De voordelen van het invriezen van verse kruiden in olijfolie

We moeten de kruiden die we willen invriezen met olijfolie wel zorgvuldig uitkiezen, want sommige, zoals kamille, geven een slecht eindresultaat.
De voordelen van het invriezen van verse kruiden in olijfolie

Laatste update: 26 januari, 2019

Kruiden in olijfolie zijn een prachtig hulpmiddel in de keuken. Ze hebben niet alleen een geneeskrachtige functie, maar ze geven ook extra smaak aan onze stoofpotjes en dagelijkse voeding.

Het grote probleem dat we hebben met verse kruiden is dat het moeilijk is om deze lang te bewaren. De kruiden worden vaak verspild of verwaarloosd nadat we ze kopen, tenzij je natuurlijk beschikt over een kruidentuintje met tijm, munt, basilicum en rozemarijn.

Gooi de kruiden niet langer weg. In dit artikel leggen we de ideale oplossing aan je voor. Als je je favoriete kruiden in olijfolie invriest, krijg je een ideaal keukenmiddel.

Hieronder leggen we de werkwijze en de voordelen van de techniek uit. Het is een handig idee dat je elke dag opnieuw kunt gebruiken.

Als ik mijn kruiden in olijfolie invries, verliezen ze dan hun krachten?

Iedereen weet dat we de meeste planten en groenten zo snel mogelijk moeten consumeren als we er het maximale aantal voedingsstoffen willen uithalen.

Tegenwoordig bestaan er verschillende manieren om aromatische kruiden te bewaren zonder dat hun voedingswaarde verloren gaat.

 • We kunnen kruiden (bijvoorbeeld oregano, basilicum) gebruiken in droge vorm.
 • Etherische oliën zijn ook een goed alternatief om te gebruiken.
 • We kunnen ze ook invriezen in olijfolie en hun voedingswaarde verhogen.

Het invriezen van kruiden verandert hun samenstelling en oorspronkelijke voedingswaarde helemaal niet.

Ingevroren kruiden in olijfolie

Kun je olijfolie wel invriezen?

Dit is een hele belangrijke vraag die we onszelf moeten stellen. Het antwoord is ‘ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt.’

Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar. Het kan zelfs ongezond zijn en Botulisme veroorzaken.

Olijfolie bestaat bijna volledig uit oliezuur en dit begint op te stijven bij een temperatuur van 4°C. Bij 0ºC beginnen zich kleine brokjes te vormen. Dit is een heel normaal proces dat geen risico’s inhoudt. Het invriezen heeft geen invloed op de samenstelling en behoudt de essentiële omega 3-vetzuren en antioxidanten op perfecte wijze.

Voordelen van het invriezen van kruiden in olijfolie

Het invriezen is een gemakkelijk, eenvoudig en effectief proces om de voedingswaarde van zowel de olijfolie als de verse kruiden te bewaren. Als je nog steeds niet overtuigd bent, zie dan eens hoe deze ‘truc’ ook een positieve invloed kan hebben op je gezondheid:

 • Het is een natuurlijk middel om gewicht te verliezen. De gezonde vetten en etherische oliën geven ons een vol gevoel in de maag, wat ons lichaam aanzet om voeding te verteren.
 • Olijfolie in combinatie met rozemarijn heeft een ontstekingsremmend effect, wat kan helpen tegen pijn die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld artritis.
 • Olijfolie in combinatie met salie kan tegen menstruatiepijn helpen.
 • De combinatie van olijfolie met kruiden zoals basilicum, tijm of rozemarijn versterkt ons immuunsysteem.
 • Als je last hebt van een indigestie, winderigheid of brandend maagzuur, probeer dan eens olijfolie met muntblaadjes. Deze combinatie geeft een prachtig en lekker resultaat.
Verse munt

Hoe vries je verse kruiden in met olijfolie?

Het eerste wat moeten doen, is de beste verse kruiden kiezen om in te vriezen. Kamille en paardenbloem zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor invriezen.

Sterkere kruiden met meer antioxidanten werken beter. Hieronder stellen we een aantal kruiden voor die heel geschikt zijn om in te vriezen met olijfolie. We leggen je ook uit welke andere benodigdheden je moet hebben om kruiden in olijfolie in te vriezen.

Wat heb je nodig?

 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Oregano
 • Pepermunt
 • Salie
 • Venkel
 • Een vorm om ijsblokjes te maken
 • Extra vergine olijfolie (om in de vorm te gieten)
 • Plasticfolie om af te dekken
Kruiden in IJsblokjesvorm

Bereiding

 • Nadat je je verse kruiden geselecteerd hebt, spoel je ze goed af en snijd je ze in kleine stukjes. Ze moeten in de vakjes passen.
 • Verdeel de kruiden over de vakjes van de vorm.
 • Daarna kun je ze overgieten met extra vergine olijfolie. Heel eenvoudig.
 • Nadat je dit gedaan hebt, dek je de vorm af met folie om de kruiden beter te kunnen bewaren. Zet de vorm met kruiden vervolgens in de diepvries.

Na een nachtje in de diepvries zijn je kruiden in olijfolie klaar. Gebruik nu je culinaire fantasie en profiteer van dit handige en voedingsrijke trucje. Je kunt de ijsblokjes gebruiken in stoofpotjes, puree, soepen of op je brood bij het ontbijt.

Ben je overtuigd? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.