12 eetwaren die je langer een vol gevoel geven

Wanneer je probeert om gewicht te verliezen is het van belang dat je porties verkleint. Ontdek 12 voedingswaren die je langer een vol gevoel zullen geven!
12 eetwaren die je langer een vol gevoel geven

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ontdek in dit artikel 12 voedingswaren die je langer een vol gevoel zullen geven!

Wanneer je probeert om gewicht te verliezen is het van belang dat je de porties die je eet, verkleint. Dit creëert echter een gevoel van honger, waardoor de meeste mensen binnen een week hun dieet al opgeven. Ze gaan zelfs meer calorieën eten om een verzadigd gevoel te krijgen.

Om dit probleem op te lossen, kan je onderstaande 12 voedingswaren eten, die je eetlust zullen verzadigen en je zullen helpen om langer dit volle gevoel te behouden.

12 eetwaren die je langer een vol gevoel geven

1. Appels

Probeer 30 minuten voor de maaltijd een appel te eten. De hoeveelheid aan vezels en water in de appel zullen je maag vullen, zodat je tijdens de maaltijd minder zal eten.

2. Avocado’s

vol2

Volgens een studie, die werd gepubliceerd in Nutrition Journal, zal het eten van een halve avocado bij het ontbijt je tot de namiddag verzadigd houden. Vrouwen die dit probeerden, voelden zich 22% meer verzadigd en hadden 24% minder kans om zich te overeten.

3. Kikkererwten en linzen

Groenten zoals kikkererwten en linzen zijn een supervoeding, die rijk zijn aan:

  • Eiwitten
  • Vezels
  • Antioxidanten
  • Vitamine B
  • IJzer.

Eet dus meer van deze voedingswaren en je zal een meer verzadigd gevoel hebben. Een recent rapport dat werd gepubliceerd in het Obesity Magazine onthulde dat mensen 31% meer verzadigd waren na het eten van een gerecht dat dergelijke producten bevat.

4. Soep

vol3

In een studie van Penn State verminderden mensen die een maaltijd aten die laag is in calorieën, samen met een bouillon, hun inname van calorieën met 20%. Soepen kunnen helpen je eetlust aan banden te leggen, aangezien ze veel volume innemen in de maag en slechts weinig calorieën bevatten.

5. Augurken

In een recente studie van de New York Science Academy werd aangetoond, dat komkommers en andere ingemaakte groenten helpen om de link tussen de ingewanden en de hersenen te versterken. Gefermenteerde voedingsmiddelen werken ook als probiotica, wat gezonde bacteriën zijn die helpen met de spijsvertering.

Sommige experts geloven dat probiotica de eetlust kunnen verminderen en bijgevolg kunnen zorgen voor gewichtsverlies. Deze theorie moet echter wel nog bewezen worden.

6. Chilipepers

vol4

De aanwezigheid van capsaïcine in chilipepers helpt het metabolisme aan te wakkeren. Een recente studie van de Maastricht University heeft aangetoond dat kruidig voedsel je hongergevoel kan helpen controleren.

De studie, die werd gepubliceerd in het magazine Appetite, ontdekte namelijk dat het toevoegen van een vierde theelepel chilipeper aan elke maaltijd helpt om je een langdurig vol gevoel te geven.

Bovendien at 75% van de deelnemers aan deze studie enkel op de aangewezen momenten. Ze hadden dus niet langer de nood om tussen maaltijden te eten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Chilipepers vs. kanker: de wonderlijke stof capsaïcine

7. Donkere chocolade

Wanneer je snakt naar iets zoets, eet dan donkere chocolade. Deze chocolade helpt je namelijk om je bloeddruk te verlagen en beschermt zo je hart en je hersenen. Donkere chocolade vult je meer dan melkchocolade, terwijl het je zin naar iets zoets bevredigt.

8. Eieren

vol5

Wanneer je je dag start met eieren, kan je tot de middag een verzadigd gevoel hebben. Een studie van de University of Missouri in Columbia beweert namelijk, dat het nemen van een ontbijt dat 300 calorieën bevat, waarvan 30 tot 39 gram eiwitten, je hongergevoel tussen het ontbijt en de lunch kan verminderen.

De studie toonde bovendien ook aan dat een eiwitrijk ontbijt je inname aan calorieën voor de rest van de dag vermindert.

9. Noten

Ook gedroogde noten en fruit kunnen je een vol gevoel geven, waardoor je minder zal eten. In een studie die werd gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, mengden obese vrouwen 3 eetlepels pindakaas met crème van tarwe en sinaasappelsap. Ze voelden zich vervolgens vol tot 12 uur na het ontbijt.

Noten zijn ontworpen als natuurlijke eetlustonderdrukkers. Ze zijn namelijk rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels.

10. Havermout

Volgens een studie van de American College of Nutrition zal havermout je een langdurig vol gevoel geven. De deelnemers aan de studie kregen ofwel 250 calorieën ontbijtgranen, ofwel 113 calorieën havermout met melk voorgeschoteld. Diegenen die de havermout aten, hadden langer een vol gevoel dan de groep die ontbijtgranen at.

Waarom is er dan een verschil? Wel, havermout bevat veel vezels en eiwitten, alsook een hoge mate aan bèta-glucose, een suiker dat havermout zijn gezonde eigenschappen geeft.

11. Water

vol6

Veel water drinken kan het hongergevoel ook afremmen. Waarom? Omdat symptomen van honger gelijkwaardig zijn aan deze van uitdroging. Als je honger hebt, drink dan een glas water en wacht 10 minuten. Je zal namelijk merken dat dit je hongergevoel vaak zal doen afnemen.

12. Karnemelk

De eiwitten in karnemelk zijn de meest vullende eiwitten. Volgens een studie die werd gepubliceerd in het magazine Appetite, aten mensen die karnemelk dronken 18% minder dan mensen die koolzuurhoudende drankjes dronken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tremblay A, Bellisle F, “Nutrients, satiety, and control of energy intake”, Appl Physiol Nutr Metab. 2015 Oct;40(10):971-9.
  • Frank Rowland Dunshea et al. “Dairy proteins and the control of satiety and obesity”, Australian Journal of Experimental Agriculture 47(9)
  • Rebello CJ et al. “Instant Oatmeal Increases Satiety and Reduces Energy Intake Compared to a Ready-to-Eat Oat-Based Breakfast Cereal: A Randomized Crossover Trial”, J Am Coll Nutr. 2016;35(1):41-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.