Vijf zuiverende voedingsmiddelen voor bij het avondeten

Het is verstandig om deze voedingsmiddelen bij het avondeten te eten, omdat ze hierdoor de hele nacht werkzaam kunnen zijn in je lichaam.
Vijf zuiverende voedingsmiddelen voor bij het avondeten

Laatste update: 25 januari, 2019

Zuiverende voedingsmiddelen in onze maaltijden opnemen is iets dat direct invloed heeft op ons welzijn. Ons lichaam heeft rust nodig. Dit is dus vooral zo na een dag vol stress en vet eten.

We geven even een voorbeeld van iets dat ons vast allemaal weleens is overkomen. Je komt na een lange dag thuis. Met honger in je maag kijk je naar de gezonde dingen in je koelkast, maar je hebt in geen van deze dingen trek. Groente en andere soortgelijke voedingsmiddelen zien er saai uit en lijken beter te passen wanneer je op dieet bent.

Niets is echter minder waar. Het is geweldig om zuiverende voedingsmiddelen te eten om je lichaam te ondersteunen. Bovendien zijn deze voedingsmiddelen kalmerend voor je maag.

Daarnaast bieden dit soort voedingsmiddelen nog een voordeel dat we niet moeten vergeten. Dankzij de vele voedingsstoffen die ze bevatten, helpen deze voedingsmiddelen namelijk om onze lever te zuiveren. Dit houdt in dat ze ervoor zorgen dat de hoeveelheid gifstoffen in ons lichaam vermindert.

Door deze voedingsmiddelen aan het einde van de dag te eten, zullen ze nog behulpzamer zijn. Hierdoor helpen ze ons lichaam namelijk om zichzelf gedurende de nacht te zuiveren, waardoor we de volgende ochtend met meer energie wakker zullen worden.

We zullen bevrijd zijn van de dingen die ons moe maken. Bovendien zal ons lichaam in staat zijn om te gaan met de factoren die ervoor zorgen dat we last krijgen van hoofdpijn en dat we ziek worden.

De beste zuiverende voedingsmiddelen om te eten bij het avondeten

handen op blote buik

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan ontgiftende enzymen. Op die manier kunnen we genieten van maaltijden die niet alleen smakelijk, maar ook gezond zijn.

Tegelijkertijd is het ook belangrijk om op zoek te gaan naar biologische voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen geven ons namelijk de kans het meeste te halen uit ons ontgiftingsproces.

In dit artikel leggen we dus uit welke zuiverende voedingsmiddelen het beste zijn en hoe je ze kunt bereiden.

1. Artisjok, een bondgenoot voor je lever

Wanneer we het hebben over ontgiftende voedingsmiddelen, dan spant één bepaalde groente absoluut de kroon: artisjok. Deze groente heeft niet alleen een heerlijke smaak, maar biedt daarnaast ook een hoop voordelen.

Artisjokken zijn een van de beste opties om je lever te helen. De groente is vooral goed om vetten en gifstoffen te elimineren.

  • Artisjokbladeren zijn rijk aan vezels en cynarine.
  • Het cynarine in artisjokken is een fenolverbinding. Dit houdt in dat het de aanmaak van gal bevordert en de galblaas ondersteunt. Cynarine kan ook helpen om de lever te verjongen.
  • Tegelijkertijd hebben artisjokken een krachtige antioxidante werking. Dankzij deze werking worden levercellen beter beschermd tegen schadelijke bestanddelen. Artisjokken zijn ontstekingsremmend, vochtafdrijvend en zuiverend.

Manieren om artisjokken te eten bij het avondeten

  • Je kunt artisjokken koken met een beetje citroen, knoflook en peterselie.
  • Je kunt artisjokken samen met selderij ook gebruiken om soep van te maken.

2. Bieten, een bron van gezondheid

bakje bieten en glas bietensap

Bieten zijn een van de meest zuiverende voedingsmiddelen. Deze groente bevat een hoop belangrijke stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat bieten een belangrijk onderdeel vormen van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Enkele van de meest belangrijke voedingsstoffen die bieten bevatten zijn onder andere:

  • Betaïne, vezels, ijzer en foliumzuur en betanine.
  • Deze voedingsstoffen zijn zeer belangrijk. Ze kunnen ons helpen voor onze gezondheid te zorgen en zorgen ervoor dat we sneller vol zitten.
  • Bovendien zijn bieten rijk aan pectine, een vezelsoort die de verwijdering van gifstoffen uit de lever vergemakkelijkt.

