Tips om je stofwisseling te versnellen

· 31 januari 2016

De stofwisseling, of ook wel het metabolisme genoemd, is het proces in ons lichaam van aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afbraakstoffen. Daarbij komt energie vrij. Heb je een snelle stofwisseling, dan wordt veel energie gebruikt die afkomstig is van de opgenomen voedingsstoffen. Heb je echter een traag metabolisme en eet je meer dan nodig dan wordt overtollige energie opgeslagen als vet. Gelukkig bestaan er voldoende natuurlijke middelen en zelfs voedingsproducten die de stofwisseling kunnen versnellen.

Het stofwisselingsproces wordt beïnvloed door verschillende factoren en je kan dus zelf je metabolisme versnellen of vertragen. Voldoende beweging, goed slapen en een gezond dieet bestaande uit voedingsmiddelen die je stofwisseling een boost geven, zijn de belangrijkste aanbevelingen om op een gezonde manier je gewicht op peil te houden.

Tips om je stofwisseling op natuurlijke wijze te versnellen

Heb je een trage stofwisseling en verbranding, dan wordt minder energie verbruikt dan dat er opgenomen wordt in het lichaam en zal het resultaat een langzame gewichtstoename zijn. Een lichaam met een snelle stofwisseling is een lichaam dat genoeg signalen krijgt dat er voldoende voedsel is, waardoor het dus niet in spaarmodus hoeft te gaan. Eet dus in de eerste plaats genoeg en liefst 5 tot 6 kleine porties per dag. Zo blijft je stofwisseling goed op gang en blijft het lichaam energie verbranden. Sla het ontbijt niet over, want dat zet immers de verbranding in gang, neem voldoende calorieën op en vergeet niet zoals altijd genoeg water te drinken. En wist je dat er ook voedingsmiddelen bestaan die de eigenschap hebben je stofwisseling te verhogen? Dit artikel somt hieronder een lijstje op van welke producten je aan het menu kan toevoegen om meer energie te verbruiken:

Pepers

Pittige kruiden zoals cayennepeper en chilipepers geven je stofwisseling een stevige opkikker dankzij de aanwezigheid van capsaïcine. Deze voedingsstof stimuleert de verbranding van calorieën, waardoor de hoeveelheid aanwezig vet efficiënt aangepakt wordt. Voeg een eetlepel pittige kruiden aan je eten toe tijdens het koken. Alhoewel dit effect tijdelijk is, kan het toch helpen met afvallen als je het regelmatig aan je eten toevoegt. Pittige kruiden zorgen er ook voor dat je minder snel honger krijgt en bezorgen je een gevoel van extra mentale energie.

Koffie en groene thee

Groene Thee

Specialisten raden aan tot vier kopjes koffie of thee per dag te drinken om de stofwisseling te stimuleren. Koffie bevat cafeïne, dat je metabolisme tijdelijk versnelt. Daarnaast voel je je ook minder moe en heb je meer energie. Maar let op: voeg geen suiker aan je koffie toe, want zo doe je dit verbrandende effect weer teniet. Lust je geen zwarte koffie, dan kan zoetstof hiervoor oplossing bieden. Ook groene thee verhoogt het metabolisme, zeker in combinatie met lichte oefeningen en lichaamsbeweging. Denk dus zeker aan gekoelde, groene thee als ideaal drankje tijdens het sporten.

Artisjok

De artisjok is een plant met tal van organische stoffen, die een hoog gezondheidsbevorderend effect hebben. Het bevat onder andere inuline, een koolhydraat dat de productie van het ghrelinehormoon in het lichaam reguleert. Het wordt afgescheiden door de maagwand en bepaalt het hongergevoel of wekt eetlust op. Neem je ghreline op via voedingsstoffen, dan wordt het hongergevoel minder geactiveerd, eet je minder en worden minder calorieëen opgenomen.

Gember

Gember

Gember wordt reeds eeuwen gebruikt omdat het zo veel positieve en geneeskrachtige eigenschappen heeft. Gember stimuleert de galafscheiding, waardoor het een positief effect heeft op de spijsvertering. Het heeft eveneens een thermisch effect op het lichaam waardoor de stofwisseling versnelt en meer energieverbranding plaatsvindt. Ook heb je minder honger na het eten van gember en dit is dus alvast meegenomen als je graag van die extra kilo’s verlost wil raken. Je kan het toevoegen aan de bereiding van warme maaltijden, maar er ook een thee van trekken die heel lekker is in combinatie met citroen.

Walnoten en vis

Walnoten en vis leveren vooral omega 3-vetzuren aan het lichaam. Deze helpen het niveau van het hormoon leptine te verlagen, dat verantwoordelijk is voor het proces van vetopname in het lichaam. Er werd opgemerkt dat indien het niveau van leptine vermindert, de snelheid van de stofwisseling verhoogt, waardoor sneller vet kan verbrand worden.

Peren en appels

Peer

Wist je dat ook deze vruchten de eigenschap hebben vet te verbranden? Ze bevatten zeer veel vezels, waardoor het lichaam harder moet werken om ze te verbranden. Voeg dus een appel of peer toe aan je ontbijt of aan je avondmaaltijd. Eet er eentje als tussendoortje. Heerlijk én goed voor de lijn!