Chilipepers vs. kanker: de wonderlijke stof capsaïcine

Door capsaïcine met cafeïne te combineren, zorg je ervoor dat de anti-carcinogene effecten ervan in werking treden. Wanneer je de pittigheid van chili niet kan verdragen, is er ook de capsulevorm.

Een hele tijd geleden werd in de laboratoria onophoudelijk gezocht naar stoffen die kanker konden bestrijden. Tot nu toe had echter nog niemand die capaciteit duidelijk aangetoond vanuit een wetenschappelijk-medisch standpunt (het herhaaldelijk empirisch bewijs van de doeltreffendheid van een aantal natuurlijke behandelingen is nog iets anders)

Tot nu. Recentelijk werd er bevestigd dat bepaalde stoffen of planten (waaronder paprika of graviola) helpen om deze vreselijke ziekte te vertragen of helpen het zelfs volledig te genezen. In verschillende studies werd aangetoond dat een stof die gevonden kan worden in chilipepers een anti-carcinogeen effect had op de structuur van long- en pancreascellen die getroffen waren door kanker. Daarbovenop is het ook bewezen dat een bepaalde hoeveelheid van deze stof kankercellen kan doden, maar geen effect heeft op normale, gezonde cellen.

Chilipeper

De stof die we zullen bespreken kan gevonden worden in chilipepers, een voor veel mensen bekend product. In dit artikel zullen we het hebben over een bepaalde soort pepers die een ‘speciale bite’ hebben, of met andere woorden pikant zijn, en die over anti-carcinogene mogelijkheden beschikken dankzij de aanwezigheid van capsaïcine. Capsaïcine is een stof die als het ware zorgt voor ‘zelfmoord’ van de kankercellen, aangezien het de ziekte niet enkel vertraagt, maar ook kan uitroeien.

Wat is capsaïcine en hoe werkt het?

In dit artikel zullen we verder uitweiden over hoe je precies voedingsstoffen die capsaïcine bevatten kunt consumeren en hoe je ze in een voldoende hoeveelheid in je eetpatroon op kunt nemen om zo kanker te voorkomen of genezen.

Het anti-carcinogene effect van capsaïcine

Capsaïcine behoort tot de familie van samenstellingen die vanilloïden genoemd worden. Deze samenstellingen zorgen voor de dood van carcinogene cellen. Dit wordt gerealiseerd doordat ze zichzelf letterlijk vastlijmen aan de proteïnes van enkele zeer noodzakelijke organismen van de cel (de mitochondriën) en deze doden.

Het indrukwekkendst is echter dat ze niet enkel de kankercellen doden, maar dat de gezonde en normale cellen die zich rond te tumor bevinden hierdoor niet beschadigd worden.

Het verschil tussen de mitochondriën van kankercellen en gezonde cellen is dat ze een totaal verschillende biochemie hebben. Dat is dan ook de voornaamste motivatie voor de selectie van cellen die de capsaïcine aanvalt. Deze gevoeligheid is aangeboren en selectief voor kankercellen.

De consumptie van deze stof, die in grote hoeveelheden in de Japanse peper, chilipepers en andere pikante pepers kan gevonden worden, is dan ook ten zeerste aan te raden om onze systemen aan te sterken en zo kanker in het algemeen te voorkomen. Aangezien deze stoffen, de vanilloïden, de groep waartoe capsaïcine behoort, in veel verschillende voedingsstoffen gevonden kan worden, zijn de farmaceutische voorspellingen dat het in medicijnvorm goedkoop ter beschikking zal kunnen worden gesteld. Tot het zo ver is, raadt UK Cancer Research een gezond en gebalanceerd dieet met veel groenten en fruit aan om zo het risico op kanker zo klein mogelijk te houden.

Er bestaat echter wel reeds medicatie die capsaïcine gebruikt voor uitwendige behandelingen, zoals voor spierpijn en psoriasis. Dit opent deuren om capsaïcine ook te gebruiken om bijvoorbeeld huidkanker te behandelen.

Hoe chilipeper te gebruiken om kanker te voorkomen?

Capsaïcine, het voornaamste bestanddeel van chili, zorgt bij prostaatkanker voor de zelf-vernietiging van tumorcellen. Volgens een recente studie die werd uitgedragen aan de California University (in het Cedars-Sinai Medical Center) is het bewezen dat dit bestanddeel, dat in grote hoeveelheden in chilipepers gevonden kan worden, leidt tot geprogrammeerde of suïcidale vernietiging van de cellen (ook wel apoptose genoemd) in zo’n 80 procent van de met prostaatkanker besmette cellen. Dit zorgt ervoor dat de tumor vijf keer zo klein wordt als onbehandelde tumors.

