Tips om je stofwisseling te stimuleren

Het stofwisselingsproces wordt beïnvloed door verschillende factoren en je kan dus zelf je metabolisme versnellen of vertragen.
Tips om je stofwisseling te stimuleren

Laatste update: 18 december, 2018

De stofwisseling, of ook wel het metabolisme genoemd, is het proces in ons lichaam van aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afbraakstoffen. Het is echter ook mogelijk om die stofwisseling te stimuleren voor gewichtsverlies.

  • Heb je een snelle stofwisseling, dan wordt veel energie gebruikt die afkomstig is van de opgenomen voedingsstoffen.
  • Heb je echter een traag metabolisme en eet je meer dan nodig dan wordt overtollige energie opgeslagen als vet. Gelukkig bestaan er voldoende natuurlijke middelen en zelfs voedingsproducten om de stofwisseling te stimuleren.

Voldoende beweging, goed slapen en een gezond dieet blijven het belangrijkst om je gewicht op peil te houden.

Tips om je stofwisseling te stimuleren op natuurlijke wijze

Heb je een trage stofwisseling en verbranding, dan wordt minder energie verbruikt dan dat er opgenomen wordt in het lichaam en zal het resultaat een langzame gewichtstoename zijn.

Een lichaam met een snelle stofwisseling is een lichaam dat genoeg signalen krijgt dat er voldoende voedsel is, waardoor het dus niet in spaarmodus hoeft te gaan. Eet dus in de eerste plaats genoeg en liefst 5 tot 6 kleine porties per dag.

Zo blijft je stofwisseling goed op gang en blijft het lichaam energie verbranden. Sla het ontbijt niet over, want dat zet immers de verbranding in gang, neem voldoende calorieën op en vergeet niet zoals altijd genoeg water te drinken.

En wist je dat er ook voedingsmiddelen bestaan die de eigenschap hebben je stofwisseling te verhogen? Dit artikel somt hieronder een lijstje op van welke producten je aan het menu kan toevoegen om meer energie te verbruiken.

Onthoud echter dat je nooit mag overdrijven met bepaalde voedingsmiddelen. Raadpleeg bij twijfel een deskundige.

1. Pepers

Pittige kruiden zoals cayennepeper en chilipepers geven je stofwisseling een stevige opkikker dankzij de aanwezigheid van capsaïcine. Deze voedingsstof stimuleert de verbranding van calorieën.

Voeg een eetlepel pittige kruiden aan je eten toe tijdens het koken. Alhoewel dit effect tijdelijk is, kan het toch helpen met afvallen als je het regelmatig aan je eten toevoegt.

Pittige kruiden zorgen er ook voor dat je minder snel honger krijgt en bezorgen je een gevoel van extra mentale energie.

2. Koffie en groene thee

Groene Thee

Je kunt tot vier kopjes koffie of thee per dag te drinken om de stofwisseling te stimuleren. Koffie bevat cafeïne, dat je metabolisme tijdelijk versnelt. Daarnaast voel je je ook minder moe en heb je meer energie. 

Maar let op: voeg geen suiker aan je koffie toe, want zo doe je dit verbrandende effect weer teniet. Ook mag je niet overdrijven met cafeïne.

2. Artisjok

De artisjok is een plant met tal van organische stoffen, die een hoog gezondheidsbevorderend effect hebben. Het bevat onder andere inuline, een koolhydraat dat de productie van ghreline in het lichaam reguleert.

Die stof wordt afgescheiden door de maagwand en bepaalt het hongergevoel of wekt eetlust op. Neem je ghreline op via voedingsstoffen, dan wordt het hongergevoel naar het schijnt minder geactiveerd.

3. Gember

Gember

Gember wordt reeds eeuwen gebruikt omdat deze plant zo veel positieve en geneeskrachtige eigenschappen heeft. Deze wortel stimuleert de galafscheiding en heeft mogelijk een positief effect op de spijsvertering.

Ook heb je soms minder honger na het eten van gember en dit is dus alvast meegenomen als je graag van die extra kilo’s verlost wil raken. Je kan gember toevoegen aan de bereiding van warme maaltijden, maar er ook een thee van trekken die heel lekker is in combinatie met citroen.

4. Peren en appels

Peer

Wist je dat ook deze vruchten de eigenschap hebben vet te verbranden? Ze bevatten zeer veel vezels, waardoor het lichaam harder moet werken om ze te verbranden.

Voeg dus een appel of peer toe aan je ontbijt of aan je avondmaaltijd. Eet er eentje als tussendoortje. Heerlijk én goed voor de lijn! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mansour, M. S., Ni, Y. M., Roberts, A. L., Kelleman, M., Roychoudhury, A., & St-Onge, M. P. (2012). Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism: clinical and experimental61(10), 1347-52.
  • Saito, M., Yoneshiro, T., & Matsushita, M. (2015). Food Ingredients as Anti-Obesity Agents. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2015.08.009
  • Salem, M., et al. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. 2015; 70(4); 441-453
  • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., … Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.