Zeven redenen waarom je een groene appel op een lege maag moet eten

Om de voordelen die een groene appel te bieden heeft te optimaliseren, moeten we ervoor zorgen dat het een biologische vrucht is zodat we ook de schil kunnen eten.
Zeven redenen waarom je een groene appel op een lege maag moet eten
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alle appelsoorten bevatten essentiële voedingsstoffen die de gezondheid ten goede komen. Groene appels zijn echter nog beter vanwege hun lage caloriegehalte en hoge concentratie fytonutriënten, die extra voordelen bieden. Een groene appel op een lege maag maakt deze voordelen nog groter.

Groene appels hebben een onmiskenbare zure smaak en bestaan voor het grootste gedeelte uit water. Ze zijn dus perfect voor de ontgifting en hydratatie van het lichaam.

Daarnaast beschikken groene appels ook over belangrijke hoeveelheden voedingsvezels, aminozuren, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen bevorderen onder andere het lichamelijk en geestelijk welzijn.

Er wordt al een tijdje aangeraden om een groene appel op een lege maag te eten. Niet alleen omdat het je energie geeft, maar ook omdat deze vrucht het metabolisme versnelt en bepaalde aandoeningen kan voorkomen.

We zijn ons er volledig van bewust dat vele mensen groene appels nog steeds niet in hun dieet hebben opgenomen. We willen dus graag zeven redenen laten zien waarom je vaker een groene appel op een lege maag moet eten.

Zeven redenen waarom je een groene appel op een lege maag moet eten

1. Gewichtsverlies

Een groene appel op een lege maag om af te vallen

Eén groene appel bevat maar 80 calorieën. Ondanks dit lage aantal is het een krachtige energiebron, onder andere dankzij het gehalte aan koolhydraten en aminozuren.

 • Het eten van deze vrucht op een lege maag geeft het lichaam veel vezels waardoor we ons voor langere tijd verzadigd voelen.
 • Daarnaast verbetert het ook de spijsvertering.
 • De voedingsstoffen starten de stofwisseling op tijdens de eerste uren van de dag en daardoor kan het lichaam calorieën beter verbranden.

2. Het voorkomen van diabetes

We kunnen op een eenvoudige en effectieve manier het risico op diabetes verminderen door deze vrucht toe te voegen aan ons dieet, vooral als je een hoger risico loopt op deze aandoening.

 • Het hoge gehalte aan oplosbare vezels van appels speelt een rol bij het metaboliseren van suikerbronnen en helpt het lichaam ook om deze als energiebron te gebruiken.
 • Het eten van een groene appel op een lege maag vermindert onder andere de trek in suiker.
 • Daarnaast helpt het je lichaam om insuline op de juiste manier te gebruiken.

3. Cardiovasculaire gezondheid

Een groene appel op een lege maag voor de gezondheid van je hart

De voedingsstoffen die we in deze appelsoort kunnen vinden, in het bijzonder flavonoïden en vezels, bieden belangrijke voordelen voor onze cardiovasculaire gezondheid.

 • Het eten van groene appels helpt bij het reguleren van een hoog cholesterolgehalte, waardoor er geen aanslag in de slagaders kan ontstaan.
 • Ze beschikken over kalium, een essentieel mineraal dat de elektrolyten van het lichaam in balans houdt om zo de spieren en het hart te beschermen.
 • Appels helpen bij het verminderen van ontstekingen die complicaties kunnen veroorzaken in het hart, maar ook in de bloedsomloop en de hersenen.

4. Spijsvertering

Het eten van een groene appel op een lege maag kan een middel zijn om een langzame spijsvertering en chronische constipatie definitief te beëindigen.

 • Pectine, een bepaald soort vezel die in de vrucht wordt aangetroffen, reguleert de darmbeweging en helpt bij het verwijderen van afval.
 • Groene appels hebben lichte carminatieve effecten die gasvorming in het spijsverteringskanaal voorkomen.
 • De vrucht neutraliseert de overmatige productie van maagsappen en voorkomt ongemakken zoals indigestie en maagzuur.

5. De gezondheid van de hersenen

De gezondheid van de hersenen

Er zijn vele factoren die de gezondheid van de hersenen beïnvloeden. Het eten van een appel op een lege maag kan echter bijdragen aan het voorkomen van achteruitgang van de hersenen.

 • De groene appel bevat veel antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen de hersencellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
 • Flavonoïden, samen met de vitamine C en magnesium, helpen om de cellen te vernieuwen. Door de circulatie te verbeteren, optimaliseren ze de zuurstofvoorziening van het hersenweefsel.

6. De gezondheid van de huid

We hebben het niet over een wondermiddel tegen rimpels of iets van die soort. De antioxidanten van appels zijn echter ook uitstekende bondgenoten in de strijd tegen vroegtijdige tekenen van veroudering.

 • Door appels toe te voegen aan je dieet kun je cellulaire reconstructie en verjonging stimuleren. Het resultaat is een vermindering van rimpels en huidvlekken.
 • Het hoge watergehalte in appels houdt de huid gehydrateerd en reinigt die na verloop van tijd.
 • Groene appels zijn uitermate geschikt om de collageen- en elastineproductie te stimuleren, stoffen die de huid stevig en jong houden.

7. Vermindering van tandplak

Vermindering van tandplak

De stoffen in groene appels bieden aanzienlijke voordelen voor de gezondheid van onze tanden, doordat ze het ontstaan van tandplak verminderen.

 • De natuurlijke zuren reinigen de tanden. Bovendien neutraliseert het zuur de groei van bacteriën die infecties kunnen veroorzaken.
 • Groene appels verhogen ook de speekselproductie en reguleren van de pH-waarde van de mond, wat een slechte adem voorkomt.

Heb je deze vrucht nog niet opgenomen in je dieet? Nu je de belangrijkste voordelen kent heb je geen reden meer om te twijfelen over het eten van een groene appel op een lege maag. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.