Je lever zuiveren met deze tien voedingsmiddelen

Om je lever te zuiveren en de werking van dit orgaan te optimaliseren, zul je bepaalde voedingsmiddelen in je dieet op moeten nemen die het lichaam helpen gifstoffen te verwijderen. Probeer daarom eens deze tien leverzuiverende voedingsmiddelen.
Je lever zuiveren met deze tien voedingsmiddelen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Je lever is een van de grootste en belangrijkste organen in je lichaam. Regelmatig je lever zuiveren is dus van groot belang. Blijf lezen!

Geschat wordt dat je lever per minuut ongeveer anderhalve liter bloed toegestuurd krijgt. Daarnaast is dit orgaan verantwoordelijk voor het uitvoeren van belangrijke taken als zuivering, synthese en het opslaan van voedingsstoffen.

Door te veel verwerkte voedingsmiddelen te consumeren en er te veel ongezonde gewoontes op na te houden, zoals een gebrek aan lichaamsbeweging en een te hoge alcoholinname, kan de lever echter overbelast raken.

Daardoor is het orgaan niet goed in staat om al zijn taken naar behoren uit te voeren. Dit kan een hoop negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, die met de dag alleen maar erger kunnen worden.

Het is daarom belangrijk om je lever te voorzien van de nodige voedingsstoffen om het orgaan te zuiveren. Je lever reinigen om te voorkomen dat de gezondheid van het orgaan achteruitgaat is dus heel belangrijk.

Om dit te doen hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je meer voedingsmiddelen in je dagelijkse dieet opneemt die in staat zijn om de lever te zuiveren.

Kom er hieronder achter welke voedingsmiddelen dit zijn!

1. Appels

Je lever zuiveren met appels

Het appelzuur in appels kan helpen om stenen die de gezondheid van je galblaas kunnen beïnvloeden te elimineren.

Het hoge vezel- en antioxidantgehalte zorgt er daarnaast voor dat gifstoffen beter worden verwijderd. De lever kan daardoor beter en harder werken.

2. Kurkuma

Sommige mensen zeggen dat kurkuma de lievelingsspecerij is van de lever. Dit is vooral te danken aan de vele geneeskrachtige eigenschappen die kurkuma heeft.

Deze eigenschappen kunnen namelijk helpen om de lever minder zwaar belast te maken. Daardoor wordt de kans dat gifstoffen zich in het orgaan opstapelen kleiner. Het orgaan wordt zo beschermd tegen chronische aandoeningen.

Het actieve bestanddeel in kurkuma wordt curcumine genoemd. Het heeft een krachtige ontstekingsremmende werking. Het zorgt ervoor dat kurkuma zou kunnen helpen om de ontwikkeling van kanker tegen te gaan.

Het zou namelijk de ontwikkeling van kwaadaardige cellen en andere aandoeningen die dit belangrijke orgaan aantasten kunnen helpen voorkomen.

Bovendien bevat kurkuma spijsverteringsenzymen die kunnen voorkomen dat cholesterol en vet zich in de aderen opstapelen. Je lever zuiveren met kurkuma is dus een uitstekend middel.

3. Groene bladgroenten

Je lever zuiveren met groene groenten

Groene bladgroenten zijn een zeer waardevolle voedselgroep. Dit komt door het hoge gehalte vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten die ons algehele welzijn kunnen verbeteren

Het aanzienlijke gehalte vezels en alkalische bestanddelen zou kunnen helpen om zware metalen en andere schadelijke bestanddelen te verwijderen. Deze bestanddelen zorgen er namelijk voor dat je lever te hard moet werken.

Bovendien zorgen deze bestanddelen ervoor dat de galproductie omhoog gaat. Ze zijn  ook nog eens bloedzuiverend.

Enkele van de meest aanbevolen groene bladgroenten zijn bijvoorbeeld:

  • Rucola
  • Paardenbloem
  • Spinazie
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Mosterdblad

4. Avocado

De welbekende avocado is een van de gezondste leverzuiverende voedingsmiddelen die je maar kunt eten. Het hoge gehalte essentiële vetzuren en vitamine E houdt ontstekingen onder controle. Het kan ervoor zorgen dat de bloedbaan beter gefilterd wordt. Gifstoffen kunnen daardoor beter verwijderd worden.

