9 gewoontes die veroudering vertragen

· 21 november 2015

Een populair liedje van de wereldberoemde band Queen vraagt ons “Who wants to live forever?”. Als dit werkelijk mogelijk zou zijn, dan zou de meerderheid van de wereldbevolking waarschijnlijk proberen duizenden jaren lang te leven. Helaas kunnen wij je niet helpen voor altijd te leven, maar met deze tips kunnen we je wel helpen zo gezond mogelijk te leven en een betere gezondheid te hebben, waardoor je fysiek gezien wel net iets ouder kunt worden.

Wie zegt dat je niet ouder dan 80 of 90 jaar kunt worden? Het is slechts een kwestie van zo snel mogelijk je gewoontes veranderen, zodat je leefkwaliteit verbetert en je minder problemen zult hebben met je gezondheid. Dit klinkt misschien allemaal als een verre droom of utopie, maar het is echt wel mogelijk om hier een realiteit van te maken.

De laatste studies aangaande het moderne leven

Studies tonen aan dat hoewel mensen tegenwoordig gemiddeld ouder worden dan voorheen, mensen in de geschiedenis wel veel gezonder leefden. Waarom zou je 85 jaar oud willen worden als je continue last hebt van verschillende ziektes en aandoeningen?

Foto Maken

Een sedentaire leefstijl, ongezond voedsel, alcohol en sigaretten zijn de vier grootste boosdoeners voor iemand die graag een beter en langer leven wenst te leiden. Deskundigen stellen dat deze vier factoren, wanneer ze allemaal met elkaar gecombineerd zijn, je leven tot wel 12 jaar kunnen verkorten.

Het goede nieuws is gelukkig dat als je deze gewoontes verandert en je je bewust wordt van het gegeven dat je maar één lichaam hebt en dat je dus goed voor dit lichaam moet zorgen, je ervoor kunt zorgen dat je in principe langer kunt leven.

Negen manieren om veroudering te vertragen

Eet niet te veel

Om de 100 te bereiken moet je proberen altijd wat eten op je bord over te houden of simpelweg kleinere porties op te scheppen. Japanners zijn het volk op aarde dat gemiddeld het oudste wordt. Volgens deskundigen op dit gebied komt dit doordat Japanners altijd eten tot ze slechts 80% voldaan zijn. Om te kunnen voelen wanneer je maag net iets meer dan driekwart vol is, is het noodzakelijk om langzaam te eten. Je kunt het verouderingsproces vertragen door minder te eten, omdat calorieën ervoor zorgen dat het lichaam meer van het schildklierhormoon T3 aanmaakt. Dit hormoon vertraagt de stofwisseling.

Heb meer seks

De aanbevolen hoeveelheid seks om langer te kunnen leven is ongeveer twee à drie keer per week. Door goede seks blijft je lichaam in beweging, komen positieve hormonen vrij, verbrand je veel calorieën (vergelijkbaar met een half uur wandelen), gaat je bloeddruk omlaag, versterk je je immuunsysteem, zal je beter slapen, bescherm je je hart en kun je overtollig gewicht kwijtraken.

Doe de tv en de computer uit

Het is helemaal niet goed voor je gezondheid om veel tijd te besteden aan het kijken naar een scherm. Mensen die gemiddeld vier uur per dag televisie kijken, hebben 50% meer kans om te overlijden aan problemen die veroorzaakt worden door het hebben van een sedentaire leefstijl dan mensen die ongeveer twee uur per dag televisie kijken. Door de tv in de avond uit te doen, zul je ook beter en lekkerder slapen. Deskundigen raden aan voor het slapengaan geen televisie te kijken. Probeer eens een boek te lezen. Omdat veel mensen de computer wel moeten gebruiken om hun werk te kunnen doen, is dit apparaat wat moeilijker te vermijden. Daarom is het verstandig om tijdens werktijd af en toe een kleine pauze te nemen, waarbij je even naar buiten gaat voor wat frisse lucht, je benen strekt etc.

TV Kijken

Vermijd blootstelling aan de zon

Probeer schadelijke UV-stralen zoveel mogelijk te vermijden. Op deze manier kun je problemen als huidirritatie, verbranding en zelfs huidkanker voorkomen. Ook zal je huid er jonger van blijven omdat UV-stralen rimpels, ouderdomsvlekken en sproetjes veroorzaken. Wanneer je in de zomer naar buiten gaat, probeer je dan altijd in te smeren met een zonnebrandcrème die minstens factor 30 heeft. Dit geldt niet alleen voor je gezicht, maar ook voor je borst, nek, schouders, armen en handen.

Leid een druk sociaal leven

Studies tonen aan dat mensen die zich altijd omringen met vrienden en familie minder risico lopen op het ontwikkelen van hartproblemen. Eenzaamheid kan depressie, stress, hoog cholesterol, angst etc. veroorzaken. Dit geldt vooral voor oudere mensen die enorm verdrietig worden wanneer hun kinderen, kleinkinderen en andere familieleden niet vaak op bezoek komen.

Drink met mate

Als je sterke behoefte hebt aan wat wijn of een borrel na je werk, dan is de geschikte hoeveelheid alcohol per dag twee glazen voor mannen en één glas voor vrouwen. Vergeet echter niet dat het drinken van alcohol niet alleen kan resulteren in een alcoholverslaving, maar ook problemen met de alvleesklier of lever en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Doktoren geven wel aan dat het gezond is om dagelijks een glas rode wijn te drinken om hartaanvallen of diabetes te voorkomen.

Vrienden

Eet fruit en groenten

Als je veel junkfood eet, heb je vaak minder trek in fruit of groenten. En dat terwijl deze twee soorten voedsel nu juist zo belangrijk zijn voor je algehele welzijn en ontwikkeling. Denk voordat je je tanden zet in een lekker zoutig tussendoortje even na en probeer jezelf over te halen om in plaats daarvan te kiezen voor een heerlijke gezonde appel. Kies in plaats van patat voor een frisse tomatensalade. Groente en fruit kunnen helpen de kans op hartziektes, kanker, overgewicht en slechte cholesterol etc. te verkleinen. Daarnaast zal het eten van fruit en groente je lichaam ontgiften en de bloedsomloop verbeteren.

Lichamelijke beweging

Je zou moeten proberen om elke dag even te gaan wandelen en als je hier echt geen tijd voor hebt, probeer dan in ieder geval altijd de trap te nemen in plaats van de lift. Er is een erg groot verband tussen lichamelijke beweging en een lang leven. Het beoefenen van een sport kan je levensverwachting tot wel vier jaar verlengen en heeft een erg positieve invloed op je hart, longen, geest en humeur. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen.

Rook niet

Dit is een van de slechtste gewoontes in onze hedendaagse samenleving. Vrouwen die voor hun 35e stoppen met roken, kunnen hun levensverwachting tussen de zes en acht jaar verlengen. Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Niemand probeert je ervan te overtuigen dat het makkelijk zal zijn, maar dit betekent niet dat het het niet waard zal zijn om het te proberen. Na een dag niet roken zullen de voordelen al merkbaar zijn en deze voordelen zullen alleen maar toenemen naarmate de tijd verstrijkt.