Beroertes vermijden

Wist je dat beroertes gevolgen kunnen hebben, die zo serieus zijn dat ze soms de dood als gevolg hebben? Dat is exact waarom we deze gelegenheid aangrijpen om eens te kijken naar manieren om beroertes te vermijden. Het is ook belangrijk eerst de symptomen aan te halen die een waarschuwing kunnen zijn, zodat je je bewust wordt van de mogelijke risico’s.

Wat veroorzaakt beroertes?

Beroertes ontstaan wanneer de bloedvaten in de hersenen verstopt raken. Dit kan het geval zijn door stolling of door een bloeding in de hersenen. De symptomen zijn afhankelijk van de graad van ernst.

Voornaamste symptomen

Wanneer er een beroerte plaatsvindt, zijn er verschillende delen van het lichaam en zintuigen die daardoor aangetast worden: voornamelijk het geheugen, mobiliteit, spraak, gedrag en zelfs gedachten. Deze symptomen, samen met enkele andere, zouden een waarschuwing kunnen zijn dat er iets fout loopt. Ze kunnen traag optreden, maar in sommige gevallen ontwikkelen ze zich over een periode van enkele dagen of weken.

Tekenen van een mogelijke CVA (cerebrovasculair accident)

CVA

  • Verdovend gevoel
  • Zwakheid of subtiele gezichtsverlamming of verlamming die één kant van het lichaam aantast
  • Moeilijkheden bij het praten of verstaan
  • Wazig zicht
  • Ernstige en plotse hoofdpijn gecombineerd met een hoge bloeddruk
  • Duizeligheid
  • Problemen met evenwicht of spiercontrole

Wanneer je één van deze symptomen opmerkt, is het cruciaal zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Hoe sneller een beroerte behandeld wordt, hoe groter de kans dat je volledig herstelt zonder nare gevolgen.

Tips om een CVA te vermijden

Houd je bloeddruk onder controle

Wanneer je bloeddruk hoger is dan 130/80, wordt het een hoge risicofactor voor beroertes. Een hoge bloeddruk geeft echter geen symptomen. Daarom is het belangrijk een afspraak bij de dokter te maken, die dan de gepaste onderzoeken kan uitvoeren om te verzekeren dat je bloeddruk op een normaal niveau is. Wanneer dit niet het geval is, zal je dokter ongetwijfeld enkele aanbevelingen meegeven. Sommige hiervan zullen vooral te maken hebben met aanpassingen aan je dieet of levensstijl, zoals bijvoorbeeld meer fysieke inspanning inplannen, stoppen met roken of minder of geen alcoholische dranken nuttigen.

Wanneer je bloeddruk niet meer te controleren valt en enkel wanneer het echt noodzakelijk is, zal je dokter je medicatie voorschrijven.

Houd je gewicht onder controle

Je gewicht onder controle houden is ook essentieel om beroertes te vermijden. Wanneer je lijdt aan overgewicht is het belangrijk dat je probeert enkele kilo’s te verliezen en het gewicht te bereiken dat de dokter je aanraadt. Overgewicht is namelijk een belangrijke risicofactor voor beroertes. De beste manier om gewicht te verliezen is door genoeg sport te beoefenen en door er alles aan te doen om gezond te eten, met name veel fruit en groenten eten en vetten en suikers zo veel mogelijk vermijden.

Gezond dieet

Een gebalanceerd dieet legt de nadruk op gezonde voeding, wat natuurlijk een groot verschil maakt. Gezonde voeding beschermt je tegen beroertes, diabetes, een hoge cholesterol, te veel triglyceriden, een te hoge bloeddruk en verscheidene andere aandoeningen.

Een gezond dieet volgen betekent ook dat je gefrituurd voedsel en fast food zo veel mogelijk moet proberen te vermijden en beter meer fruit, groenten, granen, vis, kip of kalkoen eet.

Onthoud altijd: beter voorkomen dan genezen!

Bekijk Ook