Chilipepers vs. kanker: de wonderlijke stof capsaïcine

Door capsaïcine met cafeïne te combineren, zorg je ervoor dat de anti-carcinogene effecten ervan in werking treden. Wanneer je de pittigheid van chili niet kan verdragen, is er ook de capsulevorm.
Chilipepers vs. kanker: de wonderlijke stof capsaïcine
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 22 december, 2022

In de laboratoria zoekt men constant naar stoffen die kanker kunnen bestrijden. Tot nu toe had echter nog niemand die capaciteit duidelijk aangetoond vanuit een wetenschappelijk-medisch standpunt. Met andere woorden, er was geen herhaaldelijk empirisch bewijs van het effect van een aantal natuurlijke behandelingen. Totdat ze onderzoek deden naar capsaïcine.

Pas geleden bevestigden onderzoekers namelijk dat capsaïcine (een stof die te vinden is in chilipepers) een anti-carcinogeen effect heeft op de structuur van long- en pancreascellen die getroffen waren door kanker. Dit is volgens een artikel in het International Journal of Cancer Research and Treatment.

Het is ook bewezen dat een bepaalde hoeveelheid capsaïcine kankercellen kan doden, maar geen effect heeft op normale, gezonde cellen.

Chilipeper is een bron van capsaïcine

De stof die we zullen bespreken is te vinden in chilipepers, een voor veel mensen bekend product. In dit artikel zullen we het hebben over een bepaalde soort pepers die een ‘speciale bite’ hebben, of met andere woorden pikant zijn. Dit zijn de pepers die over anti-carcinogene kracht beschikken doordat ze capsaïcine bevatten.

Capsaïcine is een stof die als het ware zorgt voor ‘zelfmoord’ van de kankercellen. Het zou de ziekte niet alleen vertragen, maar mogelijk ook uitroeien.

Wat is capsaïcine en hoe werkt het?

In dit artikel zullen we verder ingaan op hoe je precies voedingsstoffen met dit wonderlijke stof kunt consumeren en hoe je ze in een voldoende hoeveelheid in je eetpatroon op kunt nemen.

Het anti-carcinogene effect van capsaïcine

Capsaïcine behoort tot de familie van samenstellingen die vanilloïden genoemd worden. Deze zorgen voor de dood van carcinogene cellen. Dit komt doordat ze letterlijk plakken aan eiwitten van enkele zeer noodzakelijke organismen van de cel (de mitochondriën) en deze doden.

Het indrukwekkendst is echter dat ze niet enkel de kankercellen doden, maar dat de gezonde en normale cellen die zich rond te tumor bevinden hierdoor niet beschadigd worden.

Het verschil tussen de mitochondriën van kankercellen en gezonde cellen is dat ze een andere biochemie hebben. Dat is dan ook de voornaamste motivatie voor de selectie van cellen die de capsaïcine aanvalt. Deze gevoeligheid is aangeboren en selectief voor kankercellen.

Van voeding tot medicijn

De consumptie van deze stof, die in grote hoeveelheden in de Japanse peper, chilipepers en andere pikante pepers te vinden is, is dan ook erg raadzaam om onze systemen te versterken en zo kanker in het algemeen te helpen voorkomen.

Aangezien vanilloïden, de groep waartoe capsaïcine behoort, in veel verschillende voedingsstoffen gevonden kan worden, zijn de farmaceutische voorspellingen dat het in medicijnvorm goedkoop ter beschikking zal kunnen worden gesteld. Tot het zo ver is, raadt Cancer Research UK een gezond en gebalanceerd dieet aan met veel groenten en fruit om zo het risico op kanker zo klein mogelijk te houden.

Er bestaat echter wel reeds medicatie met capsaïcine voor uitwendige behandelingen, zoals voor spierpijn en psoriasis. Dit opent deuren om capsaïcine ook te gebruiken om bijvoorbeeld huidkanker te behandelen.

Hoe werkt capsaïcine?

Capsaïcine, het voornaamste bestanddeel van chili, zorgt bij prostaatkanker voor de zelf-vernietiging van tumorcellen. Volgens een recente studie die werd gedaan aan de California University (in het Cedars-Sinai Medical Center) zorgt Capsaïcine voor geprogrammeerde of suïcidale vernietiging van de cellen (ook wel apoptose genoemd). Dit was het geval in zo’n 80 procent van de met prostaatkanker besmette cellen. En tumoren behandeld met capsaïcine werden vijf keer kleiner dan onbehandelde tumoren.

