5 manieren waarop je huid aangeeft dat er iets niet goed is

De conditie van de huid kan veel zeggen over iemands gezondheid!
5 manieren waarop je huid aangeeft dat er iets niet goed is

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze huid is ons grootste orgaan. Zo wordt het ook vaak gezien als één van de grootste spiegels met betrekking tot onze gezondheid. Volgens dermatologen kan de uitstraling van onze huid, van verkleuring tot nieuwe groei, soms het eerste teken van ernstigere onderliggende gezondheidsproblemen zijn.

In dit artikel zullen we 5 manieren uitleggen waarop je huid mogelijk vertelt dat er iets niet goed is in je lichaam met betrekking tot de gezondheid.

1. Uitbraken en huidvlekken

Over het algemeen kan een huiduitbraak een teken zijn van een intern probleem of infectie. Vaak gaat die gepaard met andere symptomen zoals koorts en gewricht- en spierpijn, . Een uitbraak kan ontstaan door een allergie of door een bijwerking van medicatie, volgens de American Academy of Dermatology (AAD).

Wees alert op een fluweelachtige uitbraak op het onderste gedeelte van de nek of rond de armen. Deze kenmerkt zich door een klein beetje donkerdere kleur dan de normale huidskleur van een persoon. Dat kan een teken zijn dat deze persoon een grotere kans heeft op het krijgen van type II diabetes.

Volgens de Mayo Clinic kan e en grotere frequentie van een fluweelachtige uitbraak een waarschuwingsteken zijn van kanker in een intern orgaan, zoals de maag of lever.

2. Geelbruine kleur en andere verkleuringen van de huid

geelzucht

Bij mensen met diabetes kan een geelbruine kleur op de huid een teken zijn van een probleem met de metabolisatie van ijzer. Een geelachtige kleur op de huid kan echter een teken zijn van een tekort in de lever. Verder kan dit gepaard gaan met een gele kleur in het witte deel van je ogen.

Volgende de AAD kan het donkerder worden van de huid, wat vooral zichtbaar is bij littekens, huidplooien, gewrichten en knieën, een teken zijn van een hormonale ziekte, zoals de ziekte van Addison, wat de bijnieren beïnvloedt.

3. Nieuwe groei

Volgens de AAD moeten personen die nieuwe groei op hun huid zien altijd contact opnemen met een dokter, omdat het een teken van huidkanker en soms van interne aandoeningen of een genetisch syndroom kan zijn. Volgens dit instituut kunnen bijvoorbeeld gele gezwellen op de armen, benen of billen komen door een verhoogde triglyceridenwaarde, wat een ongecontroleerde diabetes betekent.

4. Veranderingen in de nagels

nagels

Veranderingen in de kleur of vorm van de nagels kunnen vaak een teken zijn van een tekort in bepaalde orgaansystemen. Zo kan bijvoorbeeld een verandering in de nagels, die lijkt op een schimmelinfectie, het gevolg zijn van psoriasis, ook al komt dit vaak alleen maar voor op de huid.

Personen die ook een soort van gewrichtspijn hebben, kunnen ook een vorm van artritis hebben, arthritis psoriatica genaamd. Lever- en nierproblemen kunnen soms ook veranderingen in de kleur van je nagels veroorzaken.

5. Veranderingen in de hardheid en droogheid van je huid

Hoge bloeddruk en nierproblemen zorgen er soms voor dat je huid dikker wordt. Een erg droge huid en jeuk kan echter een teken van hormonale problemen zoals hypothyreoïdie zijn. Personen met een auto-immuunziekte, systemische sclerose genaamd, kunnen ook een ontsteking en verharding van de huid ervaren.

Volgens de AAD, kan in ernstigere gevallen dit ook interne organen beïnvloeden, zoals de longen of het hart. Een erg losse en zijdeachtige huid kan een symptoom zijn van een zeldzame bindweefselziekte, die bloedkanker zoals maligne lymfoom of de ziekte van Kahler aan kan geven en dit kan uiteindelijk de interne organen beïnvloeden.

Het is erg belangrijk om contact op te nemen met een specialist als je één of meerdere van deze huidproblemen hebt. Het belangrijkste is om niet je eigen conclusies te trekken en je druk te maken zonder dat je uitzoekt wat het eigenlijke probleem is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.