Acht redenen om selderij in je dieet op te nemen

31 oktober 2016
Wist je dat selderij ontstekingsremmende, vochtafdrijvende en digestieve eigenschappen heeft? En dit zijn slechts een paar van de vele geweldige eigenschappen die deze groente heeft. Selderij is echt geweldig voor je gezondheid.

Selderij is over de hele wereld een zeer populaire groente, bekend om de vele gebruiksmogelijkheden in de keuken en de alternatieve geneeskunde. De aroma en smaak die deze groente heeft, zorgen ervoor dat selderij geweldig is voor in salades, soepen en andere gerechten.

Daarnaast wordt de groente echter ook gewaardeerd omdat hij zeer weinig calorieën bevat en juist een hoop voedingsstoffen, waardoor selderij de gezondheid verbetert en gewichtsverlies ondersteunt.

Hierdoor is selderij de perfecte groente om regelmatig te consumeren, vooral als je graag op een gezonde manier wilt afvallen.

Omdat veel mensen nog altijd niet op de hoogte zijn van de vele voordelen die het eten van selderij kan bieden, delen we in dit artikel de acht voornaamste gezonde eigenschappen die deze groente heeft. Laat ze niet aan je voorbijgaan!

1. Selderij bevat geen vet of cholesterol

Selderijstengels

Een van de vele redenen waarom vaak wordt aanbevolen om deze groente in je dieet op te nemen, is omdat hij super veel water bevat en helemaal geen vet. Hierdoor kan het regelmatig consumeren van selderij helpen om de kans op cardiovasculaire aandoeningen te verkleinen.

2. Bevat een hoop vitamines en mineralen

Een geweldige eigenschap van selderij is dat deze groente bijna alle vitamines en mineralen bevat die het lichaam nodig heeft. Toch is het wel belangrijk om niet te vergeten dat deze gehaltes nihil zijn in vergelijking met andere voedingsmiddelen.

De groente bevat de volgende vitamines:

 • Vitamine A
 • Vitamine B-complex
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Foliumzuur

En de volgende mineralen:

 • Kalium
 • Natrium
 • Calcium
 • Zink
 • Magnesium
 • IJzer
 • Zwavel
 • Fosfor
 • Koper
 • Silica

3. Selderij voorziet het lichaam van essentiële oliën

Stukjes Selderij

Ondanks het hoge watergehalte bevat de groente ook essentiële oliën die antibacteriële en vochtafdrijvende eigenschappen hebben.

Dit zijn oliën als:

 • Apiol
 • Limoneen
 • Psoraleen
 • Apiine

Vaak wordt de groente gebruikt om nieraandoeningen te behandelen en bacteriële infecties tegen te gaan.

4. Is rijk aan antioxidanten

Selderij bevat een grote hoeveelheid fytonutriënten, krachtige antioxidanten die ervoor zorgen dat de groente een goede bondgenoot is in de strijd tegen ernstige aandoeningen die veroorzaakt worden door de gevolgen van vrije radicalen.

Deze fytonutriënten vormen een beschermende barrière tegen luchtvervuilende stoffen en zijn ook in staat om cholesterol in de slagaderen te verminderen.

Daarnaast is deze groente een goede bron van flavonoïden, antioxidanten die in verband zijn gebracht met het voorkomen en behandelen van cardiovasculaire aandoeningen en kanker.

5. Selderij is van nature vochtafdrijvend

Gezwollen Benen

De grote hoeveelheid water en de verschillende essentiële oliën die selderij bevat zorgen ervoor dat dit een krachtige vochtafdrijvende groente is. Dit houdt in dat deze groente een uitstekende optie is voor mensen die last hebben van nierproblemen of vochtretentie in verschillende delen van hun lichaam.

Door regelmatig selderij te consumeren zal je lichaam meer urine produceren en zo een teveel aan urinezuur en ureum tegengaan. Hierdoor wordt ook aangeraden om deze groente te consumeren als supplement om nierstenen af te breken en gifstoffen te elimineren.

6. Heeft een ontstekingsremmende werking

De flavonoïden en de essentiële oliën die selderij bevat, hebben ontstekingsremmende eigenschappen die de behandeling van chronische aandoeningen als jicht en artritis ondersteunen.

Samen met de vele vitamines en mineralen stimuleren deze bestanddelen de vernieuwing van lichaamscellen en bindweefsel.

7. Verbetert de spijsvertering

Spijsvertering

Selderijthee wordt al eeuwenlang gebruikt als middel om problemen met de spijsvertering te behandelen. Dit komt doordat deze groente in staat is om ontstekingen te remmen, darmgas te verminderen en pijn te verlichten.

De eigenschappen die deze thee heeft ondersteunen de aanmaak van speeksel en maagsappen, waardoor de drank perfect is voor mensen die weinig eetlust of een trage spijsvertering hebben.

8. Bevat vezels

Hoewel selderij ook weer niet super veel vezels bevat, is het belangrijk om niet te vergeten dat slechts een beetje selderij al bijdraagt aan je dagelijkse benodigde hoeveelheid vezels.

Vezels spelen een belangrijke rol voor je gezondheid en gewicht. Zonder vezels is het voor je lichaam namelijk erg moeilijk om afval te ontlasten en overtollig vet te verliezen.

Door dagelijks voldoende vezels te consumeren, zal je spijsverteringssysteem gezond zijn en wordt overtollig cholesterol makkelijker uit het lichaam gedreven.

Contra-indicaties van selderij

 • Doordat deze gezonde groente ook glucoside bevat, is de groente niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Glucoside verhoogt namelijk de kans op een miskraam.
 • Vanwege de vochtafdrijvende eigenschappen is deze groente niet geschikt voor mensen die een blaasontsteking of ernstige nierletsels hebben.
 • Het is belangrijk om niet te veel selderij te consumeren. Dit zou namelijk de maag-darmfunctie kunnen verstoren.

Om van al deze voordelen te kunnen profiteren, kun je selderij het beste rauw in salades of smoothies consumeren. In het geval je de groente wilt gebruiken tegen buikpijn, kun je de groente echter beter koken of in de vorm van een thee consumeren.

Bekijk Ook