Een recept voor koekjes met havermout, lijnzaad en sesamzaad

Soms zijn we niet zeker welke snacks we mogen eten wanneer we een dieet volgen. Hier tonen we jouw drie ingrediënten die je lichaam de nodige voedingsstoffen verschaffen. Tegelijkertijd zullen ze je ook helpen om die frustrerende hunkeringen naar eten te bestrijden.
Een recept voor koekjes met havermout, lijnzaad en sesamzaad

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Havermout , lijnzaad en sesamzaad zijn enkele van de beste en goedkoopste oplossingen voor de hunkeringen die we hebben tijdens het diëten. Bovendien hebben ze een oneindig aantal voordelen te bieden voor het lichaam.

Dit is één van de voornaamste eigenschappen van deze drie producten: het zijn geweldige middelen om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Zoals je misschien weet, kan gewicht verliezen heel moeilijk zijn. Eén van de belangrijkste problemen heeft te maken met de trek in eten.

Dat is ook de reden dat dit recept met lijnzaad en sesamzaad een goede manier is om een eind te maken aan die hunkeringen. Tegelijkertijd zal je op een gezonde manier gewicht verliezen. Dit komt omdat het helpt om jouw zin in een snack te stillen wanneer je een dieet volgt.

De voordelen van deze dieetsnack met havermout, lijnzaad en sesamzaad

De eigenschappen van havermout

Havermout bezit vele voordelen die het welzijn bevorderen. Enkele van de eigenschappen van havermout hebben te maken met de stimulatie van de aanmaak van lecithine in de lever. Dit zorgt voor een zuiverend effect.

Bovendien bevat havermout een grote hoeveelheid vezels. Die helpen om jouw slagaders te reinigen. Het is ook de reden waarom havermout problemen met het cholesterol kan voorkomen.

Het helpt zelfs om de bloedsuikerspiegels onder controle te houden. Dit is vooral doeltreffend om diabetes te beheersen.

De voordelen van havermout

Bovendien is havermout ook een geweldig voedingsmiddel voor de spijsvertering. Het ondersteunt de werking van je darmen.

En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat ze koolhydraten bevatten die traag door het lichaam worden opgenomen. Op die manier zal je langere tijd een verzadigd gevoel hebben.

Tenslotte helpt havermout ook bij problemen die te maken hebben met de schildklier (die is verantwoordelijk voor de regeling van je metabolisme). Havermout bevat daarnaast jodium. Dit element zorgt ervoor dat het metabolisme op de juiste manier werkt.

Juist dit aspect is belangrijk wanneer je gewicht wilt verliezen. Bij sommige mensen met overgewicht is het probleem niet dat ze te veel eten. Het is echter de schildklier die een probleem vormt.

De eigenschappen van lijnzaad

Lijnzaad is een zaad met een grote hoeveelheid mineralen. Die bestanddelen hebben een gunstig effect op het lichaam.

Lijnzaad bevat daarnaast ook veel vezels. Die helpen bij het regelen van de bloeddruk en de bloedsuiker. Ze dragen ook bij aan een betere werking van de spijsvertering.

In lijnzaad vinden we ook hoge niveaus omega 3-vetzuren. Deze vetzuren helpen aandoeningen van hart en bloedvaten te voorkomen. Bovendien bevat dit zaad ook vitaminen B en andere essentiële mineralen.

De eigenschappen van lijnzaad

Tenslotte heeft lijnzaad ook een eigenschap die vooral gewichtsverlies bevordert. Het helpt namelijk bij een snel herstel van de spieren. Daarnaast stimuleert het ook het gebruik van vetten voor energie.

De kenmerken van sesamzaad

Sesamzaad is een rijke bron van mineralen. In dit zaad vinden we kalium, zink, ijzer, fosfor, calcium, en vitaminen B en C.

Dit zijn in het algemeen de effecten van sesamzaad:

 • Het helpt om een hoog cholesterol te voorkomen.
 • Sesamzaad stimuleert een juiste werking van de slagaders.
 • Het zorgt voor een betere darmwerking.
 • Dit zaad draagt bij tot de juiste werking van de zenuwen en de spieren.

Sesamzaad kan ook helpen om osteoporose, bloedarmoede en problemen van de bloedsomloop te verminderen. Dit maakt van sesamzaad één van de meest gunstige zaden.

Koekjes met havermout, lijnzaad en sesamzaad

We tonen je nu een geweldig recept waarmee je tijdens je dieet de hunkeringen naar voedsel onder controle kan houden. Het zal je alle voordelen verschaffen die we eerder besproken hebben. Bovendien verkrijg je ze allemaal in slechts één enkel koekje.

Daarnaast zal het je ook helpen om je zin in eten te stillen. Dit komt immers vaak voor wanneer je jezelf aan een dieetplan onderwerpt. Het is een heel eenvoudig recept.

Een recept voor havermoutkoekjes

Ingrediënten

 • 1 ei
 • 1/4 kop suiker (50 g)
 • 1 theelepel vanille (7 ml)
 • 1 kop havermout
 • 1/2 theelepel bakpoeder (3,5 g)
 • 1 eetlepel geweekt lijnzaad (15 g)
 • 1 eetlepel geroosterde sesamzaden (15 g)

Bereiding

De stappen om deze koekjes te maken zijn heel eenvoudig.

 • Je hoeft alleen maar alle ingrediënten samen in een kom te mixen. Doe dit tot je een samenstelling hebt die op een deeg lijkt.
 • Neem dan met een lepel een klein beetje deeg. Leg het op een stuk bakpapier dat je vooraf ingevet hebt.
 • Om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier garen, moet je de koekjes een beetje platdrukken.
 • Bak ze daarna gedurende 30 minuten op 180 graden.

En dat is het! Je hebt enkele lekkere koekjes die je bovendien zullen helpen om zomaar jouw hunkeringen naar eten onder controle te houden.

Nog enkele opmerkingen tot slot

In het ideale geval moeten deze koekjes de drie basisingrediënten bevatten. Heb je echter niet alle ingrediënten, dan hoeft dit jou niet tegen te houden. Ook al heb je geen lijnzaad of sesamzaad, toch kan je nog steeds deze koekjes maken en je zin in eten stillen tijdens je dieet.

 • Je moet in elk geval havermout hebben. Havermout zorgt voor de stevigheid van deze koekjes want ze bevatten geen meel.
 • Zorg er ook voor dat je het lijnzaad weekt vóór je het gebruikt. Het lichaam heeft het heel moeilijk om lijnzaad te verteren.
 • We bevelen ook aan dat je het een beetje maalt voor gebruik. Voor het lekkerste resultaat kun je de sesamzaden ook even roosteren.

Eet smakelijk en geniet van je koekjes! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.