Vijf eetbare zaden en hun wonderbaarlijke eigenschappen

Eetbare zaden zijn de oorsprong van voeding. Ze zijn levende planten die vernieuwing en wedergeboorte mogelijk maken.

Eetbare zaden zijn een voedingsmiddel dat zelfs nadat ze opgeslagen zijn, in leven gehouden kan worden. Zelfs in bewaring bevatten ze alle elementen die nodig zijn om de toekomstige plant in hun eerste fasen in leven te houden.

Om die reden is het gemakkelijk te begrijpen waarom ze tot de eerste voedingsmiddelen behoren die de mens geteeld heeft. Ze bevatten een grote hoeveelheid vitaminen, eiwit, mineralen, enzymen en etherische oliën in hun ruwe staat.

Soorten eetbare zaden

Schaaltjes met verschillende eetbare zaden

Er bestaan verschillende soorten en categorieën zaden:

Peulvruchten

Peulvruchten zijn eigenlijk zaden die uit de dop gehaald, gedroogd en schoongemaakt zijn. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld kikkererwten, limabonen, groene bonen en linzen. En dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Ze zijn een volledig voedingsmiddel dat bijna elke voedingsstof bevat. Typisch voor peulvruchten is dat ze ongeveer 350 Kcal per honderd gram verschaffen. Ze bevatten ook de volgende elementen:

  • 16-19% van het eiwit dat aangeraden wordt voor onze gezondheid
  • Traag verterende koolhydraten
  • Oplosbare vezels
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3 en omega 6) en enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega 9)

Peulvruchten kunnen zelfs helpen om de cholesterol en de bloedsuiker onder controle te houden. Bovendien helpen ze om het risico op hartaandoeningen en zelfs op sommige soorten kanker te verkleinen.

Noten

Zakje met noten

Noten hebben een harde schaal en van binnen zit een zaad. Tot de groep noten behoren kastanjes, hazelnoten, walnoten en eikels. En dit zijn slechte enkele voorbeelden, want er bestaan veel meer notensoorten.

Deze eetbare zaden bevatten veel gezonde vetten. Bovendien zitten in noten grote hoeveelheden antioxidanten, vitamine E en mineralen.

Noten zorgen voor de volgende effecten op het lichaam:

  • De kans op cardiovasculaire aandoeningen en problemen van de bloedcirculatie daalt.
  • De overdracht van zenuwsignalen verbetert.
  • Het skelet, de spieren en het zenuwstelsel worden sterker.

Olieachtige zaden

Uit de volgende zaden die we bespreken, kan men olie halen. Dit is onder andere het geval bij sesamzaden, zonnebloempitten en pompoenpitten.

Ze werken ook als een volledig voedingsmiddel. Dat komt omdat ze grote hoeveelheden eiwit en gezonde vetten bevatten.

Eetbare zaden en hun eigenschappen

We zullen nu vijf eetbare zaden wat nader bekijken. Ze hebben ongelooflijke eigenschappen.

1. Zonnebloempitten

Zonnebloempitten

Zonnebloemzaden bevatten ongeveer 36% olie en 23% eiwit. Ze zijn een bron van vitamine E, B1, B2 en B3. Bovendien zitten in deze zaden ook mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium en fosfor.

Zonnebloemzaden verschaffen ons omega 6-vetzuren. Deze bestanddelen zijn belangrijk voor het metabolisme van de cellen. Ze verminderen ook het risico op aandoeningen en ziekten van de bloedcirculatie en van het hart en de bloedvaten.

Daarnaast bevatten ze ook oplosbare en niet-oplosbare vezels. Deze elementen helpen je om de werking van de darmen goed te laten verlopen.

2. Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn een geweldige bron van eiwit. Met slechts honderd gram pompoenpitten heb je al 54% van de waarde die je dagelijks nodig hebt.

Ze bevatten ook essentiële vetzuren (omega 3 en omega 6). Deze vetzuren helpen om de cholesterol te doen dalen. Ze zorgen er ook voor dat de bloedcirculatie op de juiste manier werkt.

In deze zaden zitten ook B-vitaminen, vitamine E, foliumzuren, fosfor, magnesium en ijzer. Je kan ze dus ook gebruiken als je lichaam een tekort heeft aan een van deze elementen.

Tenslotte willen we vermelden dat deze zaden ook curcubitacine bevatten. Dit zal helpen om darmparasieten te verwijderen.

3. Lijnzaad

Lepel met lijnzaad

Lijnzaad is vooral bekend omdat het grote hoeveelheden alfa-linoleenzuur bevat (een deel van de omega 3-elementen). Bovendien is het bekend om de verschillende voedingsstoffen zoals onder andere koolhydraten, vezel, eiwitten, vitamine B en E, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Samen werken deze voedingsstoffen als antioxidanten, ontstekingsremmers en antistollingsmiddel.

Ze zijn ook erg nuttig als je last hebt van constipatie of een ontsteking van de darmen.

4. Chiazaden

Chiazaden zijn bekend als de beste plantaardige bron van omega 3. Ze bevatten veel vitaminen (vooral B-vitaminen) en mineralen (calcium, magnesium, fosfor, zink en kalium).

Bovendien kunnen ze helpen om gewrichtspijn te verminderen. Ze stimuleren ook gewichtsverlies en verbeteren het darmkanaal. Deze zaden helpen zelfs om cardiovasculaire problemen en diabetes te voorkomen. Ze zijn ook vrij van gluten.

Maar het is toch belangrijk om erop te wijzen dat chiazaden heel veel calorieën bevatten. In honderd gram chiazaden zitten 500 Kcal. Eet ze dus met mate.

5. Pinda’s

Doppinda's

Deze noot bevat een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetzuren (bijna 75%). Deze bestanddelen helpen om de kans op overlijden als gevolg van een hartziekte te verminderen. Ze bevatten ook albuminen, koolhydraten, mineralen (ijzer, calcium en fosfor) en vitaminen (A en B1).

Pinda’s zijn erg voedzaam en bevatten meer eiwit dan andere peulvruchten en zelfs meer dan vlees. Dat betekent dus dat ze jou energie zullen geven.

Onderzoeken hebben aangetoond dat pinda’s het risico op borstkanker verminderen. Ze helpen om de groei van kankercellen te doen afnemen.

Suggesties voor het consumeren van eetbare zaden

  • Eet noten rauw. Noten die blootgesteld zijn aan hoge temperaturen, verliezen een deel van hun voedingswaarde. Ook de vitaminen en mineralen verliezen hierdoor hun natuurlijke eigenschappen.
  • Vermijd ook om zaden te eten die gesuikerd zijn of geroosterd zijn in zout.

Zoals je ziet, is het een goed idee om op een evenwichtige manier eetbare zaden te eten. Ze hebben een erg gunstig effect op je gezondheid en je lichaam. Zet noten dus op je boodschappenlijstje en koop ze de volgende keer dat je boodschappen doet!

7 redenen om vaker noten te eten

Noten zijn een van de gezondste natuurlijke voedingsmiddelen die er zijn. Ze voorzien ons van essentiële vetzuren, voedingsstoffen en proteïne Ontdek hier 7 redenen om meer noten te eten.

Bekijk Ook