftoevoer naar de hersenen belemmert.

7. Problemen bij het wandelen en bewegen van de armen

Beenkramp

Problemen met de controle over de ledematen is een vaak voorkomend symptoom dat opduikt voor een beroerte. Een sterke, abnormale pijn in de schouder is al meer dan een goede reden om medische hulp te zoeken.

Het duikt niet bij iedereen op en bij sommigen treedt het vlak voor de beroerte op.

Lees ook dit artikel:
Beroertes vermijden

8. Vertigo, duizeligheid en algemene verwarring

Deze symptomen duiken ook op bij andere gezondheidsproblemen en meestal duiden niet echt op iets ernstigs, maar toch zijn ze een goede reden om een dokter te raadplegen. Deze symptomen moeten besproken en behandeld worden, zeker wanneer ze een voorteken zijn van een cardiovasculair probleem dat kan opduiken.

We kunnen dus stellen dat het niet eenvoudig is om een beroerte tijdig vast te stellen, maar het is wel handig om de mogelijke symptomen te kennen die voor kunnen komen voorafgaand aan een beroerte. Door aandachtig om te springen met de signalen en tijdig medische hulp in te schakelen, kunnen ernstige gevolgen voorkomen worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.