9 gewoontes die veroudering kunnen vertragen

Een populair liedje van de wereldberoemde band Queen vraagt ons “Who wants to live forever?”. Als dit werkelijk mogelijk zou zijn, dan zou de meerderheid van de wereldbevolking waarschijnlijk proberen duizenden jaren lang te leven.
9 gewoontes die veroudering kunnen vertragen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Helaas kunnen wij je niet helpen voor altijd te leven. We kunnen je echter wel een lijst gewoontes geven die veroudering kunnen vertragen, door fysiek gezien zo gezond mogelijk te leven en een betere gezondheid te hebben.

Wie zegt dat je niet ouder dan 80 of 90 jaar kunt worden? Het is slechts een kwestie van zo snel mogelijk je gewoontes veranderen. Dan kun je je leefkwaliteit verbeteren en minder problemen hebben met je gezondheid. Dit klinkt misschien allemaal als een verre droom of utopie, maar het vergroot wel je kansen om veroudering te vertragen.

De laatste studies aangaande het moderne leven en veroudering

Hoewel de levensverwachtig van mensen in de loop van de laatste eeuwen drastisch is gestegen, leefden mensen in de geschiedenis wel veel gezonder. Waarom zou je 85 jaar oud willen worden als je continue last hebt van verschillende ziektes en aandoeningen?

Foto Maken

Een sedentaire leefstijl, ongezond voedsel, alcohol en sigaretten zijn de vier grootste boosdoeners voor iemand die graag een beter en langer leven wenst te leiden. Volgens een onderzoek dat in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association werd gepubliceerd zijn deze vier factoren, wanneer ze allemaal met elkaar gecombineerd zijn, je leven tot wel 12 jaar kunnen verkorten.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Als je deze gewoontes verandert en je je bewust wordt van het feit dat je maar één lichaam hebt waar je goed voor moet zorgen, kun je ervoor zorgen dat je in principe langer kunt leven.

Negen gewoontes die veroudering kunnen vertragen

Eet niet te veel

Men zegt wel eens dat je moet proberen altijd wat eten op je bord over te houden om 100 te worden. Je kunt ook simpelweg kleinere porties op te scheppen. Hoewel je dit niet te letterlijk kunt nemen, zit er wel een kern van waarheid in.

Japanners zijn het volk op aarde dat gemiddeld het oudste wordt. Volgens deskundigen op dit gebied komt dit doordat Japanners altijd eten tot ze slechts 80% voldaan zijn. Om te kunnen voelen wanneer je maag net iets meer dan driekwart vol is, moet je langzamer gaan eten.

Je zou veroudering kunnen vertragen door minder te eten. Te veel aan calorieën zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer van het schildklierhormoon T3 aanmaakt. En dit hormoon vertraagt de stofwisseling.

Heb meer seks

De aanbevolen hoeveelheid seks om langer te kunnen leven is ongeveer twee à drie keer per week. Door goede seks blijft je lichaam in beweging, komen positieve hormonen vrij, verbrand je veel calorieën (vergelijkbaar met een half uur wandelen), gaat je bloeddruk omlaag, versterk je je immuunsysteem, zal je beter slapen, bescherm je je hart en kun je overtollig gewicht kwijtraken.

Doe de tv en de computer uit

Het is helemaal niet goed voor je gezondheid om veel tijd te besteden aan het kijken naar een scherm. Volgens een Australisch onderzoek dat gepubliceerd werd in het British Journal of Sports Medicine, hebben mensen die gemiddeld vier uur per dag televisie kijken 50% meer kans om te overlijden aan problemen die veroorzaakt worden door het hebben van een sedentaire leefstijl dan mensen die ongeveer twee uur per dag televisie kijken.

Door de tv ‘s avonds uit te doen, zul je ook beter en lekkerder slapen. Deskundigen raden aan voor het slapengaan geen televisie te kijken, omdat dit je geest stimuleert. Probeer eens een boek te lezen.

Omdat veel mensen de computer wel moeten gebruiken om hun werk te kunnen doen, is dit apparaat wat moeilijker te vermijden. Om veroudering tegen te gaan is het verstandig om tijdens werktijd af en toe een kleine pauze te nemen. Ga even naar buiten voor wat frisse lucht en strek je benen.

