Hoe de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren

07 oktober, 2018
De bloedtoevoer naar de hersenen is de toevoer van het bloed dat onze hersenen ten allen tijde bereikt. Het zal je verbazen dat je hersenen bijna 20% van de toevoer van iedere hartslag nodig hebben.
 

Weet je wat er gebeurt als, op ieder willekeurig moment, de bloedtoevoer naar de hersenen niet goed verloopt en een deel de hersenen niet bereikt? Dan kan er ischemie ontstaan. 

Een klein deel van het hersenweefsel begint af te sterven, er worden minder connecties gemaakt, ons geheugen gaat achteruit, er is een verhoogd risico op een beroerte…

Het is ook belangrijk om te weten dat door een simpele actie zoals het verbeteren van de bloedtoevoer naar de hersenen we serieuzere aandoeningen kunnen voorkomen. We kunnen daardoor genieten van gezonde hersenen en een betere cognitieve functie, waardoor ons geheugen en onze concentratie verbetert.

Wil je weten hoe je dit kunt doen? Vandaag vertellen we je hier over vijf manieren om de bloedtoevoer naar je hersenen te verbeteren.

1. Aerobics om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren

Aerobics om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren

Aerobics kan de cardiovasculaire functie verbeteren en daardoor ook de bloedtoevoer naar de hersenen. Het is ook nog heel goed voor het oxideren van het lichaam, wat de gezondheid van de hersencellen en weefselconnecties verbetert.

Wil je ontdekken wat de beste aerobe oefeningen om de bloedtoevoer naar je hersenen te verbeteren zijn? Je kunt kiezen uit onder andere de volgende activiteiten:

 
 • Wandel iedere dag een half uur
 • Ga iedere dag vijftien minuten hardlopen
 • Neem danslessen
 • Ga vijftien minuten fietsen
 • Doe thuis aerobics

Lees ook:

De voordelen van aerobe bewegingsvormen

2. De beste voedingsmiddelen om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren

De beste voedingsmiddelen om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren

Er zijn ook verschillende soorten voedingsmiddelen die helpen de gezondheid van je hersenen te verbeteren. Zoals we eerder al eens hebben verteld, gebruikt dit orgaan 20% van het bloed dat wordt geproduceerd bij iedere hartslag.

Dit betekent dat er een hoog energieniveau nodig is, dat ook wordt verkregen uit glucose, koolhydraten en natuurlijk goede proteïne.

Dit zijn de beste voedingsmiddelen die je altijd moet opnemen in je dieet:

 • Volkoren granen, quinoa, bruine rijst, havermout, rogge.
 • Essentiële vetzuren, zoals degene die gevonden worden in zalm, sardines, avocado, olijfolie, walnoten en pompoenpitten.
 • Cranberries, aardbeien en citrusvruchten.
 • Tomaten, boerenkool, broccoli, spinazie, asperges.
 • Eieren.
 • Infusies met salie.

3. Zeg nee tegen tabak, overgewicht en stress

Zeg nee tegen tabak en stress om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren
 

Het is van groot belang dat je dit serieus neemt: tabak, overgewicht en stress zijn namelijk drie van de grootste vijanden van de gezondheid van de hersenen.

Je moet weten dat tabak bijvoorbeeld de bijnieren stimuleert om de bijnierschorshormoon vrij te geven als het de bloedstroom bereikt in de vorm van nicotine.

Adrenaline ontstaat in het lichaam onder stress en dit stimuleert het centrale zenuwstelsel, waardoor we tachycardie of hypertensie ontwikkelen. Dit alles zorgt ervoor dat de alvleesklier minder insuline gaat produceren, wat op zijn beurt weer het glucoseniveau vergroot en onze hersenen overstimuleert. Zoals je ziet, is het dus één grote tijdbom.

En dan is er ook nog overgewicht of obesitas. Hoe beïnvloedt dit de bloedtoevoer naar de hersenen? Het hebben van overgewicht verhoogt het risico op een beroerte. 

De ophoping van vet veroorzaakt namelijk verharding van de aderen en slagaderen. Daardoor vloeit het bloed langzamer. Dit alles verhoogt het risico op serieuze gezondheidsproblemen, die voorkomen zouden kunnen worden als we goed letten op wat we eten en een gezond leven leiden. Het is dus de moeite waard om hier op te letten!

Meer weten?

Zes soorten obesitas en hun oorzaken

4. Doe iedere dag hersentraining

Hersentraining om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren
 

Hoe staat het eigenlijk met je hersenspieren? Om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren, is het ook nodig om de cognitieve functies van de hersenen te trainen. Denk bijvoorbeeld aan het geheugen, nieuwsgierigheid, interesse voor de dagelijkse dingen, motivatie.

Dit alles zal nieuwe connecties samenstellen tussen de neuronen en beetje bij beetje ontstaan er meer structuren die weerstand bieden aan de tand des tijds en de mogelijke ziektes waaraan we zouden kunnen gaan lijden.

Probeer daarom iedere dag iets nieuws te leren, door te lezen, jezelf aan te melden voor een cursus, door te ontdekken wat de wereld van het internet te bieden heeft om je geheugen te verbeteren en je concentratie te verhogen. Het is namelijk heel goed voor de gezondheid van je hersenen.

5. De kracht van positief denken

De kracht van positief denken om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren

Dagelijkse stress, zorgen of het hebben van een negatieve of fatalistische instelling kan de neurochemie van de hersenen veranderen, de verschijning van cortisol veroorzaken en het adrenalineniveau in het bloed verhogen.

Dit alles veroorzaakt wisselingen in de hersencirculatie die, als ze gedurende lange tijd aanwezig zijn, serieuze gevolgen kunnen hebben.

 

Positieve gedachten echter zijn nog beter dan vitamines of pijnstillers. Ze bieden het soort energie dat we dagelijks nodig hebben, omdat onze dromen en gezondheid weerspiegeld worden in onze gezondheid. Probeer dus altijd om deze aspecten te ontwikkelen:

 • Díaz-Carrillo, M. A., & Carrillo-Esper, R. (2015). Flujo sanguíneo cerebral. Revista d Mexicana de Anestesiología.
 • Díez-Tejedor, E., Del Brutto, O., Álvarez-Sabín, J., Muñoz, M., & Abiusi, G. (2001). Clasificación de las enfermedades cerebrovasculares. Sociedad Iberoamericana de Enfermedades Cerebrovasculares. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.4135/9781412985475
 • AHA, A. H. A. (2016). El ataque isquémico al cerebro. American Heart Association.