Manieren om bieten te eten bij het avondeten

  • Voedingsdeskundigen raden aan om bieten rauw te eten. Hierdoor kun je er namelijk zeker van zijn dat je alle vitamines en mineralen die ze bevatten binnenkrijgt.
  • Je kunt bietensap mengen met wortelsap en appelsap.
  • Als je dit lekkerder vindt, dan kun je de bieten ook snijden en toevoegen aan een salade.

3. Selderij, heerlijk vochtafdrijvend

stukjes selderij

Selderij is een geweldige bron van gunstige antioxidanten en enzymen. Bovendien bevat het verschillende vitamines, zoals vitamine K, C, B6 en B11. Ook bevat het mineralen als kalium.

Binnen de alternatieve geneeskunde wordt eigenlijk altijd al gebruik gemaakt van selderij. Het is een natuurlijke bondgenoot voor het hart. Ook kan het ervoor zorgen dat je lichaam meer urine aanmaakt. Waardoor selderij kan helpen om vrijwel ‘alle soorten ziekte’ tegen te gaan.

Natuurlijk zal selderij op zichzelf niet in staat zijn ziektes te genezen, maar het zorgt er wel voor dat we ons beter voelen. Om onze innerlijke balans te kunnen behouden, heeft selderij de volgende werkingen:

  • Het is ontstekingsremmend en bevat een hoop antioxidanten.
  • Het reguleert de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
  • Het biedt een hoop vezels. Dit is goed voor de spijsvertering en gewichtsverlies.
  • Daarnaast bevat selderij flavonoïden en polyfenolen, die ervoor zorgen dat onze lever gezond blijft.

Manieren om selderij te eten bij het avondeten

  • Je kunt selderij snijden en toevoegen aan salades.
  • Je kunt het toevoegen aan lichte soepjes met artisjokken of pompoen.

4. Kiwi, een goede vriend voor bij het avondeten

bakje salade met kiwi

Het is altijd goed om kiwi in huis te hebben, maar kiwi is vooral goed om te eten bij het avondeten.

  • Kiwi is rijk aan vitamines en mineraalzouten. Bovendien bestaat er een hele goede reden om kiwi te eten bij het avondeten. Kiwi reguleert namelijk je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je een goede nachtrust kunt krijgen.
  • Vergeet daarnaast niet dat kiwi’s natuurlijk een hoop vitamine C bevatten. Vitamine C is een geweldige voedingsstof die ons lichaam zuivert, ons immuunsysteem versterkt en onze lever beschermt.
  • Kiwi is een van de meest interessante zuiverende voedingsmiddelen. Het bevat een hoog gehalte vezels, die de stoelgang bevorderen.
  • Tegelijkertijd is de vrucht zeer rijk aan alfa-linolzuur. Dit zuur kan effectief helpen om cholesterol tegen te gaan.

Manieren om kiwi te eten bij het avondeten

Je kunt kiwi toevoegen aan salades. Maak bijvoorbeeld een salade van:

  • Spinazie
  • Noten
  • Zalm
  • Cherrytomaatjes
  • Als dressing een beetje citroen

Misschien ook interessant om te lezen:
8 voordelen van kiwi’s die je moet kennen

5. Venkelthee, een goede afsluiter

Venkel is een plant die een soortgelijke geur heeft als steranijs. Venkel is verkrijgbaar bij vrijwel elke natuurwinkel. Thee van venkel is een geweldig drankje om te drinken na het avondeten, vlak voordat je naar bed gaat.

Dit zijn een paar goede redenen om venkelthee te drinken:

  • Venkelthee heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen helpen om een opgeblazen buik te verminderen en de spijsvertering te bevorderen.
  • Het is zuiverend en vochtafdrijvend
  • Het ondersteund zowel de lever als de stofwisseling.
  • Venkel bevat een grote hoeveelheid calcium, ijzer, mangaan, magnesium, kalium, vitamine C en vitamine B3.
  • Bovendien is venkelthee goed voor nog twee dingen: het kan helpen om angst te reguleren en zorgt ervoor dat we beter slapen.

Vergeet dus niet om deze zuiverende voedingsmiddelen op te nemen in je avondmaaltijden. Ze zullen niet alleen je gezondheid, maar ook je welzijn ondersteunen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Panahi Y., Kianpour P., Mohtashai R., Atkin SL., et al., Efficacy of artichoke leaf extract in non alcoholic fatty liver disease: a pilot double blind randomized controlled trial. Phytother Res, 2018. 32 (7): 1382-1387.
  • Ocampo DAB., Paipilla AF., Marín E., Vargas Molina S., et al., Dietary nitrate from beetroot juice for hypertension: a systematic review. Biomolecules, 2018.
  • Rao SSC., Rattanakovit K., Patcharatrakul T., Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2016. 13 (5): 295-305.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.