7 eenvoudige tips om gewicht te verliezen na de feestdagen

Als je wilt afvallen, stel dan realistische doelen en vertrouw niet op zogenaamde wonderdiëten. Die hebben de neiging om je gewicht achteraf juist te doen toenemen. Idealiter moet je de manier waarop je naar voedsel kijkt veranderen.
7 eenvoudige tips om gewicht te verliezen na de feestdagen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 19 december, 2018

De feestdagen staan bijna voor de deur. Elk jaar bestaat er de kans dat we met extra kilootjes raken opgezadeld na een overdaad aan feestelijk eten en drinken. Als je echter de tips in dit artikel volgt, dan wordt het vast makkelijker om gewicht te verliezen na de feestdagen.

Ontdek in dit artikel zeven tips die je kunnen helpen af te vallen zonder dat je drastische veranderingen moet maken of honger hoeft te lijden.

Je moet je gezond verstand gebruiken om gewicht te verliezen na de feestdagen

Weegschaal

Zogenaamde wonderdiëten zijn geen goede keuze als je op een gezonde manier gewicht wilt verliezen en wilt vermijden dat je achteraf nog meer aankomt.

Het belangrijkste is om een aantal van je gewoonten te veranderen en tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen. Een goede houding en doorzettingsvermogen zijn daarbij echter essentieel.

Bepaalde diëten worden een soort rage, maar in feite gaat het eerder om ontgiftingsdiëten. Die kun je volgen voor een dag of twee om je spijsverteringsstelsel opnieuw in evenwicht te brengen, nadat je iets te gulzig bent geweest aan de feesttafel.

De meest effectieve optie om gewicht te verliezen is een evenwichtig dieet op lange termijn aan te houden.

Probeer deze tips om gewicht te verliezen na de feestdagen

1. Doe het rustig aan

Raak niet geobsedeerd door de gedachte om zo veel mogelijk gewicht in een week te verliezen. In plaats daarvan is het belangrijk om beetje bij beetje te wennen aan een klein beetje gewichtsverlies per dag.

Als je te veel gewicht ineens verliest, dan gaat je lichaam in overlevingsmodus. Dat kan ertoe leiden dat het juist meer vet gaat opslaan en veroorzaakt bovendien andere problemen, zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Bereid je voor op een periode van één tot drie maanden. Pas daarna zul je misschien duidelijk resultaat beginnen te zien. Het voordeel van deze methode is dat je ook meer energie bewaart en een goed humeur hebt.

2. Stel een duidelijk doel

Stel een doel en vermijd het om elke dag naar de weegschaal te kijken.

Er zijn veel factoren die je gewicht kunnen beïnvloeden, zoals vochtretentie of spiermassa. Om die reden moet je niet geobsedeerd raken door je weegschaal.

Het is belangrijk dat je je aan een doel op lange termijn houdt, een doel waarvan je denkt dat het je beter zal laten voelen.

3. Focus op het avondmaal

Salade bij het diner

De belangrijkste maaltijd waar je aandacht aan moet besteden als je wilt afslanken is de avondmaaltijd.

Deze maaltijd voorziet je namelijk van energie die je waarschijnlijk niet zult verbruiken. De calorieën die je niet verbrandt, worden vervolgens omgezet in reserves.

In tegenstelling tot het ontbijt en de lunch, waarbij je meer hartige, voedzame voedingsmiddelen moet eten, moet je bij het avondmaal kiezen voor licht en gemakkelijk te verteren voedsel.

Koolhydraten worden bijvoorbeeld overdag aanbevolen, terwijl je ‘s avonds groenten en een portie magere eiwitten zou moeten eten.

4. Maak drie voedsellijstjes

Voordat je aan je dieet begint om gewicht te verliezen na de feestdagen, moet je even aandacht besteden aan drie verschillende voedsellijstjes:

  • De groene lijst: gezonde voeding die je elke dag kunt eten. Dit lijstje omvat groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden, eieren, vis en gevogelte.
  • De gele lijst: voedingsmiddelen die je een paar keer per week kunt eten. Dit zijn rood vlees, zuivelproducten, verpakte sappen en volkorenmeel.
  • De rode lijst: voedingsmiddelen die je beter uit je dieet schrapt. Dit lijstje omvat gebakken producten, gebak, snoep, ijs, frisdrank, geraffineerd meel, diepvriesproducten, room, etc.

Het is goed om deze lijstjes te personaliseren op basis van wat je vaak eet om betere menukeuzes te vergemakkelijken. Probeer het lijstje ook op je koelkast te hangen.

Een manier om te voorkomen dat je voedsel van de rode lijst eet, is door het simpelweg niet in huis te halen. Zo loop je niet eens het risico om je te laten verleiden.

5. Kauw elke hap grondig

Kauw grondig

Zo eenvoudig is het. Als je elk hapje zorgvuldig kauwt, kun je meer van je eten genieten. Bovendien levert het vele voordelen op:

  • het is positief voor je spijsvertering
  • het help je meer voedingsstoffen op te nemen
  • geeft het je een verzadigd gevoel

Dit is het gemakkelijkste advies, maar toch vinden heel wat mensen het moeilijk om zich eraan te houden.

6. Drink water tussen de maaltijden door

Water gedurende de dag en tussen de maaltijden door drinken kan ervoor zorgen dat je minder trek hebt, wat je zou helpen om gemakkelijker gewicht te verliezen.

Water drinken is ook goed voor je spijsvertering en kan helpen om giftige stoffen te elimineren.

7. Kies verstandig wat voor soort lichaamsbeweging je doet

Kies verstandig voor lichaamsbeweging

De beste manier om lichaamsbeweging te gebruiken om gewicht te verliezen na de feestdagen is niet om uren in de sportschool door te brengen, maar in plaats daarvan om aan intervaltraining te doen.

Dat betekent dat je korte periodes met oefeningen van gemiddelde intensiteit afwisselt met pauzes, en het proces meerdere malen herhaalt.

Deze trainingsmethode stelt je in staat om je lichaam in vorm te krijgen en vet te verbranden, met slechts twee tot drie sessies van 30 minuten per week. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andrade C. Ultraprocessed Food and Cardiovascular Risk: Estimating the Number Needed to Harm in an Unfamiliar Situation. Indian J Psychol Med. 2019 Sep 5;41(5):501-502.ç
  • Santos HO, Macedo RCO. Impact of intermittent fasting on the lipid profile: Assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr;24:14-21
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.