Om het gewenste anti-carcinogene effect te bereiken, moet volgens deze studies een persoon die 90 kilogram weegt zo’n 400 mg capsaïcine nemen en dit drie keer per week. Dit staat gelijk aan de consumptie van ergens tussen drie en acht verse habaneropepers. WAARSCHUWING: deze pepers bevatten een grote hoeveelheid capsaïcine, geschat zo’n 300.000 units, volgens de Scoville Heat-schaal. Dit betekent dat ze behoorlijk pikant zijn en dat je gehemelte ze dus misschien niet zo goed zal verdragen. Om je maar een idee te geven: andere soorten peper, zoals bijvoorbeeld een jalapeño, bevatten slechts zo’n 2500 tot 8000 units.

Hoe valt de chilipeper de kankercellen aan?

Apoptosis, of geprogrammeerde celdood, is een normaal fenomeen dat plaatsvindt in het weefsel en in de organen van ons lichaam. Dankzij deze geprogrammeerde celdood bestaat er een soort van evenwicht tussen nieuwe cellen, oude cellen en cellen die al aan het afsterven zijn. Kankercellen krijgen echter een soort van onsterfelijkheid, aangezien deze de moleculaire werking van apoptose aantasten. 

Wetenschappers hebben opgemerkt dat capsaïcine de activiteit van een moleculair mechanisme dat veranderd werd in kankercellen afremt (NF-kappa beta). Normaal zouden deze moleculaire mechanismes deelnemen aan de apoptose, wat bij kankercellen niet het geval is. De regulatie van NF-kappa beta wijkt door de kanker af. En dit is de reden waardoor kankercellen overleven in plaats van afgebroken te worden.

Het pikante bestanddeel van deze chilipepers zorgt ook voor een minder eiwitten worden gevormd, die vaak in grote hoeveelheden geproduceerd wordt door prostaattumors. Het eiwit dat deze tumor produceert heet ‘prostate specific antigen’ (PSA). Een te veel van PSA is dan ook het signaal dat er zo’n tumor is bij mannen.

Het dieet of menu om tegen kanker te vechten

Als je denkt aan de wonderlijke kracht van voedsel dat capsaïcine bevat, is het natuurlijk belangrijk om deze producten in je dieet op te nemen, zoals bijvoorbeeld pepers en gember, om zo te proberen kanker te voorkomen of te bestrijden.

Zoals eerder al aangegeven: hoe pikanter de pepers, hoe meer capsaïcine het bevat. Vergeet niet dat je deze voedingsstoffen het beste rauw opeet. Zo ben je zeker dat alle voordelige stoffen behouden blijven.

  • Chilipepers: chilipepers zijn de grootste bron van capsaïcine. Sommige pepers bevatten meer capsaïcine en scoren dus hoger op de Scoville-schaal dan andere, zoals bijvoorbeeld jalapenõs of habaneros.
  • Tabasco: deze commerciële saus is gemaakt van tabascopepers die afkomstig zijn uit Mexico. De saus bestaat uit een combinatie van deze pepers met azijn en zout. Enkele druppels op je maaltijd, een feest in je mond!
  • Komijn: dit kruid is minder pikant, maar bevat wel capsaïcine en kan smaak toevoegen aan peulvruchten. Ook is komijn het voornaamste element van de Mojo Canario-saus.
Komijn bevat capsaïcine
  • Curry:  een van de belangrijkste elementen van currysaus is kurkuma. Kurkuma zorgt niet enkel voor de gele kleur, maar ook voor de aanwezigheid van capsaïcine.

Capsaïcine en cafeïne

De kracht van capsaïcine versterkt nog eens als je het combineert met cafeïne. Dit betekent dat de combinatie hiervan kan helpen om kanker te voorkomen en te genezen. Ook helpt het bij het verbranden van vet. Als het idee van het dippen van jalapeños in je koffie ‘s ochtends je niet echt lekker lijkt, kan je de capsaïcine en cafeïne ook in capsulevorm kopen. Zo vermijd je dat je je tong brandt, maar je zal nog steeds even hard zweten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.