Je lever zuiveren kan al door slechts één of twee avocado’s per week te eten. Dit is voldoende om je lever te zuiveren en de algehele werking van het orgaan te verbeteren.

5. Je lever zuiveren met noten

Je lever zuiveren met noten

Walnoten en andere noten zijn natuurlijke bronnen van arginine. Dit is essentieel aminozuur die kan helpen om het lichaam te ontgiften en de lever te beschermen.

Het hoge gehalte glutathion en omega 3-vetzuren gaat de giftigheid van ammoniak tegen. Het houdt zo ontstekingen onder controle. Deze voedingsstoffen verbeteren ook de zuurstoftoevoer aan de bloedbaan en verhogen de aanmaak van witte bloedcellen.

6. Olijfolie

Olijfolie wordt gezien als een van de meest kenmerkende producten voor het mediterraanse die. Het bevat namelijk gezonde lipiden die voorkomen dat vet en cholesterol zich in de aderen opstapelen.

Een paar eetlepels rauwe olie zorgt ervoor dat gifstoffen en opeengestapelde afvalstoffen die de lever langzaamaan trager maken makkelijker uit het lichaam verwijderd kunnen worden.

7. Bieten

Je lever zuiveren met bieten

Bietensap is een geweldig middel om de lever te ontgiften. We raden het vooral aan wanneer je al last hebt van problemen met dit orgaan.

De aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen die bietensap biedt kan namelijk helpen om zware metalen te verwijderen en de bloedbaan te zuiveren.

8. Wortels

Deze groente is rijk aan bèta-caroteen. Daardoor kunnen wortels het genezingsproces van organen versnellen. Ze ondersteunen zo de werking van deze organen.

Wortels bevatten ook een gezonde hoeveelheid bioflavonoïden en antioxidanten die kanker tegen zouden kunnen gaan. Ze zouden namelijk de ontwikkeling van kwaadaardige cellen belemmeren en zo de gevolgen van vrije radicalen beperken.

9. Knoflook

Je lever zuiveren met knoflook

Knoflook is een van de beste voedingsmiddelen om de lever te zuiveren. Het kan daarnaast ook de spijsvertering verbeteren. Knoflook activeert de aanmaak van enzymen en helpt het lichaam om vetten te verteren. Het voorkomt dat deze vetten zich in de lever opstapelen.

Bovendien bevat dit bolgewas een bestanddeel dat bekend is als allicine. Dit is een antioxidant die kan helpen om gifstoffen te elimineren. Je lever zuiveren met knoflook is dus een uitstekende optie.

10. Citrusvruchten

Je lever zuiveren met citrusvruchten is ook een uitstekende optie. Citroenen, sinaasappels, grapefruit en andere citrusvruchten zitten namelijk boordevol krachtige, natuurlijke antioxidanten die de algehele werking van het lichaam ondersteunen.

Citrusvruchten bevatten zeer weinig calorieën en juist een enorme hoeveelheid vitamine C en E en essentiële mineralen als kalium, magnesium en ijzer.

Nu je op de hoogte bent van enkele van de beste voedingsmiddelen om je lever te zuiveren, hoef je deze voedingsmiddelen alleen nog in je dieet op te nemen. Het zal je nog verbazen hoe goed je jezelf hierdoor zult voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Perez, L. (2011). El hígado. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
  • Imai, K., & Nakachi, K. (1995). Cross sectional study of effects of drinking green tea on cardiovascular and liver diseases. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.310.6981.693
  • Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
  • Robbins, M. G., Hauder, J., Somoza, V., Eshelman, B. D., Barnes, D. M., & Hanlon, P. R. (2010). Induction of detoxification enzymes by feeding unblanched brussels sprouts containing active myrosinase to mice for 2 wk. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01713.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.