7 voedingsmiddelen om langer te leven

Niet alle voedingsmiddelen voorzien ons van dezelfde voedingsstoffen, daarom moet ons dieet diverse producten bevatten. Hoe meer variëteit we hebben hoe meer voedingsstoffen we binnen kunnen krijgen. Maar we moeten wel weten hoe we ze moeten kiezen.
7 voedingsmiddelen om langer te leven
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een gevarieerd dieet moet voedingsmiddelen bevatten die je lichaam helpen om langer te leven. Met andere woorden, het moet zeer voedzaam voedsel zijn. Hoe meer verschillende voedingsmiddelen om langer te leven (die dus vol met voedingsstoffen zitten) deel uitmaken van je dieet, hoe evenwichtiger het zal zijn. 

We hebben ontzettend veel opties tot onze beschikking. We realiseren ons echter vaak niet dat een uitgebalanceerd dieet volgen het beste is wat we kunnen doen voor onze gezondheid en welzijn. Een dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die onze levensduur verlengen. Tegelijkertijd moeten we junkfood vermijden.

Gezonde voeding biedt de eiwitten, koolhydraten, voedingsstoffen en mineralen die we nodig hebben om een gezond energieniveau te behouden en gezonder en langer te leven.

Waarom moet ons dieet in balans zijn?

Een uitgebalanceerd dieet helpt ons om ziekten te voorkomen zoals:

 • Zwaarlijvigheid
 • Hoge bloeddruk
 • Cardiovasculaire problemen
 • Bloedarmoede
 • Osteoporose

Je moet producten eten uit de verschillende voedingsgroepen. Elke groep bevat namelijk verschillende voedingsstoffen die het lichaam geven wat het nodig heeft om naar zijn beste vermogen te functioneren.

Voor een uitgebalanceerd dieet moeten we de volgende aanwijzingen ter harte nemen:

 • Ruime porties fruit en groenten.
 • Ten minste twee keer per week vis of zeevruchten.
 • Gezonde vetten zoals olijfolie en koolzaadolie.
 • Noten in kleine hoeveelheden.
 • Rood vlees in kleine hoeveelheden.
 • Antioxidanten zoals broccoli, groene thee en tomaat.

Er zijn voedingsmiddelen om langer te leven

Hieronder zullen we je vertellen over voedingsmiddelen om langer te leven. Het zijn voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde, ook wel superfoods genoemd. Leer meer over hun eigenschappen en voeg ze toe aan je dagelijkse dieet.

1. Broccoli

Broccoli om langer te leven

Broccoli is een groente met een hoog vitamine C-gehalte. Het heeft ook antioxiderende en voedende eigenschappen. Het bestaat voornamelijk uit water. Daarom kunnen we grote hoeveelheden broccoli eten zonder ons zorgen te maken over het doorslaan van de weegschaal.

Broccoli bevat ook B-vitamines, die de gezondheid van hart en bloedvaten helpen. De groente bevat ook luteïne en zeaxanthine. Dit zijn natuurlijke verbindingen die cataract en maculadegeneratie voorkomen.

In het algemeen is broccoli een gemakkelijke groente om te koken. Ook is het ideaal om te stomen, te grillen of te gratineren.

2. Tomaten

Eén van de andere voedingsmiddelen om langer te leven is de tomaat. Het is een kruidige groente die voornamelijk water bevat. Tomaten leveren een grote hoeveelheid vitamine A en C, naast mineralen zoals kalium.

Tomaten zijn ook rijk aan lycopeen. Dit is een carotenoïde die fungeert als een antioxidant.

De hoeveelheid lycopeen die tomaten bevatten is afhankelijk van hoe ze worden gekweekt. Een andere bepalende factor is hun rijpheid.

3. Linzen

Linzen eten om langer te leven

Linzen zijn afkomstig uit de peulvruchtenfamilie. Ze  vormen een eiwitbron die net zo krachtig is als vlees. Ze bevatten mineralen zoals magnesium, zink en fosfaat.

Linzen bevatten ook vitaminen uit de B-groep, waaronder foliumzuur. Deze vitaminen spelen een rol bij de vorming van cellen, hormonen en rode bloedcellen.

Bovendien versterken ze het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Ze helpen ook bij de darmbeweging waardoor constipatie wordt voorkomen. Tenslotte voorzien de koolhydraten die linzen bevatten het lichaam van energie.

4. Kikkererwten

Deze peulvrucht bevat lecithine, wat een speciaal vet is. Het helpt het cholesterolgehalte te verlagen en de triglyceridespiegels in het bloed in balans te houden.

Kikkererwten bevatten ook oplosbare vezels, een soort vezels die vet verwijderen. Ze zijn rijk aan omega 3- en 6-vetzuren die het cardiovasculaire systeem beschermen. Ze voorkomen dat er zich vetophopingen in de bloedbaan vormen.

Kikkererwten elimineren ook gifstoffen die kunnen leiden tot cirrose of hepatitis. Ze zijn daardoor een enorme hulp voor de lever. Ten slotte hebben ze ook een hoog magnesiumgehalte dat de bloedsomloop, spieren en elasticiteit van de slagader verbetert.

5. Avocado’s

Avocado eten om langer te leven

Deze vrucht bevat lipiden, waardoor het caloriegehalte verhoogt.

Ze bevatten echter ook onverzadigde vetten zoals oliezuur. Daarnaast bevatten ze mineralen zoals magnesium en kalium, die helpen bij de absorptie van calcium en bij de cardiovasculaire gezondheid.

Wat vitamines betreft zit er vooral vitamine E in deze vrucht, een uitstekende antioxidant. Het bevat ook vitamine C en B6.

6. Zalm

Zalm eten om langer te leven

Zalm, oftewel ‘vette vis’, is rijk aan omega 3-vetzuren, waardoor het een product is dat het cholesterolgehalte en triglyceriden in het plasma verlaagt. Deze vis voorkomt ook dat er stolsels vormen in het bloed. Bovendien, zoals elke andere soort vis, is zalm een uitstekende bron van eiwitten.

In zalm zitten ook vitaminen van de B-groep, die het lichaam helpen voedingsstoffen te absorberen die energie geven. Het helpt het lichaam ook om vetten, eiwitten en koolhydraten te absorberen. Het mag dus niet ontbreken op de lijst van voedingsmiddelen om langer te leven.

7. Pure chocolade

Pure chocolade om langer te leven

Een uitgebalanceerd dieet hoeft niet te betekenen dat je geen chocolade meer mag eten. Pure chocolade bevat zelfs voedzame elementen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten en andere voedingsstoffen die we nodig hebben. De belangrijkste componenten zijn cacaobonen en koolhydraten.

Cacaoboter bevat stearinezuur. Dit is een verzadigd vetzuur dat je cholesterol niet verhoogt. Het bevat ook teobromine, een stof die fungeert als een bloedzuiveraar en een stimulator voor de bloedcirculatie.

Aanvullende aanbevelingen

 • Verdeel je voedsel in kleine maaltijden verdeeld over de dag. Streef naar 5 maaltijden.
 • Vermijd het eten van voedsel dat is gefrituurd, veel vet bevat, of dat kleurstoffen bevat.
 • Drink 2 tot 3 liter water per dag.
 • Doe tenminste 3 keer per week aan lichaamsbeweging. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stephen J Crozier et al. “Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products”, Chemistry Central Journal, 20115:5
  • Raatz SK et al. “Dose-dependent consumption of farmed Atlantic salmon (Salmo salar) increases plasma phospholipid n-3 fatty acids differentially”, J Acad Nutr Diet. 2013 Feb;113(2):282-7.
  • Mark L. Dreher & Adrienne J. Davenport, “Hass Avocado Composition and Potential Health Effects”, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 53, 2013 – Issue 7, Pages 738-750
  •   Rani Polak et al. “Legumes: Health Benefits and Culinary Approaches to Increase Intake”, Clin Diabetes. 2015 Oct; 33(4): 198–205.
  • Erica N. Story et al. “An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene”, Annu Rev Food Sci Technol. 2010; 1:

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.