TV Kijken

Vermijd blootstelling aan de zon

Probeer schadelijke UV-stralen zoveel mogelijk te vermijden. Op deze manier kun je problemen als huidirritatie, verbranding en zelfs huidkanker voorkomen. Ook zal je huid er jonger van blijven omdat UV-stralen rimpels, ouderdomsvlekken en sproetjes veroorzaken.

Wanneer je in de zomer naar buiten gaat, probeer dan altijd een zonnebrandcrème met factor 30 te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor je gezicht, maar ook voor je borst, nek, schouders, armen en handen.

Leid een druk sociaal leven

Studies tonen aan dat mensen die zich altijd omringen met vrienden en familie minder risico lopen op het ontwikkelen van hartproblemen. Eenzaamheid kan depressie, stress, hoog cholesterol, angst etc. veroorzaken. Dit geldt vooral voor oudere mensen die enorm verdrietig worden wanneer hun kinderen, kleinkinderen en andere familieleden niet vaak op bezoek komen.

Drink met mate

Als je sterke behoefte hebt aan wat wijn of een borrel na je werk, probeer dan maximaal per dag twee glazen voor mannen en één glas voor vrouwen te drinken. Vergeet echter niet dat het drinken van alcohol niet alleen kan resulteren in een alcoholverslaving, maar ook problemen met de alvleesklier of lever en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Een aantal onderzoeken suggereren wel dat een glas rode wijn per dag een positieve invloed kan hebben op hart- en bloedvaten.

Vrienden

Eet fruit en groenten

Als je veel junkfood eet, heb je vaak minder trek in fruit of groenten. En dat terwijl deze nu juist zo belangrijk zijn voor je algehele welzijn en ontwikkeling. Denk even na voordat je je tanden zet in een lekker zoutig tussendoortje. Probeer jezelf over te halen om in plaats daarvan te kiezen voor een heerlijke gezonde appel. Kies in plaats van patat voor een frisse tomatensalade.

Groente en fruit kunnen helpen de kans op hartziektes, kanker, overgewicht en slechte cholesterol etc. te verkleinen. Daarnaast kan het eten van fruit en groente je lichaam ontgiften en de bloedsomloop verbeteren.

Lichamelijke beweging

Je zou moeten proberen om elke dag even te gaan wandelen. Als je hier echt geen tijd voor hebt, probeer dan in ieder geval altijd de trap te nemen in plaats van de lift. Er is een erg groot verband tussen lichamelijke beweging en een lang leven.

Het beoefenen van een sport kan je levensverwachting tot wel vier jaar verlengen, volgens een onderzoek dat in 2012, in het PLoS Medicine verscheen. Bovendien heeft het een erg positieve invloed op je hart, longen, geest en humeur. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen.

Rook niet

Dit is een van de slechtste gewoontes in onze hedendaagse samenleving. Vrouwen die voor hun 35e stoppen met roken, kunnen hun levensverwachting tussen de zes en acht jaar verlengen. Het is nooit te laat om te stoppen met roken.

Niemand probeert je ervan te overtuigen dat het makkelijk zal zijn. Dit betekent echter niet dat het het niet waard zal zijn. Na slecht een dag niet roken zullen de voordelen al merkbaar zijn. En deze voordelen zullen alleen maar toenemen naarmate de tijd verstrijkt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bertoldi, K., Cechinel, L. R., Schallenberger, B., Corssac, G. B., Davies, S., Guerreiro, I. C. K., … & Siqueira, I. R. (2018). Circulating extracellular vesicles in the aging process: impact of aerobic exercise. Molecular and cellular biochemistry, 440(1-2), 115-125.
  • Carmona, J. J., & Michan, S. (2016). Biology of healthy aging and longevity. Revista de investigacion clinica, 68(1), 7-16.
  • Zhang, N., Li, Z., Mu, W., Li, L., Liang, Y., Lu, M., … & Wang, Z. (2016). Calorie restriction-induced SIRT6 activation delays aging by suppressing NF-κB signaling. Cell Cycle, 15(7), 1009-1018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.