Om het gewenste anti-carcinogene effect te bereiken, moet volgens deze studies een persoon die 90 kilogram weegt zo’n 400 mg capsaïcine nemen en dit drie keer per week. Dit staat gelijk aan de consumptie van ergens tussen drie en acht verse habaneros. WAARSCHUWING: deze pepers bevatten een grote hoeveelheid capsaïcine, geschat zo’n 300.000 units, volgens de Scoville Heat-schaal. Dit betekent dat ze betrekkelijk pikant zijn en dat je gehemelte ze dus misschien niet zo goed zal verdragen. Om je maar een idee te geven: andere soorten peper, zoals bijvoorbeeld een jalapeño, bevatten slechts zo’n 2500 tot 8000 units volgens diezelfde Scoville Heat-schaal.

In het volgende gedeelte zullen we in wat meer detail het mechanisme dat plaatsvindt wanneer de chilipeper de kankercellen aanvalt uitleggen:

Apoptosis, of geprogrammeerde celdood, is een normaal fenomeen dat plaatsvindt in het weefsel en in de organen van ons lichaam. Dankzij deze geprogrammeerde celdood bestaat er een soort van evenwicht tussen nieuwe cellen, oude cellen en cellen die al aan het afsterven zijn. Kankercellen krijgen echter een soort van onsterfelijkheid, aangezien deze de moleculaire mechanismen van de apoptose binnendringen. 

Wetenschappers hebben geobserveerd dat capsaïcine de activiteit van een moleculair mechanisme dat veranderd werd in kankercellen afremt (NF-kappa beta). Normaal zouden deze moleculaire mechanismes deelnemen aan de apoptose, wat bij kankercellen niet het geval is. De afwijkende regulatie van de NF-kappa beta dankzij kanker is de reden waardoor kankercellen overleven in plaats van afgebroken te worden.

Het pikante bestanddeel van deze chilipepers zorgt ook voor een vermindering in de vorming van proteïne dat vaak in grote hoeveelheden geproduceerd wordt door prostaattumors. Deze overvloedige aanwezigheid van proteïne signaleert dan ook vaak de aanwezigheid van zo’n tumor bij mannen. Het proteïne dat door de tumor geproduceerd wordt is bekend als ‘prostate specific antigen’ (PSA).

Het dieet of menu om tegen kanker te vechten

Rekening houdend met de wonderlijke kwaliteiten van pikant voedsel dat capsaïcine bevat, is het vanzelfsprekend belangrijk zo veel mogelijk van deze voedingsstoffen in je dieet op te nemen, zoals bijvoorbeeld pepers en gember, om zo kanker te voorkomen of te bevechten. Zoals eerder al aangegeven: hoe pikanter de pepers, hoe hoger de concentratie capsaïcine. Vergeet niet dat je deze voedingsstoffen het beste rauw opeet. Zo ben je zeker dat alle voordelige stoffen behouden worden.

  • Chilipepers: chilipepers zijn de krachtigste bekende bron van capsaïcine. Sommige pepers bevatten meer capsaïcine en scoren dus hoger op de Scoville-schaal dan andere, zoals bijvoorbeeld jalapenõs of habaneros.
  • Tabasco: deze commerciële saus is gemaakt van tabascopepers die afkomstig zijn uit Mexico. De saus wordt gemaakt door deze pepers te combineren met azijn en zout. Enkele druppels op je maaltijd, een feest in je mond!
  • Komijn: dit kruid is minder pikant dan de bovengenoemde, maar bevat wel capsaïcine en kan smaak toevoegen aan peulvruchten. Ook is komijn het voornaamste element van de Mojo Canario-saus.

Komijn

  • Curry:  een van de belangrijkste elementen van currysaus is kurkuma. Kurkuma zorgt niet enkel voor de gele kleur, maar zorgt ook voor de aanwezigheid van capsaïcine.

De kracht van capsaïcine wordt nog versterkt door een combinatie met cafeïne in diens synergetische vorm. Dit betekent dat de combinatie van de twee actief helpt om kanker te voorkomen en te genezen. Ook helpt het bij het verbranden van vet. Als het idee van het dippen van jalapeños in je koffie ’s ochtends je niet echt aantrekkelijk lijkt, kan je de capsaïcine en cafeïne ook in capsulevorm verkrijgen. Zo vermijd je dat je je tong verbrandt, maar je zal wel nog steeds even hard zweten.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook